Wat ik heb geleerd van 9 maanden fulltime bloggen

Oh, wat gaat de tijd snel! Ik zou iedere twee maanden een update geven over wat ik heb geleerd, maar ben het door alle drukte simpelweg vergeten. Dus doen we het een maandje later. Het is de hoogste tijd voor een nieuwe update over wat ik heb geleerd van 9 maanden fulltime bloggen. 

 

Wat ik heb geleerd van 9 maanden fulltime bloggen

 

Stagiaire

Diegene die Prettybusiness de afgelopen maanden een beetje heeft gevolgd, die kan het niet zijn ontgaan dat ik een stagiaire heb gehad. Ellen heeft in de maanden april, mei en juni zo’n twee dagen in de week stage gelopen ter voorbereiding op haar studie Communicatie. Ik had daarvoor nog nooit eerder een stagiaire gehad, dus dit was echt een volledig nieuw hoofdstuk voor mij.

In het begin moesten Ellen en ik een beetje aan elkaar wennen, maar al snel groeiden we naar elkaar toe. We hadden een super goede klik en na een paar weken besefte ik mij hoeveel geluk ik met haar had. Ik hoorde in mijn omgeving veel verhalen over gedemotiveerde stagiaires die zich vaak ziek meldden en traag waren. Maar dat was Ellen totaal niet, integenstelling zelfs. 

Omdat ik geen ervaring had met het begeleiden van stagiaires ben ik er ook achter gekomen hoeveel energie en tijd het kost. Nu ben ik iemand die het sowieso lastig vind om mijn energie bij mijzelf te houden en daar ben ik de afgelopen maanden ook tegenaan gelopen. Ik moet beter leren omgaan met mijn ‘energie lek’, om het maar zo te noemen. Dat heeft ook zeker wel mijn ogen geopend. Nu ik vanuit huis werk is er geen collega waarmee ik hier over kan sparren of die mij hier op kan wijzen. Dus heb ik inmiddels hulp gezocht zodat ik beter kan omgaan met het geven en doseren van mijn energie.

 

Groei heeft tijd nodig

Ik schreef in het vorige artikel al over de onverwachte pareltjes. Bepaalde dingen die gewoon op mijn pad zijn gekomen sinds ik fulltime ben gaan bloggen. De afgelopen maanden is het ineens best hard gaan lopen wat betreft de samenwerkingen met bedrijven en merken. Ik heb voor mijzelf een lijstje met bedrijven die ik graag wil benaderen, maar eigenlijk kom ik daar amper aan toe. De afgelopen periode werd ik steeds gevonden, soms zelfs door bedrijven die al op mijn lijstje stonden. Dat vind ik zo gaaf. Steeds meer mensen kennen Prettybusiness en dat zie ik niet alleen aan de bezoekersaantallen, maar dus ook aan het aantal mails die ik dagelijks ontvang. 

 

Presentaties geven

Ik heb al vaker presentaties gegeven over zakelijke mode, maar recent heb ik voor het eerst een presentatie gegeven over mijn werk als blogger. En dat was toch echt iets heel anders. Ik mocht een presentatie geven op een middelbare school in Amsterdam om de leerlingen te laten zien dat bloggen ook een beroep is. Dat was zo gaaf om te doen!

Ik had weinig tijd om de presentatie voor te bereiden omdat ik de opdracht slechts een paar dagen van te voren kreeg. Maar de voorbereiding bleek niet de grootste uitdaging. Ik kwam er tijdens de presentatie al snel achter dat het veel lastiger is om de aandacht van jongeren vast te houden dan van volwassenen. Nu was het ook nog eens het einde van het schooljaar, heel heet buiten en zaten de leerlingen midden in de ramadan. Het was een klas met vmbo leerlingen die afkomstig waren uit verschillende landen, waarvan een groot deel ook een taalachterstand had.

Voor mijn gevoel ging het redelijk goed, maar na de presentatie was de docent razend enthousiast. Ze vertelde mij dat zowel mijn verhaal als de manier waarop ik het bracht heel boeiend waren, en ik de leerlingen goed bij de les had gehouden. Ik merkte ook dat het mij enorm veel energie gaf. Ondanks de vermoeidheid van enkele leerlingen zag ik dat er een aantal waren die ik aan het denken had gezet. Over dat je bijvoorbeeld best kunt gaan schrijven als je dyslectie hebt. En dat je er dan ook gewoon je beroep van kunt maken, zolang je maar blijft investeren in je taalkunde. Er gingen letterlijk een paar ogen open toen ik dit vertelde aan de klas. 

Alles bij elkaar gaf mij zoveel voldoening. De docent die zei dat ze mij eerder voor de klas had willen zien en mij aankomend schooljaar ook weer wil benaderen. Maar vooral het feit dat ik een aantal leerlingen een stukje hoop kon geven, een motivatie om door te gaan met schrijven. Want er zaten een aantal taalliefhebbers tussen, maar de onzekerheid was groot. Dat kon ik zien, mede ook omdat ik het zelf herken. 

Het was voor mij een enorm leerzame ervaring. Ik heb niet alleen geleerd hoe het is om voor een klas met jongeren te staan, maar vooral dat ik er heel erg gelukkig van word. Want of het nu gaat om het helpen van lezers met zakelijke mode of leerlingen motiveren, uiteindelijk gaat het er om dat je iets voor een ander kunt betekenen. En wat is er nu mooier dan dat te doen met hetgeen waar je zelf gelukkig van wordt?

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Opnieuw waardevolle inzichten! Die presentatie over het bloggen lijkt me inderdaad ook supertof! Mooi dat je een voorbeeld kan zijn voor die leerlingen. Ik ben er zeker van dat veel leerlingen met extra zelfvertrouwen de klas buitengewandeld zijn.
    Haydée onlangs geplaatst…Power Woman: Emilie SobelsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge