Guinness weigert record wegens ‘fout’ verpleegstersuniform

Guinness World Records, de organisatie die internationale records beoordeelt, heeft wel een hele bijzondere fout gemaakt. Een dame uit Londen wilde het record van ‘snelste vrouw in verpleegstersuniform’ tijdens het lopen van een marathon verbreken. Alleen werd haar aanvraag door Guinness World Records afgekeurd omdat haar kleding niet zou voldoen…

Guinness weigert record wegens 'fout' verpleegstersuniform

Guinness weigert record wegens ‘fout’ verpleegstersuniform

Jessica Anderson werkt inmiddels alweer zo’n zeven jaar bij het Royal London Hospital als verpleegkundige en had zelf niet verwacht dat ze afgewezen zou worden. Tijdens haar werkzaamheden draagt zij een blauwe broek en een tuniek. Maar Guinness World Records vindt dit ‘verkleedkleren voor artsen’. Volgens de organisatie draagt een verpleegkundige een uniform dat bestaat uit een jurk in de kleuren wit en blauw, inclusief bijpassend schort en verpleegsterskapje.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jessica Anderson (@janderzzz) op

Als je de foto zo bekijkt, dan zie je niets raars aan de kleding. Maar Guinness World Records vindt dit ‘verkleedkleren voor artsen’. Volgens de organisatie draagt een verpleegster een uniform dat bestaat uit een jurk in de kleuren wit en blauw, inclusief bijpassend schort en verpleegsterskapje. 

Anderson, die de marathon wilde lopen om geld in te zamelen voor de gezondheidszorg in London, liet het er niet bij zitten. Ze zocht de media op en al snel kwam het incident in het nieuws. In een interview gaf ze aan hoe oneerlijk het is om een vrouw voor deze categorie af te wijzen omdat ze geen jurk draagt. ”Sommige verpleegsters waarmee ik werk dragen een jurk, maar de meesten een tuniek en een broek. Ik zie trouwens ook nooit mannen met een jurk op het werk.”

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jessica Anderson (@janderzzz) op

Ze besloot om alsnog de marathon te rennen in haar huidige werkkleding en haalde hiermee 5000 dollar op voor de gezondheidszorg in haar stad. Met 3 uur, 8 minuten en 22 seconden was ze ook nog eens een halve minuut sneller dan de vorige recordhoudster.

#WhatNursesWear

Nadat bekend werd dat Anderson was afgewezen vanwege haar kleding, werd #WhatNursesWearin het leven geroepen. Verpleegsters over de hele wereld deelden foto’s van hun kleding op Twitter met de hashtag erbij om aandacht te vragen voor het feit dat iedere verpleegkundige er anders uitziet. In Engeland werd de hashtag zelfs trending op Twitter.

Excuses

Mede door alle commotie besloot Guinness World Records de criteria van het verpleegstersuniform aan te passen. Anderhalve week na de marathon werd er een persbericht op de website van 15de organisatie geplaatst met een excuses over de ontstane situatie. Daarin stond dat zij zich bewust zijn van hun wat verouderde normen en dat deze aangepast dienen te worden. Ook kreeg Anderson alsnog de titel van snelste vrouw die een marathon rent in een verpleegstersuniform.

Toch wel bijzonder hoe de perceptie van wat iemand zou moeten dragen op het werk kan verschillen. En dat zelfs zo’n grote organisatie daar zo mee kan achterlopen in de tijd. 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge