Is charisma altijd goed voor je carrière?

Want to read in English? Click here.

Charisma, ik heb het altijd al een interessante karaktereigenschap gevonden. Mensen die dit hebben, die doen het op sociaal vlak vaak best goed. Kijk maar eens naar iemand als Barack Obama. Afgezien van zijn inhoudelijke visie en zijn handelen heeft zijn charismatische uitstraling hem ongetwijfeld geholpen gedurende zijn presidentschap. Maar is charisma altijd goed voor je carrière? Of is er ook een keerzijde? Hier is onderzoek naar gedaan…

Is charisma altijd goed voor je carrière? Foto: Pixabay

De keerzijde

De Universiteit van Gent heeft recent het onderzoeksrapport Journal of Personality and Social Psychology gepubliceerd. Hieruit is gebleken dat charisma je wel degelijk kan helpen tijdens je carrière. Sterker nog, hoe charismatischer een manager is, des te effectiever hij of zij overkomt op de medewerkers die daar onder werken.

Maar er is inderdaad een keerzijde. Er bestaat namelijk ook zo iets als teveel charisma en dit kan juist tegen je gaan werken. Een extreem charismatisch persoon wordt namelijk als minder effectief gezien. Hij of zij wordt snel als arrogant of egocentrisch ervaren. Ook schat men bij deze mensen in dat diegene minder goed is op het gebied van operationele vlakken. Een persoon die weinig charisma heeft, die vindt men ook minder effectief. De reden is dat men denkt dat hij of zij minder strategisch kan handelen.

 

Selectie tijdens sollicitatiegesprekken

Een manager met gemiddeld charisma scoort het beste. Qua uitstraling zit deze persoon er precies tussenin: voldoende effectief, strategisch en operationeel. Volgens Jasmine Vergauwe, hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Gent, kun je tijdens het sollicitatieproces daarom beter iemand aannemen die in het bezit is van een gemiddelde hoeveelheid charisma. Tenminste, wanneer het gaat om een managementfunctie.

De onderzoekers geven ook toe dat het lastig is om te zeggen waar het kantelpunt precies ligt. Dus wanneer ben je teveel of te weinig charismatisch? Het is moeilijk in te schatten. Wel wordt er in het onderzoek aangegeven dat de mate waarin iemand zich aan kan passen en de wijze waarop men omgaat met stressvolle situaties invloed heeft.

 

Hoe realistisch is dit?

Ik vond het erg interessant om de resultaten van het onderzoek te lezen, maar ook zeer herkenbaar. In mijn omgeving heb ik het ook vaak zien gebeuren dat mensen met weinig of juist veel charisma minder goed als manager worden beoordeeld. Zeker wanneer er een nieuwe manager wordt voorgesteld in de organisatie. Je ziet iemand voor het eerst en de uitstraling is dan zeer bepalend.

Aan de andere kant gaat het natuurlijk uiteindelijk om de manier waarop een manager zijn of haar werk doet. En het is afhankelijk van het type werk, de omgeving en de mensen hoeveel invloed charisma heeft. Iemand die veel externe klanten ontvangt en een commerciële functie heeft, die heeft op het gebied van uitstraling ook een voorbeeldfunctie binnen de organisatie. Maar bij een afdeling met IT-specialisten kan ik mij voorstellen dat de mate van charisma minder van belang is bij een managementfunctie.

Tenslotte snap ik het advies van de onderzoekster om iemand aan te nemen met een gemiddelde hoeveelheid charisma, maar het is de vraag of dit realistisch is. Opnieuw zal de invloed af hangen van de functie, maar zal jij daadwerkelijk iemand die perfect is voor de baan afwijzen in verband met teveel of te weinig charisma? Ik vraag het mij af. Wanneer het om het uiterlijk gaat, dan zal ik zelf eerder letten op zaken zoals persoonlijke verzorging dan op een charismatische uitstraling. Maar dat is mijn mening.

Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaring. Heb jij tijdens sollicitatiegesprekken wel eens gelet op de hoeveelheid charisma?

 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Dit onderzoek is van mijn collega Bart Wille! Ik zag de titel en dacht: “zou het?…” Ja dus! Zo leuk om hierover te lezen op prettybusiness. Dit soort artikels vind ik nu zo fijn aan jouw blog! Een echte meerwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge