Vrouwen worden genegeerd bij inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen nog steeds te vaak moeten werken met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) die niet goed aansluiten. Hierdoor zijn hun voeten, handen, hoofd en ogen minder goed beschermd dan die van hun mannelijke collega’s.

Daarom vindt 83% van de mensen die met PBM’s werken dat hier meer aandacht voor moet komen. Maar ondertussen houdt slechts 1% rekening met het vrouwelijk geslacht bij het inkopen van beschermingsmiddelen. In dit artikel duik ik dieper in dit onderwerp en ga ik op zoek naar oplossingen.

Vrouwen worden genegeerd bij inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen
Foto: Ömer Yıldız – Unsplash

Onderzoek naar Persoonlijke Beschermingsmiddelen voor vrouwen

Het onderzoek is uitgevoerd onder 891 respondenten uit Engeland en Ierland, die allen werkzaam zijn in gezondheids- en veiligheidsfuncties binnen diverse sectoren zoals logistiek, de voedingsmiddelen- en drankensector, de automobielsector en de farmaceutische sector. Dit onderzoek werd geleid door RS, een digitaal ondersteunde leverancier van product- en serviceoplossingen voor industriële bedrijven. Het doel was om een beeld te krijgen van de gezondheid en veiligheid binnen deze branches en de prioriteiten in kaart te brengen.

Hoewel het onderzoek dus breed is opgezet, focus ik me in dit artikel op de bevindingen rondom persoonlijke beschermingsmiddelen voor vrouwen, aangezien deze resultaten bijzonder zijn…

 

Vrouwen worden genegeerd bij inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Zoals eerder genoemd, is 82% van de respondenten (waarvan 85% tussen de 18 en 31 jaar oud is) van mening dat er meer aandacht moet komen voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor vrouwen. Ondanks dat 71% van de respondenten man is, erkennen zij deze noodzaak. Dit blijkt ook uit het feit dat 25% van de ondervraagden in een organisatie werkt waar ten minste 40% van het personeelsbestand vrouwelijk is.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral werkschoenen (62%), werkkleding (59%) en vooral hoge zichtbaarheidskleding (45%) met een vrouwelijke pasvorm meer aandacht verdienen.

En toch zegt slechts 1% van de ondervraagden dat ze rekening houden met vrouwen wanneer er persoonlijke beschermingsmiddelen worden ingekocht.

Katherine Evans, oprichtster van Bold as Brass, een netwerkvereniging voor vrouwen in de bouw, is niet verrast door deze cijfers.

”Bedrijven zeggen dat dit een belangrijke kwestie is, maar kopen dan de goedkoopste artikelen die ze kunnen vinden. Ze zien niet dat het geld dat ze opzij zetten voor persoonlijke beschermingsmiddelen opweegt tegen de kosten van een uitvallende medewerker. En ze zien absoluut niet dat als je tegen een vrouw zegt dat ze iets moet hebben dat bij een man past vanwege een verschil van 4 dollar, dit in feite een vrouw vertelt dat ze dat niet waard is.”

 

Vrouwen zijn geen kleine mannen

Vaak wordt er gezegd dat vrouwen een kleinere maat moeten kiezen wanneer het gaat om PBM’s. Hoewel dit op het eerste gezicht logisch lijkt, werkt dit niet eenvoudig in de praktijk. Beschermende middelen zijn doorgaans ontworpen voor het mannelijke lichaam, en bedrijven die geloven in het gemak van uniseks pasvormen op de werkvloer, negeren dat vrouwen geen kleine mannen zijn.

In de jaren 70 en 80 verzamelde het Amerikaanse leger diverse antropometrische gegevens om beschermingsmiddelen te kunnen ontwikkelen die goed passen. Uit deze gegevens blijkt dat de lichaamsmaten en proporties van vrouwen dusdanig verschillen dat zij niet gewoon een kleine mannenmaat kunnen dragen.

Kelly Fernandes, consultant bij de Canadese Workplace Safety & Prevention Services, benadrukt dat verkeerde PBM’s gevaarlijk zijn.

“Vrouwen hebben doorgaans kortere torso’s en benen dan mannen, maar zijn breder in de borst en heupen. Ze hebben ook kleinere handen en vingers van verschillende grootte. Als persoonlijke beschermingsmiddelen niet goed passen, bieden ze geen effectieve bescherming tegen gevaren op de werkplek. En dat kan leiden tot letsel.”

 

Liever geen bescherming 

De vraag is hoe we dit probleem kunnen oplossen. Hoewel vaak wordt gezegd dat vrouwen van zich moeten laten horen, blijkt dit niet de oplossing. Uit het Britse en Ierse onderzoek blijkt dat 83% van de mensen die met PBM’s werken zich bewust is van de noodzaak voor meer aandacht voor beschermingsmiddelen voor vrouwen, omdat vrouwen zich wel degelijk uitspreken.

Het probleem zit hem in de manier waarop met deze feedback wordt omgegaan. Vrouwen die aangeven dat hun beschermingsmiddelen niet goed passen, worden te vaak weggezet als ‘lastige medewerker’. Uit onderzoeken blijkt dat het aankaarten van dit probleem daarom een groot struikelblok is. Vrouwen krijgen te horen dat hun maat niet beschikbaar is en dat ze ‘niet moeten zeuren’. Hoewel het aanbod van beschermingsmiddelen voor vrouwen aanzienlijk kleiner is dan dat voor mannen, bestaat het wel degelijk. Net zoals bij dameswerkkleding is het een kwestie van goed zoeken.

Wanneer er geen goede beschermende middelen zijn, kiezen vrouwen er vaker voor om deze niet te dragen. Hoe gevaarlijk dit ook klinkt, werken met items die niet goed aansluiten brengt vaak meer risico met zich mee dan wanneer ze niet gedragen worden. Zo vertelde een vrouw mij ooit dat haar werkgever alleen handschoenen in de gemiddelde herenmaat inkocht, met als gevolg dat zij tijdens het werk telkens ergens achter bleef haken. Hetzelfde geldt voor te grote schoenen, waarmee je gemakkelijk kunt struikelen.

 

De oplossing voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen voor vrouwen

Dus nee, het ligt niet aan de vrouwen die hun mond opendoen. Het ligt ook niet aan het aanbod. En ze zeuren niet.

Het gaat erom dat ze serieus worden genomen. Helaas leven we in een maatschappij waarin dit vaker niet gebeurt. Vrouwen lopen doorgaans langer door met medische problemen omdat hun klachten niet serieus worden genomen. Ze zijn minder goed beschermd in auto’s omdat airbags gemaakt zijn voor het mannelijke lichaam. En worden ook vaker onderbroken tijdens gesprekken dan mannen.

Het zijn even wat feiten die aantonen dat het probleem van PBM’s niet op zichzelf staat. Het risico is alleen dat wanneer vrouwen niet gehoord worden, ze sneller geneigd zijn om dan maar niets te zeggen. Hoewel we door de jaren heen mondiger zijn geworden, zijn vrouwen gewend dat ze niet altijd gehoord worden. En dat er niets wordt gedaan met wat ze aankaarten. Sommigen zullen met hun vuisten op tafel blijven slaan, maar sommigen zullen zich erbij neerleggen. Met alle gevolgen en risico’s van dien. 

Ondertussen staan technische bedrijven te schreeuwen om personeel en willen ze meer vrouwen aantrekken. Als je ze wil aantrekken, neem ze dan ook serieus.

Fix the system, not the women  – Woman inc.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge