Britse vuilnismedewerkers dragen werkkleding dat gemaakt is van afval

Tegenwoordig wordt er steeds meer kleding gemaakt van duurzame materialen. Maar bij de gemeente Exeter gaat nog even een stapje verder. De Britse vuilnismedewerkers dragen werkkleding dat is gemaakt van afval. Jawel, ze dragen hetgeen waar ze mee werken. In dit artikel vertel ik je hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Britse vuilnismedewerkers dragen werkkleding dat gemaakt is van afval
Foto: Exeter City Council

 

Britse vuilnismedewerkers dragen werkkleding dat gemaakt is van afval

De nieuwe werkkleding is gemaakt van afgedankte, plastic flessen. Dat is op zich niet heel bijzonder. Steeds meer bedrijven maken tegenwoordig kleding van PET flessen, een afkorting voor plastic polyethyleentereftalaat. Wat wel bijzonder is, is dat het gaat om werkkleding met een hoge zichtbaarheid die aan het einde van de levensduur voor 100% gerecycled kan worden. De meeste stoffen die gemaakt zijn van PET flessen kunnen daarna niet meer opnieuw gebruikt worden. 

Volgens de gemeente Exeter wordt de kleding van de vuilnismedewerkers aan het einde van zijn levensduur via een mechanisch proces gerecycled. Het polyethyleen dat daaruit voortkomt zal onder andere gebruikt worden voor het spinnen van garens van polyesterweefsel.

 

Hoe duurzaam is werkkleding dat gemaakt is van afval?

Voor de medewerkers van de Material Reclamation Facility, de fabriek in Exeter die vuilnis ontvangt en scheidt, is het extra bijzonder. Zij dragen immers kleding dat is gemaakt van plastic flessen waar zij dagelijks mee werken. 

Maar hoe duurzaam dit ook klinkt, kleding dat gemaakt is van PET flessen is niet zo goed voor het milieu als we zouden willen. Zo verliest de stof tijden het wassen meestal veel plastic deeltjes die vervolgens weer in het water terecht komen. Daarnaast moeten alle flessen vaak met de hand verwerkt worden omdat de labels voorafgaande aan de productie vaak verwijderd moeten worden. Dit gebeurt meestal in landen waar de loon- en werkomstandigheden niet al te best zijn. Het zou best kunnen dat de gemeente bij het uitzoeken van een leverancier hier rekening mee heeft gehouden. Daar hebben ze alleen niets over gezegd in het persbericht.

Mij hoor je trouwens niet klagen. Ik vind het een geweldig initiatief en een goed voorbeeld voor andere landen. Het is altijd nog beter dan nieuwe werkkleding produceren en dit vervolgens weer op de brandstapel gooien. Laten we eerlijk zijn, fast fashion- en workwear is zo vorige eeuw…

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge