Waarom we worden overspoeld met hoedjes op Prinsjesdag

Ik heb het zelf eigenlijk nooit zo goed begrepen waarom mensen zich speciaal voor Prinsjesdag zo opdoffen. Mannen in pak, dames met een hoed. Het ziet er heel leuk uit, daar niet van. Maar ik vraag mij wel eens af waarom we worden overspoeld met hoedjes op Prinsjesdag. Heb jij daar ook wel eens bij stil gestaan? Ik heb het voor je uitgezocht.

 

‘Grijze massa’

Het was Erica Terpstra, voormalig VVD politica, die de trend heeft gezet. Zij begon in 1977 met het dragen van een hoed op Prinsjesdag. Zelf gaf ze aan dat ze dit deed om wat vrolijkheid te brengen in de ‘grijze massa’. Sinds die tijd dragen dames een hoed op deze dag. En ja, we kunnen haar geen ongelijk geven. Het ziet er ook wel erg vrolijk uit.

Maar om eerlijk te zijn ben ik er zelf inmiddels wel aan gewend en is het speciale er in mijn ogen ook wel een beetje vanaf. Het is net zoals met kerst, als mensen zich ineens heel mooi gaan kleden terwijl ze dit normaal nooit doen. Wat ik wel kan waarderen, is als dames een statement maken met hun hoed. Zo kan ik mij Marianne Thieme nog herinneren. Zij trok ooit een jagerskostuum aan inclusief bijpassende hoed om zich op die manier te verzetten tegen de jacht. Kijk, dan maak je van de hoed een symbolisch accessoire. Daar ben ik van!

 

Hoeden 2017

Mocht je het gemist hebben, ik heb de leukste hoeden van dit jaar voor jou opgezocht. De één wat meer bijzonder dan de ander, maar allen even leuk om te zien.

Laat ik maar meteen beginnen bij de vrouw die eerder dit jaar mijn hart won door haar actie rondom het eikeltjespak van haar man. Ik heb het over Jolein Klaver, de vrouw van GroenLinks voorzitter Jesse Klaver. Altijd een leuk stel om te zien, zo ook op de foto van haar hoed.

 

De vrouw van CDA kamerlid Mustafa Amhaouch zette de traditie op geheel eigen wijze voort. Met een hoofddoek in plaats van een hoed en een prachtige outfit. Lekker op je eigen manier. I love it!

Opnieuw wist Partij van de Dieren voorzitter Marianne Thieme een mooi statement te maken met haar complete outfit. Dit keer vroeg ze aandacht voor het vrouwenkiesrecht, dat dit jaar honderd jaar bestaat. En hoe! Weer een geweldige outfit…

Maar ook PVV kamerlid Fleur Agema wist alle ogen op zich te richten. Jeetje, wat is dit een prachtige vrouw en wat heeft ze zich ook weer mooi gemaakt. Simpel en toch heel chique. Wat ik extra leuk vind, is dat ze er zelfs met deze subtiele decolleté professioneel uitziet. Heel knap.

 

Tenslotte wil ik ook even de prachtige outfit en hoed van D66 kamerlid Pia Dijkstra laten zien. Wauw, zo krachtig en klassiek.

Persoonlijk vind ik de outfit en hoed van Marianne Thieme de allermooiste. Op een elegantie manier een statement maken. Dat vind ik echt top. Wat is jouw favoriete outfit of hoed?

 

Groetjes,

Aileen

 

 

 

Bron: NRC

3 reacties

  1. Ik was erg gecharmeerd van de hoed die Jeanine Hennis droeg. Met een rand die opgewerkt was waardoor er mooie schaduwen op haar gezicht vielen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge