Hillary Clinton en broekpakken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De voormalige First Lady en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken draagt vrijwel niets anders wanneer ze in het openbaar verschijnt. In een interview vertelt ze over deze bewuste keuze. Een keuze die niets te maken had met mode, imago of stijl. Ze maakte deze keuze uit ongemak en frustratie.
Hillary Clinton in lingeriecampagne
In september 2022 publiceerde CBS News een video waarin Hillary en Chelsea Clinton werden geïnterviewd. Het gesprek vond plaats ter promotie van Gutsy, de nieuwe documentaireserie van de moeder en dochter. Hierin spreken ze met verschillende vrouwen over hun en elkaars leven.
Hierin kwam ook de bewuste keuze van Hillary voor broekpakken aan bod. In onderstaande video wordt dit onderwerp vanaf minuut 4 besproken.
Hillary vertelt hoe in 1995, toen zij First Lady was, haar kleding tijdens een werkbezoek in Brazilië voor opschudding zorgde. Op een bepaald moment zat ze op een bank terwijl de pers foto’s van haar maakte. Hoewel ze dacht dat ze er netjes uitzag, waren er fotografen erin geslaagd om een klein stukje van haar ondergoed te fotograferen.
De foto’s werden vervolgens gebruikt door lingeriemerk Duloren om hun ondergoed te promoten. De reclame werd onder andere op billboards getoond. Bij de foto stond in het Portugees: “dhr. President van de Verenigde Staten van Amerika: Uwe Excellentie kan zich niet voorstellen wat Duloren kan doen.” Daaronder stond in kleine letters: “Een eerbetoon aan een van de belangrijkste vrouwen van het decennium.”
Waarom Hillary Clinton altijd een broekpak draagt
Volgens het reclamebureau dat de advertentie had gemaakt, was het niet de bedoeling om Clinton op een respectloze manier neer te zetten. Het lingeriemerk zelf voegde daaraan toe dat “gedurfde vrouwen het niet erg vinden om hun slipje te laten zien.”
Hoe onschuldig de makers de advertentie ook afschilderden, het had serieuze gevolgen voor de First Lady. Het incident bleek namelijk een startsein voor fotografen om meer foto’s van haar ondergoed te maken. Telkens wanneer ze op een podium stond of een trap opging, was de pers bezig om haar van onderen te fotograferen. Allemaal met als doel om een foto te maken van haar ondergoed. Ze kon er niet mee omgaan en besloot daarom broekpakken te gaan dragen.
De vele broekpakken van Hillary
Hillary Clinton toen ze nog rokken droeg
Ze had beter moeten weten
Het verhaal laat weer eens zien waar vrouwen op publieke functies mee geconfronteerd worden. Jonge meisjes groeien doorgaans op met het gedachtegoed dat ze er mooi uit moeten zien en zich vooral netjes moeten gedragen. Ieder meisje die hier tegenin gaat, zal de weerstand vanuit de omgeving voelen.
Ook op latere leeftijd blijft dit gedachtegoed in stand. Zeker een vrouw met een publieke functie kan het zelden goed doen. Vooral wanneer het gaat om imago en kleding. Want in tegenstelling tot mannen in publieke functies wordt de focus bij vrouwen veelal op het uiterlijk gelegd. Terwijl zelden iemand een opmerking heeft over de pakken die mannen in de politiek dragen, waar genoeg op aan te merken is, wordt bij vrouwen ieder detail onder een vergrootglas gelegd. Hoe ziet ze eruit en waarom draagt ze bepaalde kleding? Welke accessoires en van welk merk? Wat wil ze uitstralen? En belangrijker nog; ze wordt er op afgerekend.
Waar een scheve stropdas bij een man wordt gezien als een ‘onhandige knoop’, zal eenzelfde detail bij een vrouw als ‘grote modemisser’ worden beschreven. Die man is gewoon niet zo goed met kleding, maar de vrouw had beter moeten weten.
Mannen dragen ook broekpakken
Ook in dit geval zie je dat de vrouw het boetekleed aantrekt. Men had het lingeriebedrijf en de Amerikaanse pers kunnen aanspreken of desnoods aan kunnen klagen. Maar in plaats daarvan wordt het stilgehouden en moet Clinton haar garderobe veranderen. Om vervolgens zevenentwintig jaar lang opmerkingen te krijgen over het feit dat ze broekpakken draagt. Ironisch, want mannen in de politiek zie je ook met broekpakken. Niemand die daar iets van vindt.
Ik ben blij dat we in een tijd leven waarin mensen zich meer bewust zijn van de manier waarop er met vrouwen wordt omgegaan. Destijds weigerde de Braziliaanse regering om hier iets over te zeggen. Ik denk dat je daar tegenwoordig niet meer mee wegkomt. Bovendien had er zoveel aan gedaan kunnen worden. Brazilië had het lingeriemerk kunnen vragen of ze de foto konden verwijderen. Daarnaast had het merk een boete kunnen krijgen. Niet alleen omdat Clinton tegen haar wil in is gebruikt voor commerciële doeleinden, maar ook omdat dit haar als publiek persoon schaadt.
Door een bedrijf aan te spreken en te beboeten geef je een signaal af. Je laat duidelijk zien dat je hier niet van gediend bent. Je laat een First Lady niet in een land waar ze te gast is gebruiken voor een lingeriecampagne. En je gaat haar al helemaal niet van onderen fotograferen. Dat is niet alleen bij een First Lady, maar bij iedere vrouw intimiderend en ongepast.
Groetjes,
Aileen