Waarom je sneller moe bent in beschermende werkkleding

Want to read in English? Click here

We weten dat wanneer je voor je werk zwaar moet tillen, je sneller moe bent. Maar heb je er ook weleens bij stilgestaan dat de beschermende werkkleding die je draagt ook energie kan kosten? Uit onderzoek is gebleken dat je hierdoor tot wel 21 procent meer energie verbruikt. In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit, welke kleding het meeste effect hierop heeft en hoe je dit kunt berekenen.

Waarom je sneller moe bent in beschermende werkkleding
Foto: Aidan Bartos – Unsplash

Hindernisbaan afleggen in beschermende werkkleding

Onderzoekers aan de Britse Loughborough University hebben door middel van proeven met verschillende soorten werkkleding het energieverbruik in kaart gebracht. In het onderzoeksrapport ‘The effects of protective clothing and its properties on energy consumption during different activities’ staat beschreven hoe ze precies te werk zijn gegaan.

Om de reactie van het lichaam te kunnen meten, hebben ze twee groepen een hindernisbaan laten afleggen. De eerste groep droeg een katoenen werkbroek en T-shirt, legerlaarzen en wollen sokken. Dit pakket heeft een gewicht van 1,57 kilo. Daarnaast waren er nog verschillende soorten werkkleding die hier afwisselend mee werd gecombineerd. Ook lieten ze een groep mensen, de controlegroep, hetzelfde parcours afleggen in normale kleding. Zij droegen een joggingbroek, sweatshirt en sportschoenen. Dit kledingpakket woog 0,65 kilo.

Beide groepen moesten vervolgens dezelfde hindernisbaan afleggen. Hiervoor moesten ze diverse reik-, buig-, hurk- en kruipbewegingen maken. Daarnaast werd er gelopen met een snelheid van 5 kilometer per uur op een loopband. Ondertussen werd hun lichamelijke inspanning door middel van verschillende apparatuur gemeten.

Waarom je sneller moe bent in beschermende werkkleding

Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen die een hindernis afleggen en twee lagen werkkleding dragen, met 18,7 procent de hoogste stofwisseling van de groep hebben. Dit kledingpakket had een gewicht van 5,86 kilo. Opvallend is dat dit percentage hoger is dan bij de twee brandweerpakken die 7 en 6,66 kilo wogen. Terwijl in deze pakken stofwisselingen werden gemeten van 14,5 en 15,7 procent. Tijdens het lopen scoort het brandweerpak juist hoog, met een stofwisseling van 20,9 procent ten opzichte van de controlegroep.

De onderzoekers benadrukken dat ongeveer de helft van het energieverbruik verband houdt met het gewicht van de werkkleding. Hoewel elk type werkkleding weer een ander effect heeft, zeggen de onderzoekers dat je ervan uit kan gaan dat iedere kilo ongeveer 1 procent energie kost. Dus wil je een zitzak kopen omdat je enkel neer kunt ploffen als je thuis komt? Kijk eerst even kritisch naar je werkkleding. Want een lichter kledingpakket kan je zomaar een hoop energie besparen.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Sitandjoy. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge