Hoe ik mijn geld als blogger verdien

Het is één van de meest gestelde vragen wanneer ik mensen vertel dat ik een blog heb. Meestal moet ik ook best wel wat uitleggen. Want heel eenvoudig is het niet. Ik heb het over hoe ik mijn geld als blogger verdien. En daarom vertel ik in het artikel van vandaag hoe het precies in elkaar zit.

 

Hoe ik mijn geld als blogger verdien

 

Advertorials

De grootste bron wat betref mijn inkomsten komt van advertorials. Dit zijn artikelen die ik schrijf in samenwerking met een bedrijf dat een product of dienst wil promoten op Prettybusiness. De manier waarop zo’n samenwerking tot stand komt is heel verschillend.

 

Verschillende manieren

Er zijn bijvoorbeeld bureau’s die gespecialiseerd zijn in het bemiddelen tussen bloggers en bedrijven. Zo’n bureau neemt dan met mij contact op wanneer zij denken dat het product van hun klant aansluit bij mijn blog. Het voordeel van dit soort bureau’s is dat ze ervaring hebben en daardoor verlopen de gesprekken vaak heel soepel.

Daarnaast zijn er ook bureau’s waarbij je zelf moet reageren op opdrachten. In dat geval is er een bedrijf dat aangeeft wat ze precies willen terugzien in een advertorial en wat voor blog ze zoeken. Zo’n oproep staat dan op de website van het bureau en daar kan ik als blogger dan op reageren door te pitchen. Ik doe dit regelmatig, maar merk dat het door mijn niche blog nog wel lastig is om aansluiting te vinden bij bedrijven die op deze manier bloggers zoeken.

Meestal komen de leukste opdrachten voort uit bedrijven die mij direct benaderen. Dan krijg ik een e-mail met de vraag of ik wil samenwerken. Ik vind het directe contact altijd wel leuk, zeker omdat je dan ook kunt sparren over ideeën. Het nadeel is dat dit soort bedrijven meestal niet echt ervaring hebben wanneer het gaat om samenwerkingen met bloggers. Ik moet vaak veel uitleggen en een groot deel haakt af zodra ze horen dat een advertorial geld kost. Daar ga ik zo verder op in.

Als laatste benader ik zelf soms ook wel eens bedrijven. Meestal omdat ze een bepaald product verkopen dat uniek is en goed aansluit bij Prettybusiness. Ik heb een lijstje met bedrijven die ik wil benaderen, maar omdat samenwerkingen tijdrovend zijn en er al wat zaken lopen, kom ik hier nog niet veel aan toe. Soms benaderen bedrijven die op deze lijst staan mij ook al uit zichzelf.

 

Maar…

Wanneer het gaat om samenwerkingen, dan ben ik best wel kritisch. Om die reden is het percentage dat daadwerkelijk een plekje krijgt op deze website relatief klein. Als eerste moet een product of dienst mij aanspreken en passen bij Prettybusiness. Maar ook dan gaat de samenwerking nog niet altijd door. Zo heb ik recent bijvoorbeeld een opdracht teruggegeven, omdat ik na het testen van het product toch niet tevreden was.

Daarnaast heb ik ook een aantal voorwaarden, zoals dat ik transparant ben over samenwerkingen. Als ik iets heb gekregen of er is betaald voor een artikel, dan zal ik dat er altijd bij zetten. Bedrijven die dit niet willen, daar werk ik dus niet mee samen. En ten slotte moeten we het eens worden over de prijs. Dit is vaak ook wel een dingetje. Er zijn veel bedrijven die denken dat het geven van een product voldoende is. Maar met producten kan ik mijn rekeningen niet betalen en dus gaat het dan ook niet door.

 

Adsense en Affiliate

Op deze website maak ik ook gebruik van Google Adsense. Dit zijn advertenties die je aan de rechter zijde en aan de onderkant van deze website ziet staan. Ik zal hier niet te diep op ingaan, want Adsense is echt een vak apart. Maar voor mij komt het er op neer dat hoe meer bezoekers ik heb, des te meer ik hier aan verdien.

Een andere bron van structurele inkomsten ontvang ik door middel van affiliate. Dit houdt in dat wanneer een bezoeker op mijn website klikt op een link van een webshop en daar iets koopt, dat ik dan een percentage van het aankoopbedrag ontvang. De bezoeker betaalt niet meer voor het product, maar ik ontvang wel commissie omdat iemand iets heeft gekocht via een link op mijn website. Dit wil niet zeggen dat alle links op Prettybusiness ook affiliate links zijn. Wanneer ik dit gebruik in een artikel, dan zet ik het ook altijd onderaan de tekst.

 

Overige inkomsten

Ten slotte zijn er nog inkomsten die ik af en toe ontvang.

  • Presentaties: Ik laat mijzelf ook inhuren voor het geven van presentaties. De presentaties kunnen gaan over zakelijke, uiterlijke presentatie of over bloggen als werk.
  • Schrijven: Naast de teksten die ik schrijf voor mijn eigen blog gebeurt het ook wel eens dat ik voor een ander schrijf. Ik kan schrijven vanuit mijn eigen naam voor een andere website, maar ik ben ook wel eens een ghostwriter geweest. In dat geval schrijf of herschrijf ik een tekst voor iemand anders en staat mijn naam daar niet onder.
  • Royalty’s: Een jaar geleden heb ik mijn eerste boek gelanceerd en wanneer deze wordt verkocht dan ontvang ik daar royalty’s voor.

 

Dit is in grote lijnen de manier waarop ik geld verdien met mijn werk. Mocht je nog vragen hebben, stel ze vooral.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge