Nieuwe bedrijfskleding laat beha’s van Brits treinpersoneel zien

Het treinpersoneel in Wales zou na de paasdagen een nieuw uniform gaan dragen. Maar daar is het vrouwelijk personeel en ook de vakbond het niet mee eens. De nieuwe blouses schijnen namelijk door. En niet zo’n beetje ook…

Nieuwe bedrijfskleding laat beha's van Brits treinpersoneel zien
Afbeelding van Klaus Hausmann via Pixabay

Manuel Cortes heeft op de website van de vakbond TSSA een foto geplaatst van de nieuwe blouse. Hierop is te zien hoe de donkere beha van een medewerkster aan de achterkant doorschijnt.

Nieuwe bedrijfskleding laat beha’s van Brits treinpersoneel zien

De algemeen secretaris schrijft daarbij dat er klachten zijn binnengekomen over de nieuwe blouses. Deze zouden zo dun zijn dat de beha’s aan zowel de voor- als achterkant te zien zijn. En wie naar de foto kijkt, die kan dat enkel beamen.

Cortes heeft tevens een openbare brief geschreven aan de algemeen directeur van Avanti West Coast, het betreffende treinbedrijf. Hierin wordt verzocht om af te zien van de nieuwe blouses. De invoering ervan noemt hij een ‘schandelijke behandeling van het personeel dat voortkomt uit de keuze voor de allergoedkoopste materialen.’ Het zou vrouwen tot doelwit maken van seksuele intimidatie. De algemeen secretaris sluit af met het verzoek om voor de nieuwe uniformen samen te werken met de vakbond. 

Volgens Avanti is er een proef geweest waarbij het personeel de nieuwe kleding kon testen. Hier zouden geen problemen uit voort zijn gekomen. Daarnaast benadrukt het treinbedrijf dat de kleding voldoet aan de internationale kwaliteitseisen en het personeel ook een polo mag dragen in plaats van een blouse. 

 

Nieuwe bedrijfskleding is altijd een risico

Het is nu heel makkelijk om op basis van het verhaal en bijbehorende foto te oordelen. Ja, het schijnt door dus het is slecht uitgekozen. Toch is het niet zo zwart-wit (pun intended ;-).

Het uitzoeken of laten ontwerpen van nieuwe bedrijfskleding is als lopen op een zijden draad: je moet constant uitkijken met wat je doet want een misstap is snel gemaakt. Niet alleen wanneer het gaat om de kwaliteit, maar ook de pasvorm, kleur en model zijn vaak onderdeel van discussie. Het is ook een onmogelijke opgave om voor één groep mensen iets te maken waarmee iedereen tevreden is. Ik weet dat er zelfs bedrijven zijn waarbij het personeel klachten over nieuwe bedrijfskleding aandikt zodat ze het niet hoeven te dragen. Met alle gevolgen van dien. 

Dat gezegd hebbende, een doorschijnende blouse is geen goed visitekaartje. Niet richting het personeel en ook niet richting de klanten. Het argument dat de kleding voldoet aan de Europese normen is er eentje om vragen over te stellen. Want over welke normen hebben we het dan? Er wordt zoveel kleding verkocht dat slecht is en aan bepaalde normen voldoet. Van het tweede argument, dat ze ook een polo kunnen dragen, moet ik alleen maar lachen. Je kunt geen slechte bedrijfskleding aanbieden en vervolgens zeggen dat er alternatieven zijn. Daarmee schuif je het probleem aan de kant en los je het niet op. 

Kortom: terug naar de leverancier en misschien iets meer overleggen en testen voordat je iets nieuws gaat aanbieden. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge