Tips voor originele, zakelijke kerstkaarten

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik vind zakelijke kerstkaarten vaak best saai. Bedrijven sturen de kaarten meestal zonder persoonlijke boodschap of foto. Hierdoor heb je het idee dat de kaart net zo goed van een ander bedrijf had kunnen zijn. Terwijl een kerstkaart net zoals je uiterlijk een visitekaartje is naar je klanten. Je straalt er iets mee uit. En wie wil nu een saaie uitstraling hebben? Daarom geef ik in dit artikel tips voor originele, zakelijke kerstkaarten. Ook laat ik zien welke kerstkaart ik dit jaar heb ontworpen en hoe ik deze heb gepersonaliseerd. 

Tip 1: maak het Instagram-waardig

Voordat ik je mijn kerstkaart laat zien begin ik alvast met een aantal tips. Als eerste is het leuk om met het uiterlijk van je kerstkaart naar iets herkenbaars te refereren zoals Instagram. Op de website van kaartje2go hebben ze verschillende kaarten die er al zo uitzien. Het enige wat je hoeft te doen is de teksten en foto’s aan te passen.

Tips voor originele, zakelijke kerstkaarten

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met je hele team één leuke foto te maken en deze als voorkant van je Insta-kerstkaart te gebruiken. Kies je voor een kaart met meerdere foto’s, dan kun je bijvoorbeeld ieder teamlid los fotograferen. 

Tip 2: speel in op actualiteiten

Een andere goede manier is inspelen op actualiteiten. Gelukkig hoef je daar dit jaar niet echt over na te denken. De wereldwijde pandemie is een herkenbaar, actueel voorbeeld. 

Tips voor originele, zakelijke kerstkaarten

Je kunt met een mondkapje op de foto gaan en deze combineren met de tekst ‘Merry Chrismask’. Mocht je geen zin hebben om op de foto te gaan, dan kun je ook een standaard kerstkaart kiezen die verwijst naar corona. De tekst ‘Oh dear, what a year again’ zal net zoals de Chrismask goed in de smaak vallen bij liefhebbers van woordgrappen.

Tip 3: laat je highlights zien

Heb je het afgelopen jaar een hoop meegemaakt met je bedrijf? Nieuwe producten of een service gelanceerd? Dan is het nu tijd om daar op terug te blikken.

Tips voor originele, zakelijke kerstkaarten

Daar kun je met je kerstkaart goed op inspelen door een fotocollage te maken. Zo betrek je jouw relaties bij hetgeen wat je hebt meegemaakt. Het is ook de ideale manier om je producten of services opnieuw onder de aandacht te brengen. 

Mijn zakelijke kerstkaart

Dit jaar is er met mij en mijn bedrijf een hoop gebeurd. Daarom heb ik besloten om een collage kaart te ontwerpen waarin ik negen highlights door middel van foto’s laat zien. Ik heb daarvoor de kaart linksboven als ontwerp gebruikt.

Tips voor originele, zakelijke kerstkaarten

Ik maak overal altijd foto’s van, dus vond het nog best lastig om er negen uit te zoeken. Uiteindelijk besloot ik foto’s te gebruiken van de volgende momenten (v.l.n.r.):

  1. Publicatie van mijn eerste column
  2. Fotoshoot voor &C magazine
  3. Suit, mijn (kantoor)hond
  4. Publicatie van interview en foto in Vol magazine
  5. Dat ik op de voorpagina stond van 16 kranten
  6. Lancering van mijn eerste boek over werkkleding in de zorg
  7. Lancering van mijn tweede boek over werkkleding in de luchtvaart
  8. Uitzending van de 5 uur Show
  9. Opnames voor de documentaire op NPO2 (komt 13 januari 2022 op televisie)

Ik heb bewust gekozen voor een combinatie van verschillende thema’s. Ik laat zien wat voor werk ik zelf heb geleverd (mijn boeken) en op welke manier ik samenwerk (televisie, tijdschriften en column). Maar ook wat anderen met mijn werk hebben gedaan (kranten die erover schrijven) en wat voor mij persoonlijk belangrijk is (mijn hond). Hoewel ik hoofdzakelijk schrijver ben laat ik op die manier de diversiteit van mijn werk en persoonlijkheid zien.

Finishing touch

Omdat er een hoop foto’s op staan en misschien niet iedereen direct snapt waar het over gaat, heb ik tekst aan toegevoegd. Via de website van Kaartje2go kon ik naast een bijpassend lettertype ook een zwart balkje onder de foto’s plaatsen waardoor de witte tekst goed leesbaar was. 

kerstkaart Prettybusiness

Om het geheel een feestelijke uitstraling te geven heb ik via de optie ‘achtergrond’ gekozen voor kleine, goudkleurige sterretjes. 

kerstkaart Prettybusiness

Eén van de leuke details aan deze kaart vind ik de rode binnenkant. Onderaan stond een korte tekst waarin je je naam kon zetten, maar die heb ik weggehaald. Ik schrijf liever een persoonlijke tekst met een pen zodra ik de kaarten heb ontvangen. 

kerstkaart Prettybusiness

Vervolgens kon ik kiezen uit een formaat. Ik ben zelf nooit zo dol op grote kaarten omdat het snel schreeuwerig overkomt. Ik koos daarom voor het kleinste model.

kerstkaart Prettybusiness

Bij de volgende stap begon ik te twijfelen. Zou de kaart van 10 bij 10 centimeter te klein zijn? Is de tekst dan bijvoorbeeld nog goed leesbaar? En zijn de foto’s nog wel goed te zien? Uiteindelijk koos ik er daarom voor om een proefdruk te bestellen. 

Proefdruk

Ik bestelde de proefdruk, die trouwens gratis is, en hij was de volgende dag al binnen. Super fijn! 

Tips voor originele zakelijke kerstkaarten

Ik was blij dat ik een proefdruk had besteld. Het lettertype was inderdaad wat lastig om te lezen op zo’n kleine kaart. Daarom besloot ik voor de definitieve kaart een model groter te bestellen. In plaats van 10 bij 10 centimeter koos ik voor 14 bij 14 centimeter. 

Tips voor originele zakelijke kerstkaarten

De kerstwensen aan de binnenkant waren wel duidelijk en goed leesbaar.

Tips voor originele zakelijke kerstkaarten

Bij de proefdruk zat ook een klein pakketje met voorbeelden van verschillende papiersoorten. Niet alleen van de kaarten, maar ook van de enveloppen. Omdat ik had gekozen voor een kaart met foto’s leek het standaard papier met een glans het beste. Maar toen ik de verschillende kleuren voor de enveloppen zag, wist ik meteen dat ik niet voor standaard wit wilde gaan. Het gouden papier zag er zo mooi uit, dus besloot ik die te bestellen. 

 

Eindresultaat

Ik was enorm blij toen ik de definitieve kaarten binnen kreeg. Met een grotere kaart kwamen de foto’s en teksten duidelijk beter naar voren. Dit pakket was trouwens net zoals de proefdruk binnen één dag binnen.

Tips voor originele zakelijke kerstkaarten
Tips voor originele zakelijke kerstkaarten
Tips voor originele zakelijke kerstkaarten

Het voordeel van een proefdruk is dat je ook direct kunt testen hoe je pen eruit komt te zien op het papier. Dus of het lekker schrijft en het duidelijk is. Zeker bij een rode binnenkant is dat aan te raden. 

 

Meer inspiratie?

Alle voorbeelden en ook mijn eigen kerstkaart zijn afkomstig van Kaartje2go. Mocht je nog meer inspiratie nodig hebben, check dan zeker de voorbeelden op hun website.

 

Heb jij al een leuke, zakelijke kerstkaart ontworpen voor dit jaar?

 

groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Kaartje2go. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge