”Retro kleding kun je heel makkelijk zakelijk dragen”

Enkele maanden geleden kwam ik terecht op de Instagrampagina van Noortje Laan (23). Ik was onder de indruk, en dat is nog zacht uitgedrukt. Deze prachtige, jonge dame gaat met haar foto’s terug naar de jaren veertig en vijftig. Zowel qua kleding, haardracht als interieur. Door het kijken naar haar foto’s kreeg ik ook meteen een hoop inspiratie op het gebied van vrouwelijke, zakelijke mode. Tijd voor een gesprek met Noortje over hoe ze deze stijl heeft ontwikkeld, waar ze alles vandaan haalt én natuurlijk hoe je deze stijl op het werk kunt toepassen.

''Retro kleding kun je heel makkelijk zakelijk dragen''

Waar komt jouw liefde voor retro kleding vandaan?

”Het is voor mij een proces geweest. Als klein meisje was ik al dol op films die zich in de jaren ’30, ’40 en ’50 afspeelden. Destijds deed ik nog niets met retro kleding, maar de fascinatie voor die stijl begon wel al op jonge leeftijd.

Op school was ik een meisje dat er graag bij wilde horen en daarom ging ik erg onopvallend gekleed. Pas na de middelbare school durfde ik te gaan experimenteren met deze kledingstijl. Dat begon toen ik een hoedje van mijn oma vond dat kwam uit de jaren ’50. Ik deed het hoedje op en het gaf mij direct een goed gevoel.”

Hoe heeft die stijl zich toen ontwikkeld?

”In het begin droeg ik vooral reproductiejurken. Dat zijn confectiejurken die zijn geïnspireerd door een bepaalde tijdsperiode. Daarna merkte ik dat ik mijzelf niet meer zo fijn voelde in moderne kleding. Toen is het hard gegaan. Al snel ging ik over naar kleding dat echt afkomstig was uit de jaren ’40 en ’50. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby geworden.

De kleding heeft mij trouwens nog veel meer gebracht dan alleen een andere stijl. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en mijn huidige vriend hierdoor leren kennen. Hij maakt kostuums en vind het zelf ook heel fijn om zich volgens deze stijl te kleden. We delen echt de passie voor retro kleding.”

''Retro kleding kun je heel makkelijk zakelijk dragen''

Wat voor werk doe je zelf en kleed jij jezelf op het werk ook zo?

”Ik volg de opleiding bloem en design. Op dit moment loop ik stage bij een bloemenwinkel en daar draag ik ook deze kleding. Voor mij is het heel normaal geworden, ik sta er niet echt meer bij stil. Maar in de winkel merk ik wel vaak dat ik er anders uitzie. Mensen willen regelmatig met mij op de foto of vragen of ik naast hun bloemen wil staan voor een foto. Dat is natuurlijk een heel mooi compliment.

Op straat krijg ik ook regelmatig opmerkingen. De meeste mensen zijn heel positief en geïnteresseerd. Ze vragen dan waar ik de kleding koop enzo.”

Dat is ook één van de eerste dingen die ik mij afvroeg toen ik je foto’s zag!

”Ja, dat is logisch. Ik kan je vertellen dat het niet makkelijk is om deze kleding te vinden. Het is écht een uitdaging. Meestal vind ik spullen op de markt. Wanneer ik iets zie wat mij aanspreekt, dan vraag ik altijd door. Wanneer mensen dit soort kleding verkopen, dan hebben ze meestal meer soortgelijke spullen. Daardoor zie je vaak hele bijzondere dingen.

Ik krijg ook veel van andere mensen. Mede door het programma Heel Holland handelt, waarin ik te zien was, weten mensen mij inmiddels te vinden. Velen hebben iets op zolder liggen en vinden het zonde om dit te laten verstoffen. Zo kreeg ik laatst bijvoorbeeld een oud horloge van de buurvrouw van mijn vriend. Het is een prachtig item en zij was blij dat het door mij weer werd gedragen. Het heeft ook iets bijzonders allemaal. Wanneer jij iets draagt dat van een ander is geweest, dan gaan de herinneringen voor de ander ook vaak weer leven. Dat vind ik ook het mooie aan het dragen van kleding uit deze tijd: er zit een verhaal achter.”

''Retro kleding kun je heel makkelijk zakelijk dragen''

Heb jij tips voor dames die de retrostijl in hun zakelijke kleding willen verwerken?

”Ja, zeker. Retro kleding kun je heel makkelijk zakelijk dragen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het dragen van rokken die wat smaller zijn in de taille en wat ruimer naar beneden lopen. Zeker A-lijn rokken die over de knie vallen zien er heel mooi en klassiek uit.

Maar een kokerrok met een frisse, lichte blouse er boven kan er ook heel retro uitzien. Krul je haren of steek ze in ieder geval op. Daarmee creëer je op een subtiele manier al zo’n uitstraling.”

Ik zie ook dat jij regelmatig sjaaltjes in je nek draagt. Dat ziet er ook altijd netjes uit.

”Dat klopt. Ik ben met mijn 1,82 meter erg lang. Door de lange rokken en jurken die ik draag wordt mijn lengte nog eens extra benadrukt. Daarom knoop ik vaak een sjaaltje in mijn nek. Dit breekt de lengte een beetje. Daarnaast is zo’n sjaaltje ook lekker warm.”

''Retro kleding kun je heel makkelijk zakelijk dragen''

Heb je verder nog adviezen voor de mensen die zich ook zo willen kleden?

”Vaak zeggen mensen tegen mij dat ze de stijl heel leuk vinden, maar dat het hen niet staat. Ik adviseer altijd om het toch eens te proberen. Wellicht niet meteen op het werk, maar gewoon een keer op een middag. Trek eens iets aan uit deze tijd en kijk hoe jij je erbij voelt. Als jij je er lekker bij voelt, dan kun je het vaker gaan dragen en raak je er vanzelf aan gewend.

Want dat is het met deze stijl, het kan even wennen zijn. Maar als het bij je past en jij je erin verdiept, dan staat het jou ongetwijfeld ook goed.”

Wil jij meer foto’s van Noortje bekijken? Check dan haar Instagram. Benieuwd naar haar collectie? Check dan aflevering 4 (vanaf minuut 11:44) van de televisieserie Heel Holland Handelt

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. wat een super leuk stukje! de fotos zijn geweldig en wat een inspiratie om gewoon te doen waar je jezelf goed bij voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge