3 stijlregels die je gewoon kunt negeren

Wanneer we het hebben over zakelijke kleding, dan wordt er al snel gesproken over stijlregels. Je komt dan terecht in de hoek van de do’s en don’ts. Bepaalde dingen waarvan men, of eigenlijk vaak de specialisten, zeggen dat het écht niet kan. Maar er zijn 3 stijlregels die je gewoon kunt negeren. Tenminste, in mijn ogen.

3 stijlregels die je gewoon kunt negeren

1. Goud of zilver

Ik heb het zo vaak gehoord: combineer nooit goud en zilver met elkaar. Maar hoezo niet? Oké, ik moet toegeven dat ik mij een tijdje aan deze regel heb gehouden. In de tijd dat ik Mode studeerde in Amsterdam werden klasgenoten er zelfs op aangesproken. ”Hey, jij draagt goud en zilver bij elkaar. Dat kan echt niet.”

Maar al snel kwam ik er achter dat deze stijlregel mij belemmerde in mijn creativiteit. Ik heb ook al zo vaak prachtige sieraden gezien waarin beiden zijn verwerkt, dat ik mij er niet eens meer aan wilde houden. Ik moet wel toegeven dat ik het echt niet altijd bij elkaar combineer. Als ik een rustige en klassieke outfit wil dragen, dan kies ik meestal voor goud of zilver. Beiden wordt snel wat druk. Maar op een ander moment, tijdens bijvoorbeeld een casual gelegenheid, dan doe ik het wel weer.

 

2. Blauw en zwart

Ook zo iets: zwart en donker blauw kun je niet bij elkaar dragen. Wie heeft dat ooit bedacht? Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van zwart. Ik vind dat je alle tinten bij zwart kunt dragen. De kleur is zo basic, ik kan geen kleur bedenken waarbij zwart niet gecombineerd kan worden. Natuurlijk kan de kleur zelf je niet staan, maar dat ligt in mijn ogen dan vaak niet aan de combinatie. Het komt dan gewoon omdat zwart jou niet zo mooi staat.

Zelf draag ik heel vaak donker blauw en zwart bij elkaar. Ik vind het er juist mooi uitzien. Beide tinten zijn zakelijk, netjes en voor mij multifunctioneel. Een zwarte pantalon met een donker blauwe blouse? Een zwarte jurk met een donker blauw colbert? Of een blauwe rok met een zwarte riem? Ik houd ervan!

 

3. Make-up bijwerken in het openbaar

Gelukkig doen steeds meer mensen er niet zo moeilijk over, maar make-up bijwerken wordt door veel mensen nog als not done gezien. En dan heb ik het niet over het bijstiften in de toilet, maar echt over het publiekelijk bijwerken. Wat is hier mis mee?

Het wordt vaak geroepen, maar een reden kan ik eigenlijk niet echt vinden. Tijdens een zoektocht naar het antwoord kwam ik één website tegen die een argument had. Op de pagina over de kledingvoorschriften van desecretaresse.nl  staat het volgende over je make-up bijwerken in het openbaar:

”Niet doen: make-up bijwerken in het openbaar, ontneem de man niet de illusie dat we er van nature zo goed uitzien”

Is dit een grapje? Nee, helaas niet. Ehhh… I woke up like this? Op de eerste plaats denk ik dat deze onderbouwing verkeerd is omdat het suggereert dat vrouwen zichzelf opmaken voor mannen. En op de tweede plaats vraag ik mij af waarom een man niet mag weten dat je make-up gebruikt. Ik zal verder maar niet ingaan op dit argument.

Persoonlijk ben ik van mening dat het echt geen ramp is om je make-up bij te werken in het openbaar. Voor de helderheid, ik heb het over bijwerken en niet jezelf volledig opmaken. Even een extra laagje lippenstift of een beetje poeder op je gezicht, daar doe je toch niemand kwaad mee?

 

Ik ben wel benieuwd welke stijlregels jij vreemd vindt. Laat ze hier onder achter in een comment. Ik ben heel benieuwd.

 

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Ik dacht zelf dat mensen soms donkerblauw niet bij zwart vinden staan, omdat het dan soms lijkt of het donkerblauwe kledingstuk vaal zwart is i.p.v. blauw.

  2. Al die regeltjes…. ?
    Lekker aan trekken waar jij je het beste in voelt en dan aagepast in de setting waarin jij je begeeft.
    Daar fa je van stralen en dat valt pas op.

  3. Vrouwen maken zichzelf vast op voor mannen… lol wat een arrogantie. Er zijn zoveel redenen om make-up te kunnen gebruiken. Ik heb hier vaker over gesproken met mannen die zeiden ”je hoeft geen make-up te gebruiken, je bent al mooi zoals je bent!” ”Waarom denk je dat ik make-up gebruik?” En dan werd het vaak even stil… ja, waarom eigelijk? Zover hadden ze vaak nog niet gedacht. Begrijpelijk, want dit wordt er natuurlijk gewoon ingeramd, dat dit een compliment is om te zeggen tegen iemand die make-up draagt…
    Best triest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge