8 tips van etiquette expert Jan Jaap van Weering

Enige tijd geleden kwam ik via LinkedIn Jan Jaap van Weering tegen. Hij is expert op het gebied van etiquette en protocol. Ik zag deze informatie op zijn profiel staan en dacht meteen aan een interview voor Prettybusiness. Ik trok de stoute schoenen aan, vroeg hem voor een interview en hij was meteen enthousiast. Ik interviewde Jan Jaap via Skype en vroeg hem naar de etiquette op het gebied van zakelijke mode, voor zowel dames als de heren.  Vandaag is het zover! In dit artikel lees je de 8 tips van etiquette expert Jan Jaap van Weering.

 

Jan Jaap van Weering

Maar voordat de tips volgen zal ik eerst even iets over hem vertellen. Jan Jaap had ruim 28 jaar bij Shell gewerkt voordat hij ontslag nam in 2008. Vanaf die tijd werkt hij aan zijn bedrijf Distinguished. Hij geeft workshops, gastcolleges, lezingen en masterclasses op het gebied van etiquette en protocol. Ook verzorgd hij trainingen over onder andere (internationale) omgangsvormen, persoonlijke presentatie, kledingcodes, netiquette, tafel- en bruiloftsetiquette. Mocht je het gevoel hebben dat je hem herkent, dat kan kloppen. Met zijn kennis adviseerde hij in het verleden het televisieprogramma ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ en daarin heeft hij meerdere keren als expert opgetreden. Ook vertelde hij in het televisieprogramma ‘ Blauw Bloed’ hoe je de koning hoort aan te spreken.

8 tips van etiquette expert Jan Jaap van Weering

Foto: Roelof Pot

Hier volgen enkele etiquette adviezen van Jan Jaap.

 

1. Lange sokken voor de heren

”Gewone herensokken zijn eigenlijk veel te kort. Hierdoor wordt de huid bij de enkels zichtbaar en dat is voor zakelijke gelegenheden niet gepast. Herensokken horen te eindigen ten hoogte van de knieën. Op die manier voorkom je dat jouw enkels zichtbaar worden wanneer je gaat zitten. Een mannenbeen is meestal geen sieraad.”

 

2. Damesschoenen

”Zakelijke damesschoenen hebben een hak van maximaal zes centimeter en zijn zwart of donkerblauw. Let wel op dat het geen naaldhakken zijn want dat staat niet zo chique. Verder zijn sleehakken of platte ballerina’s echt niet geschikt voor op het werk. Wil je laarzen dragen? Deze staan niet echt zakelijk maar als je hiervoor kiest dan moeten ze wel goed aansluiten bij de benen en netjes gepoetst zijn.”

 

3. De rokhoogte

”In een formele zakelijke setting dienen rokken op de knie te vallen of juist er overheen. Een rok boven de knie is te kort voor op het werk. Draag je wel een iets kortere rok? Zorg er dan voor dat er daarnaast maximaal nog één onderdeel van je kleding wat meer huid laat zien. Denk bijvoorbeeld aan een lagere hals of korte mouwen. Mijn regel is namelijk altijd dat je niet meer dan twee ‘ blote’ delen mag laten zien. Een decolleté, open rug én een korte rok  worden bij elkaar gewoon te veel. Je ziet dan zoveel huid, het is niet zakelijk meer.”

 

4. Haarlengte, nagels en sieraden

”Wanneer de haren van dames langer worden dan schouderlengte,dan moeten de haren worden opgestoken. Zeker tijdens een lunch of diner. Verder dient de nagellak blank te zijn en de sieraden moeten niet teveel opvallen. Je uiterlijk mag tenslotte in zakelijke omgevingen niet afleiden. Echter, bij avondkleding mogen de juwelen schitteren.”

 

5. Kleuren

”Het is belangrijk om bij het kiezen van je kleding rekening te houden met de kleuren. Vooral in het buitenland want daar kunnen mensen hele andere associaties hebben bij bepaalde kleuren. Verdiep je daarom goed in het land en de betekenis van kleuren voordat je iets aantrekt.”

 

6. Ondergoed en panty’s

”Vanzelfsprekend mag ondergoed niet zichtbaar zijn. En dames, draag alstublieft een panty in de zomer wanneer je naar het werk gaat. Ik zie vaak dames met blote benen op het werk en dat staat echt niet zakelijk. Zeker wanneer de benen ongeschoren zijn.”

 

7. Voeten op de grond

”In Nederland hebben mensen vaak niet door dat het optillen van de voeten tijdens een gesprek eigenlijk niet gepast is. Dames of heren die de benen over elkaar heen slaan, dat is niet netjes. Op die manier worden de zolen van de voeten zichtbaar en dat is juist het meest onreine deel van het menselijk lichaam.”

 

8. Sleutels

”Ik zie vaak heren met grote sleutelbossen. Ze dragen deze bossen mee in hun zakken en dat hoor je dan de hele tijd rinkelen. Dat is zo storend als je in gesprek bent met iemand. Om die reden raad ik mensen aan om alle sleutels die ze niet dagelijks gebruiken van de bos af te halen. Waarom zou jij bijvoorbeeld de sleutel van je vakantiehuis de hele tijd bij je hebben?”

 

Ten slotte

Jan Jaap is een man met ruime kennis binnen zijn expertisegebied, dat werd mij tijdens het interview meteen duidelijk. Voor dit artikel heb ik dan ook een selectie moeten maken van alle tips die hij mij vertelde op het gebied van etiquette en omgangsvormen. Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt meer lezen in zijn boek Distinguished look at…, te koop via zijn website en Bol.com.

 

Groetjes,

Aileen

 

Dit artikel bevat een affiliate link, zie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge