KLM staat voortaan sneakers toe onder uniform

KLM heeft bekendgemaakt dat medewerkers in uniform vanaf 6 mei sneakers mogen dragen. Dat werd meteen opgepikt door de media; ik werd geïnterviewd voor zowel televisie als een online artikel over deze verandering. Men noemt het een ‘historisch moment’, maar is dat ook echt zo? In dit artikel vertel ik je alles over de nieuwe sneakers, bijbehorende dresscode en waarom KLM toch nog wat behoudend is.

KLM staat voortaan sneakers toe onder uniform
Foto’s: KLM

Sneakers onder uniform zijn niets nieuws

Hoewel de Nederlandse media de verandering binnen KLM neerzetten als een grote schok, sta ik er niet van te kijken. De laatste jaren zijn steeds meer luchtvaartmaatschappijen overgestapt op comfortabele schoenen en kleding. De zogenaamde vercasualisering die we op kantoor zien, is immers ook overgeslagen naar de luchtvaartbranche.

En dat is niet zo gek, want het is eigenlijk niet meer van deze tijd om hakken te verplichten. Ik heb mij er ook altijd over verbaasd dat er vaak met afschuw wordt gesproken over werkgevers die hakken opnemen als dresscode, terwijl dit bij stewardessen als normaal wordt gezien. Waarom zouden deze dames een uitzondering op de regel zijn wanneer zelfs het personeel in chique hotels in Dubai op sneakers loopt? Op onderstaande foto kun je zien dat een sneaker in combinatie met representatieve bedrijfskleding een heel goede combinatie kan zijn.

Foto: Fairmont Dubai

Enkele maanden geleden nog, in december 2023, maakte Aerolineas Argentinas een nieuw uniform bekend. Het personeel kreeg daarbij een nieuw paar bijpassende sneakers. Een jaar eerder deed de nieuwe Australische luchtvaartmaatschappij Bonza hetzelfde. Voor dit personeel is zelfs de korte broek onderdeel van het kledingpakket. En de dames bij de Oekraïense SkyUp, die lopen sinds 2021 zelfs op sportieve Nike Air Max.

Bonza uniform met sneakers
Foto’s: Bonza

KLM staat voortaan sneakers toe onder uniform

Nu heeft de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij na een testperiode van een jaar ook de stap gezet. Ze hebben zelfs twee paar sneakers laten ontwerpen door het Amsterdamse schoenenmerk Filling Pieces. Een donkerblauw model voor onder de kobaltblauwe uniformen en een zwarte variant voor bij de donkerblauwe pakken.

KLM staat voortaan sneakers toe onder uniform
Donkerblauwe sneakers | Foto’s: KLM
KLM staat voortaan sneakers toe onder uniform
Zwarte sneakers | Foto’s: KLM

Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen sneakers bij alle uniformen toestaan, heeft KLM een andere keuze gemaakt. Wanneer de dames een rok dragen, dan zijn ze verplicht om alsnog de pumps uit de kast te halen. Want de sneakers mogen alleen in combinatie met een broek gedragen worden.

Het is misschien een klein detail, maar laat meteen zien dat KLM toch niet zo vooruitstrevend is als het lijkt. Hoewel we zowel bij bedrijven als op straat steeds vaker sneakers zien onder jurken en rokken, hebben mensen nog steeds het idee dat dit not done is. De foto bovenaan dit artikel van hotel Fairmont Dubai laat zien dat het een prima combinatie kan zijn.

Foto: KLM

Voor de medewerkers die gehecht zijn aan hun traditionele schoenen staat deze verandering hun voorkeur trouwens niet in de weg. Zij mogen zelf kiezen wat ze dragen. Personeelsleden mogen ook sneakers dragen uit hun privécollectie, mits die voldoet aan de eisen die de luchtvaartmaatschappij heeft opgesteld. Ze moeten onder meer van glad (imitatie)leer gemaakt zijn en een witte zool hebben.

Hoewel ik een liefhebber ben van pumps, juich ik deze verandering van harte toe. Het is belangrijk dat personeel, waar ze ook werken, dit comfortabel kunnen doen.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge