Het verhaal achter de kettingen van Ruth Bader Ginsburg

In 2020 overleed ze en liet daarmee een grote groep fans achter. Ik heb het over Ruth Bader Ginsburg. Tot afgelopen september 2020 behoorde zij tot één van de negen hoogste rechters in de VS. Ze wijdde haar carrière aan het vechten voor vrouwenrechten en veranderde het Amerikaanse juridische systeem. 

Het verhaal achter de kettingen van Ruth Bader Ginsburg
Afbeelding: Pixabay

 

Het verhaal achter de kettingen van Ruth Bader Ginsburg

Naast haar strijd voor gelijke rechten stond ze ook bekend om haar opvallende kettingen. Deze droeg ze altijd over haar toga heen, omdat ze vond dat ze als vrouw haar eigen stijl mocht laten zien. De toga was immers gemaakt voor mannen, met ruimte voor een das en een overhemd, zo gaf ze ooit aan in een interview

Maar iedere ketting had zo zijn eigen verhaal. Tijd om deze verhalen te vertellen!

 

De bekende, witte ketting

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ruth Bader Ginsburg (@ruthbaderg)

Dit is de meest bekende én tevens de favoriete ketting van Ginsburg. Op bijna alle foto’s van de opperrechter zie je hem. Zij kreeg hem ooit cadeau van een sieradenmaker uit Kaapstad (Zuid Afrika) die de ketting normaliter op Etsy aanbood. Toen ze hem in 2017 droeg tijdens de inauguratie van president Donald Trump ging het helaas mis. Door de verschillende lagen kleding die zij in verband met de kou droeg, brak de draad. De ketting verloor meerdere kralen, maar werd later weer gerepareerd. 

 

Blauw met roze kralen

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ruth Bader Ginsburg (@ruthbaderg)

Deze ketting kreeg zij in 2013 van het bestuur van twee opleidingen: de Women’s Law & Public Policy Fellowship Program en de Leadership and Advocacy for Women in Africa Fellowship Program. Beide opleidingen zijn een onderdeel van de Georgetown University Law Center. De eerste is voor advocaten die hun juridische kennis willen gebruiken om de vrouwenrechten te bevorderen. De tweede opleiding is speciaal voor Afrikaanse mensenrechtenadvocaten die zich graag willen inzetten voor vrouwenrechten in hun geboorteland.

Ginsburg droeg deze ketting tijdens de State of Union-toespraak, een jaarlijkse toespraak die de president geeft over het land, in 2015. 

 

Witte, smalle bef

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ruth Bader Ginsburg (@ruthbaderg)

Een enkele keer droeg Ginsburg een bef in plaats van een ketting. Maar dan niet een standaard model. Hier boven zie je één van de kanten befs die ze veel droeg tijdens haar werk in de rechtszaal van 1993 tot en met 2008. Ook op de officiële foto’s die jaarlijks gemaakt werden komt hij regelmatig terug.

 

Dissent collar

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Queens City Vintage (@queenscityvintage)

Bovenstaande ketting ontving Ginsburg tijdens de Glamour Women of the Year Awards in 2012. Deze ketting noemde ze de ”dissent collar”, omdat ze vond dat hij goed stond wanneer ze het ergens niet mee eens was. 

Mocht je benieuwd zijn naar meer kettingen, check dan zeker de video waarin Ginsburg haar collectie laat zien. Als je nieuwsgierig bent naar haar werk als advocaat en later opperrechter, in 2018 bracht zij het boek ‘My Own Words’ uit. Hierin beschrijft ze hoe ze zo ver is gekomen.

 

Groetjes,

Aileen

 

*Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness zonder daar extra voor te betalen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge