Helpt antibacterieel stewardessenuniform tegen COVID-19?

Want to read in English? Click here.

De hele wereld is al maanden bezig met de strijdt tegen COVID-19. Naast alle hygiëne maatregelen zijn er ook steeds meer bedrijven die de dresscode of bedrijfskleding aanpassen. Keyvan Aviation, een Turks bedrijf dat zich richt op advies over luchtvaartkleding- en management, is nu zelfs met een speciaal antibacterieel stewardessenuniform gekomen.

 

Antibacterieel stewardessenuniform

Hoewel het bedrijf niet claimt dat het uniform beschermt tegen COVID-19, wordt er op de website wel benadrukt dat de gebruikte stoffen het vermenigvuldigen van virussen tegengaan. 

Keyvan Aviation zegt gebruik te hebben gemaakt van de zilvertechnologie, ook wel Nano Silver genoemd. Zo zouden de stoffen na honderd keer wassen op zestig graden nog steeds de antibacteriële werking hebben.

Dit houdt in dat bacteriën zich minder lang aan de stof hechten dan wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de zilvertechnologie. Daarnaast zouden, mede door de technologie op het gebied van verdamping, bacteriën die transpiratiegeuren veroorzaken geen kans krijgen.

Helpt antibacterieel stewardessenuniform tegen COVID-19?

Wanneer je kijkt naar het volledige lijstje met eigenschappen, zoals op de afbeelding hierboven aangegeven, dan lijkt het een geweldige uitvinding. Bestand tegen virussen, duurzaam, een goede pasvorm, comfortabel en ga zo maar door. 

 

Vernieuwend? 

Maar is het echt een geweldige uitvinding of probeert men met de term ‘antibacterieel’ gebruik te maken van de angst die momenteel heerst rondom COVID-19? Karen Kolkert, corporate ontwerpster, is er in ieder geval niet erg van onder de indruk.

”Dit is niet iets nieuws. Er wordt al jaren gebruik gemaakt van antibacteriële stoffen binnen de werkkleding branche. Niet alleen in de luchtvaart, maar bijvoorbeeld ook bij bedrijven die werken in de veeteelt.

Maar aangezien het bedrijf niet bekend heeft gemaakt welke zilvertechnologie ze precies gebruiken, is het lastig in te schatten wat het effect is op het milieu. Bij sommige technologieën zorgt het wassen van de stoffen ervoor dat er schadelijke chemicaliën in het water komen. Dat kan weer het nadeel zijn van deze technologie.”

Helpt antibacterieel stewardessenuniform tegen COVID-19?

Juist het feit dat het bedrijf niet in precies bekend heeft gemaakt hoe de stoffen zijn behandeld, maakt het zo lastig om er een oordeel over te vellen. Theo Fransen, directeur van Nanoc BV en gespecialiseerd in het aanbrengen van Nano coatings, benadrukt dat deze technologie geen absolute oplossing is.

”Silver Nano wordt vaak gebruikt om kleding vocht-of vuilafstotend te maken. En het kan ook antibacterieel werken omdat de kleine deeltjes zich niet makkelijk kunnen hechten. Dat is handig bij brandweermensen die tijdens hun bluswerkzaamheden bijvoorbeeld met asbest of roetdeeltjes vervuild raken. De pakken die tijdens het werk worden gedragen kun je naderhand makkelijk schoonspuiten. De asbestdeeltjes en roetdeeltjes worden op die manier eenvoudig verwijderd, zonder dat deze worden meegenomen in de brandweerwagen en worden ingeademd.

Maar het is geen oplossing voor alles. Je kunt kleding niet antibacterieel noemen omdat je een dergelijke coating hebt gebruikt. Dat zou betekenen dat als je alle kleding van ziekenhuismedewerkers met de coating inspuit, niemand ziek kan worden. De coating beschadigt in de loop der tijd ook gewoon. Denk aan kreukels in kleding. Dit zorgt ervoor dat de antibacteriële werking minder wordt.”

 

Conclusie

Alles bij elkaar kan ik concluderen dat het een leuk idee is en ik vind het er ook goed uitzien. Zeker omdat het uniform in verschillende kleuren leverbaar is, afhankelijk van de huisstijl van de luchtvaartmaatschappij. Inclusief bijpassende sjaal, pumps en tas. 

Maar helpt een antibacterieel stewardessenuniform tegen COVID-19? Nee, dat zeker niet. Het is uiteindelijk een kwestie van gewoon inspelen op de ontwikkelingen in de markt. En daar is ook niks mis mee, zeker niet. Zolang je maar kritisch blijft.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge