Zijn artsen in bikini op social media onprofessioneel?

In 2017 ging de Amerikaanse dokter Mindy viraal omdat ze te sexy gekleed zou zijn op haar Instagram foto’s. Nu is de discussie over de wijze waarop artsen zich op social media presenteren opnieuw opgelaaid.

De ophef onder artsen ontstond vanwege een onderzoek naar het hebben van een professionele uitstraling op sociale media. De onderzoekers zouden hebben gezegd dat vrouwelijke artsen onprofessioneel zouden overkomen wanneer zij foto’s van zichzelf in bikini op sociale media delen. Maar is dat ook echt zo? Wat zeggen de onderzoekers hier nu precies over? En is die bikini nu echt zo’n probleem? Ik ben erin gedoken.

Zijn artsen in bikini onprofessioneel?

Aanleiding voor het onderzoek

Voordat ik inga op de ontstane commotie, wilde ik eerst het onderzoeksrapport lezen. Deze zou in augustus onder de naam ”Prevalence of unprofessional social media content among young vascular surgeons” in een online, internationaal medisch magazine worden gepubliceerd. Zover is het uiteindelijk niet gekomen.

Omdat het onderzoek al in 2019 was gepubliceerd, konden artsen dit van te voren inzien. Zo heb ik het onderzoeksrapport ook kunnen inzien. Hierin lees ik dat de zeven artsen (waarvan zes mannen) die het onderzoek uitvoerden als doel hadden om te achterhalen hoeveel artsen zich onprofessioneel vertoonden op sociale media. De aanleiding hiervoor was dat uit eerder onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen tegenwoordig artsen online opzoeken. Zo zou de keuze voor een arts worden beïnvloed aan de hand van onder andere social media accounts en de manier waarop artsen zich daarop presenteren.

 

Wat is onprofessioneel?

De onderzoekers keken naar de beschikbaarheid van sociale media onder 480 vaatchirurgen. Hieruit bleek dat 49% tenminste een social media account had op de platformen Facebook, Twitter of Instagram. Volgens de onderzoekers was er bij 26% van de chirurgen sprake van onprofessionele inhoud op tenminste een van hun social media accounts. Daarnaast werd 25% van de content als mogelijk onprofessioneel beschouwd.

Om te bepalen hoeveel artsen zich volgens de onderzoekers onprofessioneel presenteerden, waren er een aantal criteria opgesteld over wat dit precies inhield.

 

Duidelijk onprofessionele inhoud:

  • Schendingen van de Health Insurance Portability and Accountability Act (Amerikaanse wetgeving m.b.t. de gezondheidszorg die onder meer gaat over de bescherming van privacy)
  • Bezit van drugs of drugsparafernalia (drugstoebehoren)
  • Onwettig gedrag
  • Bedwelmd uiterlijk
  • Ongecensureerde godslastering
  • Beledigende opmerkingen over collega’s, werk of patiënten

 

Mogelijk onprofessionele inhoud:

  • Controversiële politieke of religieuze commentaren (denigrerende of vernederende commentaren gericht tegen een individu of specifiek geloof)
  • Controversiële sociale commentaren (grotendeels beperkt tot commentaren rond specifieke standpunten over abortus en wapenbeheersing)
  • Ongepaste kleding (afbeeldingen in ondergoed, provocerende Halloween-kostuums en provocerend poseren in bikini’s of badkleding)
  • Alcohol vasthouden of consumeren

 

Zijn artsen in bikini op social media onprofessioneel?

Er volgde een hoop commotie op social media. Velen, met name vrouwelijke artsen, deelden foto’s van zichzelf in badkleding als protest tegen het onderzoek met de hashtag MedBikini.

 

 

Eén van de meest omstreden foto’s is die van dokter Candice Myhre, waarop zij een patiënt helpt terwijl ze een bikini draagt. Hoewel de foto in 2013 is genomen deelde ze deze naar aanleiding van het onderzoek opnieuw. Het verhaal achter deze foto is dat Myhre op een dag aan het surfen was toen ze zag hoe een boot een vrouw raakte. Als arts op de spoedeisende hulp wilde ze helpen en dus ondernam ze direct actie, terwijl ze een bikini droeg.

Met de foto wil ze laten zien dat het dragen van een bikini je niet onprofessioneel maakt. Sterker nog, zelfs in bikini heeft zij haar beroep uitgeoefend.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door DabbleCO (@dabbleco) op

 

Het probleem is groter

Gaat het hier dan echt alleen om de vraag of je wel of niet professioneel overkomt in een bikini? Nee, feitelijk niet. Want de onderzoekers spraken over een provocerend uiterlijk in combinatie met een bikini of badkleding. Afgezien van de vraag wat dan precies provocerend is, lijkt de ophef vooral te draaien om de bikini. Terwijl er eigenlijk er een groter, onderliggend probleem is. En dat is die van de rol van vrouwen in de medische wereld.

Uit een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd blijkt dat seksuele intimidatie, genderdiscriminatie en verbaal geweld heeft bijgedragen aan een hoog percentage van burn-outs bij vrouwelijke artsen. Hieruit blijkt tevens dat 65% van de vrouwelijke artsen tijdens het werk te maken heeft met genderdiscriminatie van patiënten, behandelende artsen of ander personeel. Zo’n 20% heeft ook te maken met seksuele intimidatie.Daarnaast heeft deze groep ook nog te maken met genderdiscriminatie op het gebied van inkomen. Vrouwelijke artsen verdienen gemiddeld 20 tot 29% minder dan hun mannelijke collega’s.

 

Discriminatie op uiterlijk

Naast de discriminatie op basis van geslacht, zijn er ook artsen die zich uitspreken over discriminatie op basis van huidskleur. Dokter Adaira Landry, een spoedeisende arts in Boston, vertelde recent aan The New York Times dat de belemmeringen waar vrouwen mee te maken krijgen vaak subtiel zijn. Zo wordt zij vaak aangezien voor verpleegkundige omdat mensen het niet zijn gewend om een zwarte, vrouwelijke arts te zien. Ook hoorde ze dat ooit een blanke arts een donkere stagiaire vroeg of ze haar dreadlocks kon bedekken omdat deze haardracht er niet professioneel uit zou zien.

Gelukkig zijn er steeds meer staten in Amerika die erkennen dat er wordt gediscrimineerd op basis van kapsels. De inmiddels bekende Crown wet, de afkorting voor Creating a Respectful and Open Workplace for natural hair, is hoofdzakelijk gericht op Afro Amerikanen die vanwege hun kroeshaar gediscrimineerd worden.

 

Excuses

Door alle ontstane commotie is het onderzoeksrapport over wat onprofessioneel zou zijn op sociale media uiteindelijk ingetrokken. Ook werd er namens de onderzoekers excuus aangeboden. Hierin stond onder meer dat er ”fouten in het ontwerp van het onderzoek met betrekking tot bewuste en onbewuste vooringenomenheid” zijn gemaakt.

Hoewel de ophef in het begin vooral negatief was, zijn er ook positieve geluiden. Het rapport zou een probleem. zichtbaar maken waar men zich van bewust was, maar nooit openlijk over werd gesproken. Zo zie je maar weer: ook bevooroordeelde onderzoeken die slecht lijken te zijn voorbereid kunnen een positieve keerzijde hebben.

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com(niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge