Vrouwelijke soldaten in Oekraïne zorgen zelf voor werkkleding

Het is alweer bijna een jaar geleden dat er oorlog uitbrak in Oekraïne. Terwijl de mannen werden opgeroepen om te vechten vergat het leger een belangrijke groep; de vrouwelijke vrijwilligers. Voor hen waren er geen uniformen, werkschoenen en andere benodigdheden. Dus zetten de vrouwelijke soldaten een eigen organisatie op. En dat is een groot succes…

 

Vrouwelijke soldaten in Oekraïne zorgen zelf voor werkkleding

Het begon allemaal bij de vijfentwintigjarige Anastasiia Mokhina. Toen zij samen met haar man een gevechtsuniform aantrok, kwam zij erachter dat het leger geen rekening had gehouden met het vrouwelijk lichaam. De kleding en bijbehorende beschermingsmiddelen waren gemaakt voor mannen. Hierdoor paste ze dit niet goed. 

Ze besprak het probleem met haar halfbroer, die in verband met een handicap niet mee hoefde te vechten. Samen met zijn vrouw ging hij op zoek naar kleding en beschermingsmiddelen die zijn halfzus wel paste. 

Het verhaal over Mokhina verspreidde zich snel en kort daarna werd er een organisatie opgericht. Onder de naam ‘Zemliachky’ verzamelt een groep vrijwilligers alle spullen voor de vrouwen die werkzaam zijn in of voor het leger. Want het houdt niet op bij kleding en schoenen. In een video van NOS vertelt Ksenia Drahanjoek, mede-oprichter van Zemliachky, dat er een onderscheid is tussen de spullen die vrouwen en mannen nodig hebben. Zo krijgen vrouwen door plassen in de buitenlucht bijvoorbeeld sneller een blaasontsteking. En ze worden maandelijks ongesteld. Dus zorgt de organisatie onder meer voor medicatie tegen blaasontstekingen, tampons en maandverband. Maar ook voor beha’s, shampoo en lotions tegen een droge huid.

Vrouwelijke soldaten in Oekraïne zorgen zelf voor werkkleding
Logo van de organisatie Zemliachky. Ukrainian Front

Foto van de vrijwilligers van Zemliachky, linksonder Ksenia Drahanjoek.

 

Grote steun voor vrouwelijke soldaten

Inmiddels zijn er 57.000 Oekraïense vrouwen actief binnen het leger. Zo’n 6.000 daarvan zijn werkzaam in de frontlinies. Zij vervullen de rollen van paramedici, inlichtingenofficieren, sluipschutters en artillerieschutters.

Zemliachky ontvangt dagelijks tientallen bestellingen. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. In totaal heeft de organisatie 1 miljoen dollar aan steun ontvangen. Een vijfde daarvan komt van directe donaties, de rest bestaat uit diensten en producten. Medische bedrijven, schoonheidssalons en zelfs de game-industrie is hierbij betrokken. 

Naast het verzorgen van producten is de organisatie ook druk met het inzamelen van geld. En dat doen ze op een slimme en creatieve manier. Zo hebben ze in samenwerking met een sieradenmerk kettingen ontworpen die gemaakt zijn van gepantserde platen. Deze worden verloot onder de donateurs.

Met het geld dat ze ophalen bestellen ze werkkleding voor de vrouwelijke soldaten. Wil jij daar ook een bijdrage aan leveren? Via de Instagram pagina zemliachky.ukrainian_front kun je geld doneren. Zo steun je direct de vrouwen die vechten in Oekraïne. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge