Hoe de strepentrend tot grote rechtszaken kan leiden

Vorige week dinsdag publiceerde ik een artikel over de trend met strepen. Op schoenen, shirts, maar vooral op broeken zie je ze ineens overal. Ik liet in dit artikel voorbeelden zien van hoe jij deze sportieve broeken op een nette manier zou kunnen dragen. Maar terwijl mensen gezellig mee doen met deze nieuwe trend is er in de modewereld een juridische oorlog gaande. In dit artikel vertel ik jou hoe de strepentrend tot grote rechtszaken kan leiden.

 

Een bericht gedeeld door adidas (@adidas) op

 

Adidas vs H&M

Het begon zo’n twintig jaar geleden toen H&M de ‘Work Out’ collectie uitbracht. Daarin zaten broeken met twee witte strepen over de volledige lengte van de pijpen en ook bij de mouwen van de shirts was dit het geval. Op zich niets bijzonders, zo leek het in eerste instantie. Maar Adidas spande een rechtszaak aan. De strepen zouden teveel lijken op die van het merk Adidas, die op hun plaats gebruik maken van drie witte strepen. Zij hebben deze strepen aan het begin van de jaren zeventig als Benelux-beeldmerk laten vastleggen.

In 1997 oordeelde de voorzieningenrechter dat H&M niet verder mocht gaan met de verkoop van deze sportcollectie. De strepen zijn namelijk net zo breed en op het oog staan ze net zo ver uit elkaar als die van Adidas. Maar Adidas wilde vervolgens ook dat H&M nog een onthoudingsverklaring zou ondertekenen om te voorkomen dat ze ooit weer opnieuw kleding zouden gaan verkopen met dezelfde strepen. Uiteindelijk is dat nooit gebeurd omdat H&M weigerde om deze verklaring te ondertekenen.

 

Maar nu is het een trend…

Op zich lijkt het logisch om de strepen niet meer te gebruiken. Als een rechter het verboden heeft, waarom zou je het op een later moment dan weer doen? Nou, als het bijvoorbeeld ineens een trend is geworden. En dat is nu juist het geval. Omdat H&M graag wil mee doen aan de trend zijn ze zelfs naar de rechter gestapt om te vragen of het gehele verbod opgeheven kan worden. Maar ook dit keer kreeg Adidas gelijk. Ook gestreepte kledingstukken waarbij er andere kleuren werden gebruikt dan die van Adidas werden niet goedgekeurd.

De afgelopen jaren heeft Adidas ook al Marca Mode, C&A Nederland en Vendex KBB voor de rechter gesleept vanwege de strepen. Met deze bedrijven heeft Adidas uiteindelijk een schikking getroffen.

 

Een interessante trend

Als je kijkt naar trends, dan valt het je vaak niet op waar iets vandaan komt of hoe het is ontstaan. Maar toen ik er achter kwam dat dit soort rechtszaken worden gevoerd vanwege een trend, toen was ik wel onder de indruk. Het verklaart ook direct waarom de gestreepte broeken zo vaak een extra rode, brede streep aan de zijkant hebben. Vaak zitten er ook knopen op de strepen die je vervolgens open of dicht kunt dragen. Dat viel mij trouwens ook al op tijdens het maken van het vorige artikel. Ik zag verschillende strepen, maar niets leek op die van Adidas. En nu blijkt ook wel waarom…

 

Groetjes,

Aileen

 

Bron: FD

 

2 reacties

  1. Hallo Aileen,

    Ik lees regelmatig je blog en dit artikel vond ik wel erg interessant, aangezien ik dus net een broek met strepen gekocht heb bij H&M! Ze zijn daar blijkbaar voor een tussenvorm gegaan: maar één streep aan elke zijkant http://www2.hm.com/nl_nl/productpage.0594182001.html
    Zo komen ze er dan toch mee weg. Misschien dat je dat wel leuk vindt om te weten 😉

    Groetjes,
    Eva

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge