Zó vind je de ideale stewardessenschoen

Stewardessenschoenen, het is een hoofdstuk apart. Ze moeten er netjes uitzien, comfortabel zitten en altijd een hak hebben. En dan heb je nog te maken met luchtvaartmaatschappijen die eisen stellen aan de hakhoogte of de kleur. Kortom: het vinden van een goede schoen is geen makkelijke opgave voor stewardessen.

Zó vind je de ideale stewardessenschoen

Voor Prettybusiness ging ik in gesprek met Nikki Hagenaar-Wijnker die zich als inkoper bij Nelson bezighoudt met deze specifieke pump. De schoenenketen heeft namelijk een speciale collectie met modellen die voldoen aan bovengenoemde eisen. Tijd dus voor tips en de ultieme test. Want waar moet je op letten wanneer je ze koopt en hoe comfortabel zitten deze schoenen in vergelijking met ‘normale’ pumps?

Nikki, waar let jij op wanneer je inkopen gaat doen voor jullie afdeling met stewardessenschoenen?

”De schoenen moeten vooral comfortabel zitten. De dames moeten er natuurlijk een lange periode goed op kunnen lopen. Hij moet ook anti-alarm zijn. Dit houdt in dat er geen staal in mag zitten, want dan gaat het alarm bij de veiligheidspoorten op de luchthaven af. Wanneer vliegen je werk is, dan wil je natuurlijk niet iedere keer je schoenen uit moeten doen.

De zool moet anti-slip zijn zodat de kans op uitglijden minimaal is. En qua materiaal is glad leer een vereiste. Geen suède dus. Het leer zelf moet trouwens ook anti-statisch zijn. Anders blijft er allemaal stof aan plakken en dat staat natuurlijk niet zo netjes.”

Zijn er nog bepaalde trends op het gebied van stewardessenschoenen?

”Ja, zeker. Je ziet momenteel bij de gewone schoenen dat men steeds vaker kiest voor comfort. Er worden bijvoorbeeld bij ons meer sneakers dan voorheen verkocht. Deze trend zie ik ook terug bij de stewardessenschoenen. Comfort wordt steeds belangrijker. Dames willen dat er meer ruimte in de schoen zit en het voetbed moet zacht zijn. De hak moet tegenwoordig ook een stuk steviger zijn.”

Zie je ook veranderingen ontstaan met betrekking tot de kleuren van de schoenen?

”Qua kleur zijn wij afhankelijk van de luchtvaartmaatschappijen. Wanneer zij hun uniformen veranderen, dan kan ook de kleur van de schoenen veranderen. Daar moeten wij dan op inspelen.

Maar tot nu toe hebben wij daar niet heel veel van gemerkt. KLM eist blauwe schoenen, maar verder worden vooral zwarte modellen veel gevraagd. Dat is niet alleen het geval bij stewardessenpumps, maar ook onze pilotenschoenen zijn zwart. Dit zijn geen pumps, maar zowel de heren als de dames dragen dan een lage veterschoenen.”

 

Stewardessenschoen testen

Nu was ik meteen benieuwd hoe het voelt om zo’n stewardessenschoen te dragen. Zullen ze heel anders zitten dan de pumps die ik normaal draag? En is het echt comfortabeler?

Zó vind je de ideale stewardessenschoen

Daarom heb ik de afgelopen periode de Ara pumps getest. Dit is de best verkochte stewardessenschoen bij Nelson. Hij is zwart, gemaakt van glad leer en heeft een hakhoogte van vijf centimeter.

Zó vind je de ideale stewardessenschoen

Het was voor mij best wel even wennen om deze schoenen te dragen. Ten eerste omdat mijn pumps vrijwel altijd hoger zijn dan vijf centimeter. Meestal toch wel zo’n zeven of acht centimeter.

Daarnaast merkte ik dat deze schoenen in vergelijking met wat ik ben gewend een stuk zachter zijn. Zowel het voetbed als het leer van de schoen is erg soepel. Het klopt wat Nikki zei, het voelt comfortabel aan. Het voordeel is dat je daardoor niet zo doorhebt dat je hakken draagt. Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat het soepele leer bij een hogere hak minder prettig is omdat dan de kans dat je er ‘uitstapt’ groter is. 

Mocht je ook stewardessenschoen willen kopen, bij Nelson krijg je momenteel online 10% korting met de code 10PRCTCABINCREW.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Nelson schoenen. De schoenen uit dit artikel heb ik gekregen om te testen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge