South Carolina maakt wet tegen ‘onprofessionele’, afgezakte broeken

Na het nieuws over de vernielingen van bushokjes met Suitsupply posters dacht je deze week misschien dat Nederland gek was geworden. Maar het kan altijd nog vreemder. Want in de Amerikaanse staat South Carolina zijn ze bezig om een wet te maken die het verbiedt om afgezakte broeken te dragen. Want het zou ‘onprofessioneel’ zijn.

 

South Carolina maakt wet tegen 'onprofessionele', afgezakte broekenFoto: Pixabay

Een boete voor een afgezakte broek

Jawel, je las het goed. Hier zijn ze echt mee bezig. Door middel van een wet wil de staat het illegaal maken om als man een broek lager te dragen dan 3 inch onder de bovenkant van je heupen. Om precies te zijn is dat 7,62 centimeter.

Wanneer je deze regel eenmalig overtreedt, dan ontvang je een boete van 25 dollar. Bij de tweede keer mag je 50 dollar betalen of 3 uur vrijwilligerswerk gaan doen. Ga je voor de derde of nog meer keren de fout in, dan kun je kiezen tussen de boete van 75 dollar of 6 uur vrijwilligerswerk.

Ondanks de boete zul je niet aangemerkt worden als een crimineel. Het zal verder dus geen invloed hebben op eventuele financiële bijstand waar men recht op heeft zoals collegegeld.

 

Onprofessioneel

De reden voor deze wet? ‘Omdat afgezakte broeken onfatsoenlijk en onprofessioneel zijn’ zegt Joe Jefferson. De democraat uit Berkeley County is een voorstander van de maatregel omdat het volgens hem mannen een gevoel van verantwoordelijkheid geeft. Verder benadrukt hij dat het niet de bedoeling is dat men door deze maatregel zich gaat focussen op de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Want dat zeggen de tegenstanders.

Maar dat waren niet de enige reacties. Het grootste deel van de mensen is vooral boos omdat ze vinden dat dit geen zaak is van de overheid. ‘Men moet zich bezig houden met wetten die er toe doen’ is een veel gelezen quote op het internet. Ook hebben mensen kritiek op het feit dat deze regel alleen is voor mannen.

 

 

 

Het is een ding

Het is niet de eerste keer dit in South Carolina gebeurd. In 2016 was men ook al bezig om deze regel door te voeren in Timmonsville, een dorp binnen dezelfde staat. Destijds zouden heren bij de eerste overtreding een waarschuwing krijgen en bij de tweede keer zou je naam worden geregistreerd. Pas wanneer je drie keer of vaker een afgezakte broek zou dragen, dan moest je een boete betalen tussen de 100 en 600 dollar.

Maar wie denkt dat ze alleen in South Carolina dit soort dingen bedenken, die zit er naast. In 2014 kwam dit verbod ook al ter sprake in Florida. Daar waren ze destijds bezig met het verbieden van broeken die lager dan 2 inch onder de heup gedragen werden. De straf was een stuk pittiger dan waar ze nu mee bezig zijn in South Carolina. De boete zou beginnen bij 500 dollar en je kon zelfs een gevangenisstraf krijgen van 60 dagen.

In beide gevallen zijn de regels uiteindelijk niet doorgevoerd.

 

Van zakelijk naar vrije tijd

Het eerste wat in mij opkwam bij het lezen van dit nieuws was dat de politiek op dit punt een grove fout maakt. Niet alleen omdat het discriminerend is en omdat ze zich beter bezig kunnen houden met wetten die echt nodig zijn. Want dat is ook zeker waar. Maar vooral omdat ze in eerste plaats zakelijke kledingvoorschriften willen opleggen aan burgers. Ik bedoel: waar hebben we het nu over? Het zijn niet je medewerkers, ze zijn niet in dienst van jouw bedrijf en dus kun je ze niet iets opleggen wat in jouw ogen niet representatief is. Want daar is geen legitieme reden voor.

Juist door de opmerking dat het ‘onprofessioneel’ zou zijn snijdt de politiek zich direct in de vingers. Het geeft namelijk aan dat het gekoppeld is aan de ideeën die heersen in een professionele omgeving. En dat is de straat niet.

 

En in Nederland?

Na het lezen van dit nieuws begon ik na te denken over Nederland. Zou het bij ons kunnen? Wat zou er gebeuren wanneer iemand in de politiek dit gaat roepen? Ik sprak jurist Kim Hendriks en ze zei hier over het volgende.

In Nederland kennen we de Grondwet. Dit is de hoogste nationale wet en de basis voor heel veel andere wetten. In de Grondwet staan onder andere de bepalingen opgenomen van de grondrechten van burgers zoals bijvoorbeeld het gelijkheidsbeginsel, de vrijheid van meningsuiting, het recht op eerbiediging van je persoonlijke levenssfeer en het discriminatieverbod. Je kunt niet zomaar regelgeving invoeren die in strijd is met de Grondwet. Wetsvoorstellen worden daarom altijd getoetst aan kwaliteitseisen, zoals eventuele strijdigheid met de Grondwet.

Het is naar mijn mening goed verdedigbaar dat het van overheidswege bepalen dat het dragen van een afgezakte broek in Nederland niet meer is toegestaan, in strijd is met de Grondwet.

 

Oké, gelukkig kan dit dus niet zomaar in Nederland. Want hoe erg ik ook een voorstander ben van kledingvoorschriften, laten we het vooral alleen toepassen op de werkvloer. De wereld bestaat buiten het werk al uit genoeg regels.

 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge