Ikea verwerkt oude bedrijfskleding in accessoires

De afgelopen jaren heeft het personeel van Ikea andere bedrijfskleding gekregen. Wereldwijd werden alle filialen in het nieuw gestoken, maar bleef er ook een hoop oude kleding over. De woonwinkel heeft daar nu een nieuwe bestemming voor gevonden. Het oude textiel is via een recyclingproces omgezet in vilt en doeken, waar de woonwinkel accessoires van heeft laten maken. In dit artikel laat ik je zien hoe dit eruitziet, vertel ik je over het proces en waar je het kunt kopen.

 

Oude bedrijfskleding inzamelen 

Voor het nieuwe project heeft Ikea tussen 2020 en 2022 via de Europese winkels zo’n 300 ton aan bedrijfskleding verzameld. Voor het grootste deel bestond dit uit oude kleding, maar er waren ook nieuwe items die nog niet waren gedragen.

De oude bedrijfskleding is op onderstaande foto te zien.

Deze kleding werd op één hoop gegooid en via vrachtwagens naar een centrale plek gebracht. Daar werden de stoffen versnipperd tot er enkel nog vezels overbleven. Daar hebben ze nieuwe stoffen van gemaakt. Omdat de vezels korter zijn dan bij nieuwe stoffen, kon het bijvoorbeeld niet worden gebruikt voor een stoel. Die wordt zeer intensief gebruikt, er is veel wrijving en wordt daarom gemaakt van stevig materiaal.

 

Ikea verwerkt oude bedrijfskleding in accessoires

Ikea besloot om de stoffen te gebruiken voor accessoires die weinig last hebben van wrijving. De spullen van VÄXELBRUK, zoals de collectie heet, zijn dan ook eenvoudig. Er zijn kussens, gordijnen, plaids en tassen.

Ikea verwerkt oude bedrijfskleding in accessoires
Foto’s: versnipperen oude Ikea bedrijfskleding
Ikea verwerkt oude bedrijfskleding in accessoires
Foto links: volledige VÄXELBRUK collectie | Foto rechts: VÄXELBRUK tas €12,99

Bij de tas zie je duidelijk de gele en blauwe kleur van de bedrijfskleding terug, maar bij de andere items valt dit minder op. Dat is een bewuste keuze van het warenhuis. Ze wilden andere kleuren gebruiken zonder de stoffen te moeten verven. Daarom is er gebruikgemaakt van andere, industriële textieloverschotten. Door deze combinatie zijn de gele en blauwe tinten zachter geworden.

Ikea verwerkt oude bedrijfskleding in accessoires
Foto’s: VÄXELBRUK kussens €6,99
Ikea verwerkt oude bedrijfskleding in accessoires
Foto’s: VÄXELBRUK plaid €12,99
VÄXELBRUK collectie
Foto: volledige VÄXELBRUK collectie

Nieuwe bedrijfskleding is aangepast 

Het is de eerste keer dat Ikea stoffen opnieuw gebruikt voor andere producten. Volgens het nieuwsbericht over de VÄXELBRUK hebben ze deze vaardigheid ook gelijk bij hun eigen bedrijfskleding kunnen toepassen. Toen het personeel de nieuwe kleding kreeg, bleek één van de shirts namelijk door te schijnen. Deze hebben ze toen ingenomen en versnipperd om er een nieuwe, dikkere stof van te maken.

Dit verbaast mij niets. Toen bekend werd dat er nieuwe bedrijfskleding werd uitgerold, vertelde Ikea dat ze dit hadden laten ontwerpen door hun eigen personeel. Dezelfde mensen die dus kasten en banken ontwerpen. Tja, dat is natuurlijk vragen om problemen. Bedrijfskleding is iets anders dan mode, zeggen veel experts. En het is al helemaal anders dan meubels. Maar ze doen het op hun eigen manier en weten dit ook nog op een duurzame wijze aan te pakken.

Wie interesse heeft in de gerecyclede accessoires, moet trouwens snel zijn. Het is een gelimiteerde collectie en wordt verkocht in een geselecteerd aantal winkels in Europa.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge