4 tips voor het vinden van een representatieve spijkerbroek

Recent vroeg ik op social media aan mijn lezers welke kledingstukken ze niet op het werk dragen, maar wel in hun vrije tijd. Eén van de eerste reacties kwam van een dame die zei dat ze geen spijkerbroek op het werk droeg. Ze had een functie als secretaresse en vond dit niet representatief staan.

4 tips voor het vinden van een representatieve spijkerbroek

4 tips voor het vinden van een representatieve spijkerbroek

Dit zette mij meteen aan het denken, want dit heb ik eerder gehoord. Daarnaast vinden mensen het ook nog wel eens lastig om te bepalen wat een spijkerbroek meer of minder representatief maakt. Tijd om hier eens een artikel aan te wijden dus. Vandaag vertel ik jou op welke 4 punten je kunt letten wanneer je op zoek gaat naar een representatieve spijkerbroek.

1. Kleur/stof

Eén van de belangrijkste punten om op te letten bij een spijkerbroek is de stof. Hij is vanzelfsprekend gemaakt van spijkerstof, maar er bestaan zoveel soorten, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Wanneer je er zo representatief mogelijk uit wilt zien, dan raad ik je aan om te kiezen voor een donkere kleur. Sterker nog: hoe donkerder, hoe netter een spijkerbroek oogt. Over het algemeen dan. Want er zijn altijd nog details die voor een casual uitstraling kunnen zorgen, maar daar ga ik later op in.

Daarnaast is de dikte van de stof ook van belang. Dunne stoffen raad ik af. Dat heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is de kans dat de stof gaat kreuken wat groter dan bij dikkere stoffen. Zeker wanneer de broek niet volledig aansluit. Ook zal de broek, vooral aan de bovenkant, eerder tekenen. Wanneer je een blouse of overhemd er in wilt dragen, dan is de extra stof die je er in stopt eerder zichtbaar. Dat staat ook niet zo netjes. Mijn advies is dus om voor een wat dikkere, donkere stof te kiezen.

2. Model

Net zoals heel veel verschillende stoffen zijn er ook talloze modellen wanneer het gaat om spijkerbroeken. Het type model hangt ook wel af van het geslacht: bij de herenafdeling worden er iets andere modellen verkocht dan bij de dames.

Wil je een spijkerbroek die je zakelijk goed kunt dragen, dan raad ik je aan om voor een recht model te gaan. Tegenwoordig zie je veel skinny-jeans die aansluiten bij de benen. Dit model wordt al zo lang gedragen, dat je ze ook steeds vaker in zakelijke omgevingen voorbij ziet komen. Zoals altijd verschilt het per werkgever of dit wel of niet gepast is. Maar als je twijfelt, dan kun je beter een model met een rechte broekspijp kiezen.

4 tips voor het vinden van een representatieve spijkerbroek

Heren spijkerbroeken – links: Bobby jeans (River Island, €55) rechts: Regular straight organic cotton comfort stretch jeans (WE, €59,99)

4 tips voor het vinden van een representatieve spijkerbroek

Dames spijkerbroeken – links: Straight jeans classic fit bio katoen (C&A, €38,90) rechts: Bronson high rise wide fit jeans met stretch (Gstar, €129,95)

3. Hoogte

Qua modellen en stoffen kun je veel afwisselen en is er, afhankelijk van de bedrijfscultuur, ook veel mogelijk tegenwoordig. Er is echter één punt dat ik niet vind kunnen en dat is een lage broek. Ik roep het niet snel maar dat vind ik dus écht ongepast op de werkvloer. Een lage spijkerbroek heeft in mijn ogen ook vrij weinig voordelen, wanneer je het praktisch bekijkt.

Een lage spijkerbroek zorgt op de eerste plaats snel voor een zogenaamde bouwvakkersdecolleté. Of je nu een vrouw of een man bent, en of er nu wel of geen ondergoed zichtbaar is: dit staat bij niemand charmant. Daarnaast kleedt een lage broek over het algemeen minder mooi af en is het lastiger om er een blouse of overhemd in te dragen. Kortom: kies voor een normale tot hoge taille wanneer je een spijkerboek op het werk wilt gaan dragen. Persoonlijk kies ik altijd voor een hoog model.

4. Afwerking

De stof, het model en de hoogte van de spijkerbroek zijn heel belangrijk. Maar misschien is de afwerking nog wel het allerbelangrijkste wanneer je een representatieve spijkerbroek op het werk wilt dragen. Tegenwoordig gaan ontwerpers namelijk nogal los wanneer het gaat om de details en afwerking. Al jaren gaat het niet meer om een zakje meer of minder, maar wordt de stof zelf vaak ook bewerkt. Je kent ze wel: de broeken vol met gaten, rafels, gebleekte plekken en andere vormen van beschadiging. In sommige winkels is het zelfs een uitdaging om een broek te vinden waarvan men de stof wél heel heeft gelaten.

Ook hier kan ik kort en krachtig over zijn: beschadigde broeken zijn niet representatief op het werk. Hoe leuk je het ook vindt: het is en blijft een kledingstuk waarvan men de stof opzettelijk stuk heeft gemaakt. Hoe donker en netjes de broek ook is, een scheur maakt hem meteen casual.

Voorstanders van deze broek zouden misschien zeggen dat het hip is. Dat kan, maar het onderscheid tussen een broek die ‘gewoon’ stuk is of een model waarbij dit opzettelijk is gedaan, is lastig te zien. Dit is ook precies de reden dat ik het afraad om dit te dragen. Kies liever voor een broek waarbij men iets meer aandacht heeft besteed aan de naden. Want stevige naden zorgen ervoor dat de kans op een scheur wordt verkleind. En daar heb je tenminste nog iets aan.

Ten slotte

Bovenstaande tips heb ik geschreven voor diegene die op zoek zijn naar een zo representatief mogelijke spijkerbroek. Dit wil niet zeggen dat alle andere broeken niet representatief genoeg zijn. De ene werkgever is natuurlijk soepeler op dit gebied dan de ander.

Draag jij wel eens een spijkerbroek op het werk en zo ja, waar let jij dan op?

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Ik draag inderdaad t liefste een donkere spijkerbroek. Verder kijk vooral ook naar de combi met andere kledingstukken. Met een blouse en evt sjaal of jasje is het al snel netjes genoeg. Ik werk gelukkig niet bij een bank of zo dus casual netjes is voldoende.

  2. Wanneer ik een broek koop voor mijn werk, zorg ik er altijd voor dat deze er in combinatie met een nette blouse goed uitziet. Ook opvallende kleuren en patronen probeer ik te vermijden. Wel draag ik wat meer vrolijke kleuren in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge