Hoe ondernemerschap mijn huid mooier maakte

Eind augustus publiceerde ik een artikel met daarin een video. Hierin vertelde ik over het feit dat Prettybusiness vier jaar bestond en wat ik van deze jaren had geleerd over bloggen. Ik deelde de video ook op social media en ontving vele felicitaties en lezers moedigden mij aan om door te gaan. Super lief allemaal. Wat mensen alleen niet door hadden, was dat er iets anders was aan deze video ten opzichte van mijn voorgaande video’s.

Hoe ondernemerschap mijn huid mooier maakte

 

De grens

De verjaardag van Prettybusiness was een leuk hoogtepunt natuurlijk. Dat kun je bijzonder noemen. Maar wat voor mij écht bijzonder was, dat was het feit dat ik voor het eerst een video publiceerde waarin ik mijn gezicht liet zien zonder foundation of poeder. Dit had ik nog niet eerder gedaan. De lezers die Prettybusiness al een paar jaar volgen, die weten wellicht al waar dit over gaat. Ik heb namelijk al mijn hele leven last van acne. In mijn tienerjaren viel het bij mij relatief nog mee, alleen werd het steeds erger naarmate ik ouder werd.

De laatste tien jaar is het voor mij echt een strijd geweest. Ik werd namelijk iedere ochtend wakker met pijn aan mijn huid. Zodra ik mijn ogen opende, streek ik eerst voorzichtig met mijn vingertoppen over gezicht. Wat ik op dat moment voelde, dat bepaalde hoe lang ik bezig was voordat ik die ochtend de deur uitging. Ik droeg speciale foundation, poeders en deed er alles aan om het te bedekken. Ik bezocht schoonheidsspecialisten, huidspecialisten en probeerde honderden producten uit. Tot het moment dat ik bij de huisarts zat en zelfs medicijnen niet alles weg kon halen. Het laatste redmiddel bleek Roaccutane te zijn. Ik sprak er over met mensen om mij heen en las talloze artikelen over deze bijzondere kuur. Het werd aangeprezen als een wondermiddel.

Mijn huisarts waarschuwde mij wel meteen: dit was niet zomaar een wondermiddel. Het was een paardenmiddel, zoals men het noemt. Het zou alle poriën in mijn huid vernauwen, met alle gevolgen van dien. Ik kon last krijgen van dunner of zelfs uitvallend haar, depressieve gevoelens en mijn lever zou regelmatig gecontroleerd moeten worden. Want, ondanks dat de kans klein was, kon dit medicijn ook schade daar toebrengen. De lijst met bijwerkingen was lang. Nu weet ik dat men alles moet opschrijven en de kans klein is dat je daadwerkelijk overal last van krijgt, maar de symptomen waren serieus. Ik besloot dat dit de grens was. Dit was het enige redmiddel en toch wilde ik er niet aan beginnen. In overleg met mijn huisarts besloot ik om dan maar de rest van mijn leven Differin gel te gebruiken, een medicijn dat de ergste ontstekingen op mijn huid tegenheid.

 

Wat zie je er goed uit!

Hoe moeilijk het ook was, ik besloot om mijn huid te accepteren. Ze was niet mooi en zou het waarschijnlijk nooit worden. Jarenlang kreeg ik ongevraagd adviezen van mensen die allemaal zeiden dat ze het ‘wondermiddel’ kennen. Ik was er klaar mee, werd er moe van. Laat mij maar met rust, dacht ik dan. Ik slikte inmiddels vitamine B3, smeerde een speciale gel op mijn gezicht en was daar content mee.

Op een bepaald moment was ik niet meer zo erg met mijn huid bezig. Tot ik het afgelopen jaar ineens complimenten vanuit mijn omgeving begon te ontvangen. Vriendinnen en familieleden zeiden dat ze mijn huid zo mooi vonden. Onbewust wist ik dat de acne minder was geworden. Ik bewerkte voorheen standaard mijn foto’s voor Prettybusiness. Ik wilde niet dat mensen mijn lelijke huid zouden zien. Maar dat deed ik de laatste maanden steeds minder. Het was gewoon bijna niet meer nodig.

Hoe ondernemerschap mijn huid mooier maakteDatum foto: 1 april 2015. Destijds werkte ik nog een werkgever en was ik in het bezit van een iets minder goede camera ten opzichte van die ik tegenwoordig gebruik.

 

Hoe ondernemerschap mijn huid mooier maakteDatum foto: 13 september 2018. Deze foto is gemaakt na ruim twee jaar fulltime ondernemerschap en inclusief een beetje make-up op mijn ogen, lippen en wenkbrauwen. Vanzelfsprekend draag ik op deze foto geen make-up op mijn huid.

 

Ondernemerschap?

Ik ging nadenken over mijn huid: wat was er precies gebeurd? Wat had ik anders gedaan? Was ik anders gaan eten of andere producten gaan gebruiken? Dit alles was niet het geval. Ik deed niets anders. Het enige verschil was dat ik twee jaar geleden ben gaan ondernemen.

Wat heeft ondernemerschap met mijn huid te maken? Ik ben er over na gaan denken en tot de conclusie gekomen dat het er heel veel mee te maken heeft. Op de eerste plaats gaat zorgen voor je lichaam, en dus ook je huid, grotendeels om het respecteren van grenzen. Toen ik voor een werkgever werkte, was ik ook al ambitieus. De hoeveelheid werk dat ik kreeg wisselde zo sterk, dat ik slecht de drukte kon inschatten of plannen. Ik wilde alles goed doen en dus was ik altijd beschikbaar: overdag, avonden en weekenden. Je zult begrijpen dat die zesendertig urige werkweek alleen bestond op papier. In realiteit werkte ik veel meer.

Ben ik nu minder uren gaan werken? Minder ambitieus geworden of minder beschikbaar? Nee, zeker niet. Sterker nog: ik werk meer nu ik voor mijzelf werk, ben ambitieuzer dan ooit en ben zeven dagen in de week bezig met Prettybusiness. Het enige verschil is dat ik nu mijn grenzen wél respecteer, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer ik voel dat ik moe ben, dan stop ik met werken. Als ik mij alleen voel, wat vaak gebeurd tijdens mijn werk, dan zoek ik mensen op. Of ik ga bij iemand anders op kantoor werken. Want ik weet dat ik niet goed kan schrijven als ik moe ben of om een andere reden niet lekker in mijn vel zit.

 

Voeding

Wanneer mensen het hebben over acne, dan wordt er vaak gesproken over voeding. Want voeding heeft invloed, zo zegt men. Ik zal dat ook niet ontkennen, maar het wordt in mijn ogen soms wel een beetje overdreven. Iedere huid is anders en zal er dus anders op reageren. Het enige wat bij mij een klein beetje invloed heeft op mijn acne, is vlees. Als liefhebber van vlees is dat niet altijd even makkelijk. Toch ben ik langzamerhand wat minder daarvan gaan eten en steeds vaker kies ik voor vegetarisch vlees. Ook prima.

Wat alleen enorm onderschat wordt, is de psychische voeding. Ik heb het over gesprekken met interessante mensen en het lezen van inspirerende teksten. Het kunnen sparren met over dilemma’s of het kunnen vieren van successen. Bijvoorbeeld mijn partner die mij weer eens een spiegel voor houdt en zegt: ‘Wat ga je nu doen? Is dit Prettybusiness? Is dit wie jij bent?’. Dat zijn de momenten dat ik even stil sta, kijk naar wat ik nu werkelijk aan het doen ben en mij laat ‘voeden’ door zijn feedback. Alle voorbeelden die ik hier noem zijn zakelijk en gerelateerd ondernemerschap. Voor veel ondernemers zullen ze herkenbaar zijn. Ik noem het psychische voeding.

Dit, in combinatie met het aanvoelen van grenzen, is juist hetgeen dat zorgt voor balans. En die balans, dat zorgt voor een goede huid. Al die crèmes, behandelingen, voorschriften en verboden voeding: het heeft bij mij weinig impact gehad.* Ik kan niet anders dan teruggrijpen naar het cliché dat we altijd horen: échte schoonheid komt van binnenuit. Als je werk van binnen goed voelt, dan laat je huid dat ook zien.

 

 

Groetjes,

Aileen

 

* Ik wil met klem benadrukken dat ik in dit artikel spreek vanuit mijn eigen ervaring. Iedere persoon en iedere huid is anders en kan dan ook behoefte hebben aan andere zaken. Dit artikel heeft enkel als doel om je aan het denken te zetten over alles wat men doet om van acne af te komen.

Eén reactie

  1. Ik vind het een mooi artikel. Grenzen, daar begint alles mee. Zo heb je ook verhalen van mensen die ineens genezen van hun eczeem, na een scheiding. Jarenlang gezond en biologisch eten en sporten. Dure superfoods. Maar de oplossing was voor zichzelf kiezen. De scheiding die ze niet zag zitten bleek helend.
    Voeding is vooral wat we emotioneel en mentaal tot ons nemen. Dat bepaalt ook vaak onze fysieke keuzes. Het is allemaal 1 geheel. Ik herken het zo. Doe ik mijn ding, kan ik uren werken. En anders, voel ik me snel uitgeput. Grenzen expert, ik maak er mijn werk van.
    Mooi dat jij het zo mooi en eerlijk en open beschrijft. Daar help je echt veel mensen mee. Dank je wel mooie vrouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge