Wat ik heb geleerd van 4 jaar bloggen (incl. video)

Deze week is het een speciale week voor mij want Prettybusiness bestaat vier jaar! Inmiddels is het een gewoonte geworden voor mij om ieder jaar rond de verjaardag van mijn blog een artikel te schrijven over wat ik het afgelopen jaar heb geleerd van het bloggen. Dit jaar wilde ik het anders aanpakken en dit door middel van een video aan jou vertellen.

In onderstaande video vertel ik jou welke drie dingen ik het afgelopen jaar heb geleerd. Mocht je liever willen lezen, scroll dan even naar beneden. Onder de video vertel ik namelijk ook door middel van tekst wat ik heb geleerd van vier jaar bloggen.

 

Lessen na vier jaar bloggen

Prettybusiness, wat heeft het mij veel gebracht. Eerst was het een hobby en inmiddels is het mijn fulltime baan geworden. Het afgelopen jaar is mijn blog hard gaan groeien en daar heb ik veel van geleerd.

 

1. Het is erg leuk om niet alles te weten

Het afgelopen jaar heb een team om mij heen gecreëerd met allemaal experts. Nu deed ik dat de afgelopen jaren ook al, alleen ben ik mijzelf daar nog bewuster mee gaan bezighouden. Ik ben er namelijk achter gekomen dat het enorm waardevol is voor mijn artikelen om naast mijn visie en mening, ook de visie van een expert hierin te verwerken. Het is gewoon heel leuk om niet alles te weten, en vervolgens achter nieuwe dingen te komen door met iemand anders in gesprek te gaan.

 

2. Clichés rondom ondernemerschap kloppen

Wanneer je fulltime voor jezelf gaat werken, dan zijn er veel mensen om je heen die dingen roepen over ondernemerschap. Vooral thema’s als volhouden, een visie ontwikkelen en deze volgen hoorde ik constant om mij heen. Door de ontwikkelingen van de afgelopen periode, waar ik later in dit artikel op in zal gaan, ben ik er achtergekomen dat het ook écht klopt. Volhouden wanneer het wat moeilijker gaat, dat is lastig. Maar het loont wel. Want als je dat doet, dan komen er vanzelf leuke dingen naar je toe.

Waar ik ook achter ben gekomen is dat sommige clichés rondom bloggen juist niet kloppen. Tenminste, niet in mijn situatie. Mensen, en ook bloggers zelf, zeggen vaak dat de groei van een blog ervoor zorgt dat het allemaal wat commerciëler wordt. Omdat de bloggers dan door merken worden gebruikt als een soort reclamebord. Inmiddels weet ik dat dit altijd nog een keuze is, omdat je daar als blogger niet toe verplicht bent.

Het afgelopen jaar heb ik soms aanbiedingen van grotere merken afgeslagen, en dat is niet altijd even leuk. Dit deed ik omdat deze merken niet bij Prettybusiness pasten, of mij juist in een bepaald hokje wilde duwen. Uiteindelijk kwam ik er achter dat dit een goede keuze was. Daardoor kwamen er vanzelf partijen naar mij toe die wilden samenwerken en mij wél mijn eigen ding lieten doen. Het scheelt ook dat ik door het onderwerp waar ik over schrijf, namelijk zakelijke mode en werkkleding, een apart geval ben. Merken weten vaak niet eens hoe ze precies willen samenwerken, dus heb ik de ruimte om dit zelf vorm te geven. Daardoor kan ik ook gebruik maken van de kennis die aanwezig is bij merken over een bepaald onderwerp. Deze informatie kan ik, net zoals bij interviews met mensen, dan weer delen op mijn blog.

Ten slotte heerst er ook een beeld van bloggers dat ze pas succes hebben wanneer ze heel groot zijn. Dus dat ze heel veel lezers moeten hebben. Dat is helemaal niet waar. Ik ben er achtergekomen dat het veel belangrijker is om je eigen succesformule te bepalen. Want er is zoveel meer dan alleen maar het aantal lezers dat je blogs leest. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en niet de kwantiteit.

 

3. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Toen ik begon met bloggen, hoorde ik constant om mij heen dat ik veel moest schrijven. Want met veel content zou ik meer lezers bereiken en daardoor groeien. Op het moment dat ik fulltime ging bloggen besloot ik om die reden ook om zeven artikelen in de week een artikel te publiceren. Dat heb ik uiteindelijk anderhalf jaar gedaan. Afgelopen februari besloot ik terug te gaan naar vijf artikelen per week. Destijds zeiden veel lezers dat ze dit nog best wel veel artikelen vonden. En daar hadden ze ook wel gelijk in.

Omdat ik deze zomer een boek wilde gaan schrijven besloot ik om terug te gaan naar drie artikelen per week. Ik had verwacht dat ik daardoor minder lezers zou krijgen op mijn blog. Maar dat bleek niet zo te zijn. Ineens had ik meer tijd en aandacht voor mijn artikelen en daardoor merkte ik dat de kwaliteit omhoog ging. Het aantal lezers daalde door de zomerperiode een klein beetje, maar dat viel enorm mee. Het verschil was vrij klein. Daardoor ging ik ook anders naar mijn blog en werk kijken. Want het bleek gewoon mogelijk te zijn om minder artikelen te publiceren, een boek te schrijven én lezers te behouden. Ik was al die tijd gewoon geweest bang dat niemand mijn artikelen zou lezen als ik niet zoveel meer zou schrijven.

En nu?

De afgelopen periode is Prettybusiness meer geworden dan alleen een blog. Naast het schrijven van mijn boek zit ik momenteel ook in de jury van de Corporate Fashion Award en zal er in september een magazine uitkomen waar ik voor heb geschreven. Daarnaast ben ik vanaf volgende maand ook ambassadrice van een nieuw label en ben ik gevraagd om binnenkort weer een aantal presentaties te geven. Kortom: genoeg leuke dingen die spelen en die er nog aankomen!

Om die reden heb ik besloten om na deze zomer verder te gaan met drie artikelen per week. Iedere dinsdag, donderdag en zondag zal er dus rond 19:00 een nieuw artikel gepubliceerd worden. Op de andere dagen van de week zal ik oude artikelen posten op social media. Want na vier jaar bloggen staat er nog genoeg op Prettybusiness dat nog steeds interessant en relevant is.

Dankjewel voor alle lieve reacties, likes en deelacties. En natuurlijk ook alle stille lezers: dankjewel! Op naar de vijf jaar!

 

Groetjes,

Aileen

 

 

P.s: mocht je benieuwd zijn wat ik de voorgaande jaren heb geleerd, dat heb ik in de volgende artikelen omschreven:

5 reacties

  1. Gefeliciteerd Aileen! Met het 4 jaar bloggen op PrettyBusiness. Ik volg je blog pas net, maar vindt het altijd heel erg leuk om te lezen over zakelijke kleding en alles daarbij.

  2. Wat leuk dat je jouw eigen bevindingen deelt. Wat ik daarin bijzonder vind is dat je echt bij jezelf blijft. Je gaat voor jouw eigen ding en dat is juist wat jouw blog (en jijzelf als persoon) zo sterk maakt. Ik ben benieuwd wat je de komende tijd gaat brengen! Ik ben fan en ik zal je zeker blijven volgen.

  3. Proficiat met je vierde blogverjaardag!! Een heel mooi artikel! Ik vind ook dat prettybusiness altijd heel authentiek is gebleven. Ik blijf met veel plezier lezen! 🙂

  4. Vier jaar, dat begint te tellen. Wat fijn om te horen dat het bloggen toch wel veel deuren heeft geopend. Ikzelf vier binnenkort de eerste verjaardag van mijn blog. En post zelf ook gemiddeld 3 posts per week (behalve deze zomer). Meer zou ik niet aankunnen. Groetjes! Nora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge