Jumbo werft personeel met een limited edition werkpolo

Wat doe je wanneer je personeel tekort hebt en je wilt ze op een unieke manier aantrekken? Dan laat je een limited edition werkpolo ontwerpen, zo moet Jumbo gedacht hebben. En dat is niet eens zo een gek idee. Er zitten alleen wel wat haken en ogen aan vast…

 

Jumbo X Ninetyfour

Op dinsdag 26 januari stond er ineens een bijzonder bericht op de Facebookpagina van de supermarktketen. Hierin staat dat als je solliciteert bij Jumbo, je kans maakt op een limited edition reversible Ninetyfour werkpolo. Ja, dat is een mond vol. Het komt erop neer dat Jumbo in samenwerking met modemerk Ninetyfour een polo heeft ontwikkeld voor de supermarktmedewerkers. Op de achterkant van de polo staat de tekst ‘Friends become family’, wat volgens Jumbo past bij het gevoel van werken bij de supermarktketen.

Tussen 25 januari en 28 februari 2021 worden er in totaal 200 polo’s verloot onder de medewerkers. Om mee te doen moeten zij online een formulier invullen. En dat geldt dus ook voor nieuwe medewerkers.

Wie de algemene voorwaarden van deze actie leest, komt erachter dat er wel een aantal haken en ogen zijn. Zoals eerder genoemd is de polo reversible, dus je kunt hem ook binnenstebuiten dragen. Aan de ene kant is het merk NinetyFour zichtbaar, en deze kant mag je dragen in je vrije tijd. Op de andere zijde is het logo van Jumbo zichtbaar en dit mag je alleen dragen wanneer je aan het werk bent. 

Jumbo werft personeel met een limited edition werkpolo
Foto’s: Jumbo
Jumbo werft personeel met een limited edition werkpolo
Foto’s: Jumbo

Jumbo werft personeel met een limited edition werkpolo

Door mee te doen met deze actie stemmen deelnemers er automatisch in mee dat ze gefotografeerd worden als ze winnen. Deze foto’s zullen vervolgens voor promotionele doeleinden gebruikt worden. Maar dat staat niet aangegeven op het formulier. Iets wat volgens Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en auteur van het boek Geen gedoe met personeel, niet netjes is.

”Wanneer je als werkgever zo’n actie opzet voor je werknemers, dan moet je duidelijk zijn over wat je verwacht. Nu wordt de actie in het formulier als iets vrijblijvends aangekondigd. Er wordt in kleine letters verwezen naar de algemene voorwaarden. Dat is niet oké. De medewerkers moeten expliciet aangeven dat ze akkoord zijn met hetgeen wat Jumbo van ze verwacht. Het moeten aanvinken dat je akkoord bent met de algemene voorwaarden is het minste wat ze kunnen doen.

Want laten we eerlijk zijn, bijna niemand leest die voorwaarden. Wat als je niet op de foto wilt? En hoe lang worden deze foto’s eigenlijk gebruikt? Dat staat ook niet in de algemene voorwaarden. Ik kan mij voorstellen dat als je op een bepaald moment een andere werkgever hebt, je niet wilt dat de Jumbo nog steeds jouw gezicht gebruikt. Ze hadden beter rekening moeten houden met de AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming.

En als Jumbo misbruik wil voorkomen, dan is het belangrijk dat ze duidelijk aangeven waarom en wanneer welke kant van de polo gedragen mag worden. Het is ook de vraag hoe ze dit gaan handhaven. Er is geen duidelijke sanctie of consequentie omschreven. Het zal in de praktijk erop neerkomen dat iemand aangesproken wordt. Hoe dan ook, dit is niet de manier waarop je met medewerkers omgaat.”

 

Een beetje dubbel

Wanneer ik kijk naar het concept, dan vind ik het leuk en creatief bedacht. Ik ben geen fan van het ontwerp, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Het is alleen jammer dat Jumbo zo onzorgvuldig is geweest bij de uitwerking van het plan. Ze hadden duidelijk moeten aangeven wat ze verwachten van hun medewerkers of deze regels laten varen. Als je zo iets doet, doe het dan goed.

 

Groetjes,

Aileen

Update: na de publicatie van dit artikel heb ik een e-mail ontvangen van een woordvoerder van de Jumbo. Hij heeft mij bedankt voor oplettendheid. Inmiddels zijn de Algemene Voorwaarden aangepast. Er zullen alleen foto’s worden gemaakt wanneer de winnaars hiermee akkoord zijn gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge