Genderneutrale dresscode van Alaska Airlines blijkt niet genderneutraal genoeg

Een paar maanden geleden maakte Alaska Airlines bekend dat de dresscode voor het personeel is aangepast. Een medewerker had namelijk geklaagd over het feit dat er in de voorschriften een scheiding werd gemaakt tussen mannen en vrouwen. De luchtvaartmaatschappij besloot de dresscode aan te passen. Maar de genderneutrale dresscode van Alaska Airlines blijkt niet genderneutraal genoeg te zijn. De vraag is: hoe ver moet en kun je hierin gaan?

Genderneutrale dresscode van Alaska Airlines blijkt niet genderneutraal genoeg
Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines

Op de vingers getikt

Laten we als eerste even terug gaan naar het begin. Het is juni 2021 wanneer bekend wordt dat er problemen zijn met de dresscode van Alaska Airlines. Justin Wetherell, een medewerker van de luchtvaartmaatschappij die zichzelf als non-binair beschouwt, is diegene die dit aankaart. 

Op dat moment eist de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij van het personeel dat zij kiezen voor een mannelijk of vrouwelijk uniform. Wetherell is er achtergekomen dat het bij wet verboden is om personeel te discrimineren op basis van genderidentiteit.

Alaska Airlines wordt via een brief op de vingers getikt door de American Civil Liberties Union, een organisatie die zich inzet voor de rechten van Amerikaanse burgers. Hierin staat dat de luchtvaartmaatschappij het recht heeft om eisen te stellen aan het uiterlijk van het personeel. Alleen mag men niet gedwongen worden om te kiezen tussen de regels voor mannen en vrouwen. Dit houdt in dat er bij het dragen van zaken zoals sieraden, make-up en het opstropen van mouwen geen onderscheid gemaakt mag worden tussen mannen en vrouwen.

Alaska Airlines gaat voor genderneutrale dresscode

Via een openbare brief maakt Alaska Airlines bekend dat ze al langere tijd bezig is met de versoepeling van de dresscode. Ook kondige ze aan dat de regels genderneutraal zullen worden gemaakt.

In maart 2022 maakt de luchtvaartmaatschappij via een persbericht de nieuwe dresscode bekend. Hierin is te lezen dat mannen onder andere cosmetica en oorbellen mogen dragen. Vanaf dat moment wordt er ook gebruik gemaakt van buttons. Ieder personeelslid draagt er eentje waarop staat op welke manier diegene aangesproken wil worden. Het personeel kan kiezen tussen she/her, he/him of they/them. Er mag ook een combinatie worden gemaakt. Deze regels gelden voor de stewardessen, klantenservicemedewerkers en geüniformeerde loungemedewerkers.

Een duidelijk statement

Ik was onder de indruk toen ik zag hoe Alaska Airlines omging met de klacht. Ze schreven dat ze feedback waardeerden en al bezig waren met een nieuw beleid. Het bedrijf zag de klacht dan ook als een manier om zichzelf te verbeteren. Natuurlijk hebben ze gebaald dat ze op deze manier het nieuws haalden. Maar dat hebben ze nooit geuit. 

Met de invoering van de nieuwe dresscode maakte ze ook meteen een statement. Ze lieten door middel van foto’s zien hoe het personeel zich vanaf dat moment mocht presenteren. Frisse foto’s met mannen die nagellak dragen en vrouwen die een das om hebben. En natuurlijk die buttons. Dit was een manier om te laten zien waar het bedrijf voor staat. Uitgesproken en duidelijk. Wat kon er nu nog mis gaan?

Genderneutrale dresscode van Alaska Airlines blijkt niet genderneutraal genoeg
Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines
Genderneutrale dresscode van Alaska Airlines blijkt niet genderneutraal genoeg
Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines

Genderneutrale dresscode van Alaska Airlines blijkt niet genderneutraal genoeg

En toch is er kritiek. Volgens de voormalig aanklager heeft Alaska Airlines niet voldoende veranderd. Mensen met gezichtsbeharing mogen namelijk nog steeds bepaalde dingen niet dragen. Welke zaken dat precies zijn, is niet bekend gemaakt. In een openbare verklaring in samenwerking met de advocaten van de American Civil Liberties Union (ACLU) legt Wetherell uit waarom de dresscode nog steeds een probleem is.

“Het illegale en discriminerende uniforme beleid van Alaska Airlines dwingt werknemers zoals ik om zich te kleden en te verzorgen op een manier die niet strookt met onze genderidentiteiten en genderexpressies. (…) Er is geen reden voor de luchtvaartmaatschappij om door te gaan met het handhaven van dit illegale beleid, behalve om een ​​achterhaald en discriminerend genderideaal te handhaven”

Volgens de medewerker zorgt het beleid ervoor dat bepaalde medewerkers hun werk niet goed kunnen uitvoeren.

”Deze rigide, binaire uniforme vereisten zijn meer dan alleen een ongemak. (…) Door onze klant en talloze andere werknemers te dwingen zich te houden aan de voorkeursvisie van Alaska Airlines over hoe mannen en vrouwen eruit moeten zien, verlaagt het uniforme beleid werknemers die zich niet houden aan genderstereotypen. Ook staat dit het vermogen om hun werk onder gelijke voorwaarden uit te voeren wezenlijk in de weg.”

Hoe ver moet en kun je hierin gaan?

Ik vind het een lastige kwestie. Enerzijds ben ik voorstander van het juridisch toetsen van dresscodes. Het zorgt ervoor dat bedrijven die te ver gaan tot halt worden geroepen. Daarnaast zorgt het ervoor dat andere bedrijven een idee krijgen van wat wel en niet is toegestaan. En natuurlijk is het prettig voor medewerkers wanneer hun rechten worden beschermd.

Opmerkingen zoals ‘dan moet je ergens anders gaan werken,’ vind ik daarom kortzichtig. Het is belangrijk dat we als maatschappij scherp blijven wanneer het gaat om mensenrechten. Of het nu gaat om kleine of grote overtredingen.

Anderzijds vind ik dat we realistisch moeten zijn. Ook naar de bedrijven toe. We leven in een tijd waarin mensen zich uitspreken over het gender waarmee ze zijn geboren. Niet iedereen voelt zich even prettig hierbij. Ik vind het erg goed dat we daar nu open over praten. Het laat zien dat de maatschappij zijn best doet om open te staan voor diversiteit. Maar waar ligt de grens? Mag je helemaal geen onderscheid meer maken in geslacht? 

Volledig genderneutraal is een uitdaging

Het gebrek aan onderscheid brengt ook nieuwe problemen met zich mee. Een genderneutraal uniform zit bijvoorbeeld minder prettig dan kleding dat wel is gemaakt voor een gender. Want mannen en vrouwen hebben nu eenmaal een ander lichaam. Dus als je wilt dat de kleding zo goed mogelijk bij het lichaam past moet je wel een onderscheid maken in gender. Maar wanneer je een genderneutrale dresscode hebt, dan mag je deze kleding niet koppelen aan een geslacht. Of je moet het anders gaan benoemen.

Kortom: een volledig genderneutrale dresscode is een uitdaging. Zeker wanneer je wilt dat je personeel in kleding loopt die goed zit en er representatief uitziet. 

Wat vind jij van de nieuwe klacht? Moet Alaska Airlines nog verder gaan in de aanpassing van hun dresscode? Of is het zo voldoende?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge