Er netjes uitzien: hoeveel kost dat eigenlijk?

Ik hoor wel eens mensen zeggen dat het veel geld kost om er representatief uit te zien. Zeker wanneer het gaat om zakelijke kleding dan wordt vaak gedacht dat dit heel duur is. Tijd om het eens te hebben over er netjes uitzien: hoeveel kost dat eigenlijk?

Er netjes uitzien: hoeveel kost dat eigenlijk?

Er netjes uitzien: hoeveel kost dat eigenlijk?

Laat ik voorop stellen dat een net uiterlijk voor iedereen iets anders betekent. Hier wordt in mijn ogen vaak te makkelijk over gesproken. Veel mensen denken dat hun idee van een net uiterlijk universeel is, terwijl er weinig zo subjectief is als de interpretatie van een ‘net uiterlijk’. Ik heb hier al eens eerder een artikel over geschreven.

Maar laat ik voor dit artikel toch even de term ‘netjes’ opdelen in verschillende onderdelen:

 1. Netjes – een verzorgd uiterlijk
 2. Netjes – gekleed naar de situatie
 3. Netjes – chique

Zoals je ziet bestaan er grofweg drie verschillende versies van een net uiterlijk. In alle gevallen spreekt men van ‘netjes’ maar telkens heeft het een andere betekenis. Maar wat kost dat nu?

1. Netjes – een verzorgd uiterlijk

Een verzorgd uiterlijk wordt door de meeste mensen toch wel als belangrijk ervaren. Met een verzorgd uiterlijk heb ik het in dit geval over de basis. Denk hierbij aan alles wat ervoor zorgt dat je er schoon uitziet. Dat kun je als uitgangspunt gebruiken. Concreet betekent dit het volgende:

 • Tanden poetsen
 • Haren en lichaam wassen
 • Kleding wassen
 • Schoenen schoonmaken/poetsen
 • enzovoort

Is dit duur? In mijn ogen niet. Maar laat ik eens de advocaat van de duivel spelen. Stel nu dat je alle bovenstaande punten niet zult doen, dan ben je toch veel minder geld kwijt? In de eerste instantie zeker. Je hoeft geen tandpasta, tandenborstel, wasmiddel, shampoo, douchegel, schoenenpoets en zelfs geen wasmachine te kopen. In dat opzicht lijkt een verzorgd uiterlijk best duur.

Maar wat mensen vaak vergeten wanneer het om een net uiterlijk gaat is dat het op termijn helemaal niet duur is. Verzorg jij jezelf niet, dan staan er wat kosten tegenover die je uiteindelijk toch gaat krijgen. Als jij je tanden niet of weinig poetst dan zul je uiteindelijk problemen krijgen met je gebit en dat gaat je dan toch ook geld kosten. En wat denk je van je schoenen? Als jij leren schoenen niet poetst dan zal het leer uitdrogen en sneller stuk gaan dan wanneer jij het wel poetst. Kortom: een verzorgd uiterlijk gaat om meer dan alleen wat je ziet.

2. Netjes – gekleed naar de situatie

Als tweede kun je een net uiterlijk koppelen aan het aanpassen van je kleding naar de situatie. Denk daarbij aan de volgende situaties.

 • Zwarte kleding tijdens een begrafenis en gekleurde kleding tijdens een bruiloft
 • Een basic colbert voor een sollicitatiegesprek en een luxe colbert voor een belangrijke presentatie
 • Dichte schoenen voor op kantoor en slippers voor op het strand

Er zijn nog best veel mensen die bij dit onderdeel zich hevig beginnen te verzetten. Dat is ook niet zo vreemd, want je kleding aanpassen naar de situatie is ook heel persoonlijk.

Toch werkt het mechanisme op dezelfde manier als bij punt één. Ik ben mij ervan bewust dat er nu vast mensen zullen zijn die hier over vallen, maar ik ben van mening dat jezelf kleden naar de situatie zich uiteindelijk terugbetaalt. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat kleding invloed heeft op de manier waarop mensen met je omgaan. Of je het nu wilt of niet, het heeft gewoon invloed.

Wanneer jij je iets netter kleedt voor een sollicitatiegesprek dan is de kans groot dat je de baan eerder krijgt dan in minder nette kleding. Natuurlijk klinkt dit heel kort door de bocht en is het uiterlijk over het algemeen echt niet doorslaggevend. Maar die eerste indruk, dat is het vaak wel.

Dus een net colbert kost geld maar hoeveel geld levert het jou op wanneer je daardoor eerder je doel bereikt? Dat kun jij jezelf afvragen wanneer je er voor kiest om je niet aan te passen. Er is geen eenduidig antwoord want het verschilt per situatie.

3. Netjes – chique

In opvolging van punt twee is er ook een manier waarop jij jezelf kunt aanpassen bij bijzondere gelegenheden. Denk hierbij aan gala kleding of een andere stijl waarbij je er chique uitziet. Soms is dit wel wat duurder dan casual kleding. Maar vergeet niet dat jezelf chique kleden ook niet heel duur hoeft te zijn. Voor een paar tientjes kun je hele chique kleding huren en wie houdt van leuke koopjes kan in de uitverkoop ook hele betaalbare items vinden.

Conclusie

Om antwoord te geven op de vraag die in dit artikel heb gesteld: er netjes uitzien is over het algemeen niet duurder dan wanneer jij er niet netjes uitziet. Net zoals alles in het leven is het wel de vraag hoeveel geld je er aan uit wilt geven. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Vergeet niet dat er ook mensen zijn die heel veel geld uitgeven aan een uiterlijk dat er voor velen heel onverzorgd uitziet.

Er netjes uitzien is niet zozeer duur, maar het heeft vooral te maken met een stukje uiterlijk bewustzijn. En natuurlijk moet je het ook belangrijk vinden.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge