Thuiswerken en de scheiding tussen werk en privé door kleding

Nu ik sinds ruim een half jaar fulltime aan het bloggen ben, merk ik dat mijn werk altijd in mijn hoofd zit. Waar anderen thuis snel gaan luieren ben ik juist iemand die grenzenloos aan het werk blijft wanneer ik hier niet op let. De afgelopen periode ben ik gaan experimenteren met verschillende soorten kleding en wat voor invloed dit heeft op mijn werk. Welkom bij een speciaal artikel over thuiswerken en scheiding tussen werk en privé door kleding.

 

Thuiswerken en de scheiding tussen werk en privé door kleding

 

Workaholic

Zoals je wellicht eerder hebt gelezen ben ik dol op huispakken. Door mijn twee katten zit ik thuis ook altijd onder de haren en om mijn kleding te beschermen droeg ik tot kort vaak casual huiskleding wanneer ik aan het schrijven was. Het werkte goed want daardoor was het geen probleem als er weer eens een kat op mij klom of tegen mij aan kwam kroelen.

Maar ik ben ook een enorme workaholic die kan werken in eigenlijk alle kleding. Hierdoor heb ik al veel mooie dingen bereikt maar ben ik ook nog voor mijn dertigste al twee keer overspannen geweest. Het gaat nu erg goed en ik merk dat ik steeds meer energie krijg. Maar ik weet ook dat mijn karakter een sluipmoordenaar kan zijn omdat ik grenzenloos ben wanneer het gaat om werken. Dus besloot ik een paar maanden geleden om weer eens een afspraak te maken met de psycholoog die mij bij mijn laatste burn-out heeft geholpen. Om mijzelf scherp te houden en te voorkomen dat ik binnen korte tijd weer overspannen raak.

 

Opdrachten

Mijn psycholoog kwam al snel met een aantal opdrachten waarmee ik voor mijzelf beter de scheiding tussen werk en privé kon gaan bepalen.

 • Zo mocht ik voortaan alleen nog achter mijn bureau zitten als ik aan het werk was en dus niet in mijn vrije tijd. Het bureau moest echt een plek worden waar ik alleen aan werkte.
 • Ook moest ik mijn laptop bewuster wegleggen op de momenten dat ik niet aan het werk was. In mijn privé tijd moest de laptop dus echt bij het bureau blijven en niet constant om mij heen.
 • Om mij hiermee te helpen moest ik mijn partner vragen om mij af en toe aan te spreken op deze nieuwe regels.
 • Tenslotte moest ik zelf ook gaan kijken hoe ik de scheiding tussen werk en privé nog duidelijker kon aanbrengen.

De opdrachten vielen mij erg mee. Ik ben een redelijk gedisciplineerd mens en deze regels bleek ik in de praktijk makkelijk te kunnen toepassen. Daardoor is het ook makkelijker geworden voor mij om werk en privé te scheiden. Het fijne is dat mijn partner mij ongeveer eens per week aanspreekt en dat houdt mij scherp.

 

De scheiding tussen werk en privé door kleding

Maar de vierde opdracht moest echt van mijzelf komen. Ik moest gaan nadenken hoe ik zelf de scheiding kon gaan bepalen. Nu schrijf ik iedere dag over werkkleding en dus lag het voor de hand om hiermee te gaan experimenteren. Ik besloot om mijn kleding nog bewuster te kiezen en aan te passen bij hetgeen wat ik aan het doen was. Daarin maak ik een onderscheid in vijf niveau’s, van heel netjes naar heel casual:

 1. Zeer nette kleding – Afspraken die gerelateerd zijn aan mijn blog. Denk hierbij aan zowel fysieke afspraken zoals (pers)events en meetings als digitale overleggen via bijvoorbeeld Skype.
 2. Schrijfkleding – Dit is de kleding die ik draag wanneer ik thuis werk.
 3. ‘Gewone’ privékleding – De kleding die ik draag wanneer ik naar vriendinnen of familie ga of wanneer ik met mijn man iets leuks ga doen.
 4. Op de bank-kleding – Wat ik draag wanneer ik een avondje op de bank zit en bijvoorbeeld Netflix kijk met mijn man.
 5. Yogakleding – Sinds een paar maanden doe ik ongeveer drie keer per week een klein half uurtje yoga voordat ik ga werken. Ook hierbij draag ik weer andere kleding.

Nu moet ik toegeven dat ik door deze scheiding mijzelf regelmatig omkleed. Als ik de dag begin met Yoga dan draag ik yogakleding, daarna kleed ik mij om in mijn schrijfkleding en in de avond draag ik ‘ gewone’ privékleding of op de bank-kleding. Dat laatste hangt af van wat ik in de avond ga doen. Maar, zoals mijn psycholoog al zei, dat doe je ook wanneer je een baan hebt waarbij je moet reizen naar je werk.

 

Evaluatie

Ik ben dit nu ongeveer een maand aan het doen en het bevalt mij erg goed. Door deze scheiding ben ik mij meer bewust van het feit of ik nu wel of niet aan het werk ben. De grens is niet zo vaag meer. Mijn kleding herinnert mij immers aan hetgeen wat ik aan het doen ben en vooral wat ik zou moeten doen. Niet altijd werken dus.

Binnenkort zal ik in een artikel vertellen hoe deze kleding er precies uitziet. Want iedere outfit is anders maar het verschil zit soms enkel in een paar details.

Werk jij ook wel eens thuis en zo ja, wat draag jij dan?

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

 1. Jij bent echt enorm gedisciplineerd en georganiseerd. Ik ben zo iemand die gewoon altijd aantrekt wat lekker zit. Nu heb ik dan wel chronische pijn waardoor ik altijd ’s middags moet gaan liggen dus vaak draag ik iets waar ik ook weer makkelijk in kan gaan liggen.
  Grappig, binnenkort heb ik een event met als dresscode…Iconic. Geen idee wat ik aan moet doen, ik ga voor een leuke jurk denk ik. Lastig is dat altijd, ik wil ook niet te overdressed gaan maar ook niet suf…
  Babs onlangs geplaatst…Catrice – Nail Paint To Go Limited EditionMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge