De jongeren in China vinden dresscodes maar ouderwets. Als protest dragen ze daarom pyjama’s, badjassen, wollen sokken en slippers op het werk. Een bijzondere trend, maar niet heel uitzonderlijk. Want uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen graag in hun pyjama werken. Ben je als werkgever verkeerd bezig wanneer je kledingvoorschriften hanteert? En kun je nachtkleding op kantoor het beste toestaan? Ik ben erin gedoken.
Het begon allemaal toen een Chinese dame werd aangesproken door haar werkgever. Hij vond haar jurk te informeel en slordig overkomen. Ze werd verzocht om iets anders aan te trekken zodat ‘het imago van het bedrijf in stand gehouden kon worden’. De dame plaatste een video over het incident op Douyin, een sociaalmediaplatform dat vergelijkbaar is met TikTok. Daarin was ze te zien in een pyjama, pantoffels en met handschoenen. Ze gaf aan dat ze dan maar deze kleding op het werk ging dragen.
De video ging al snel viraal onder de naam “onbeleefde outfits voor op het werk”. Vooral op Weibo, vergelijkbaar met X (voormalig Twitter), werd er druk over gesproken. En nu dragen steeds meer Chinese jongeren slaapkleding op het werk.
Chinese jongeren gaan in pyjama naar het werk
Tijdens een interview met The New York Times vertelt de dertigjarige Cindy Luo waarom ze meedoet aan deze trend. “Ik wil gewoon dragen wat ik wil. Ik denk gewoon niet dat het de moeite waard is om geld uit te geven om je te kleden voor je werk, aangezien ik daar maar zit.”
Luo zegt vaak getailleerde slaapkleding te dragen. Ze vindt het ook niet de moeite waard om het shirt te laten passen bij de broek. En ze is niet de enige die hier vooruitkomt. Ook op Xiaohongshu, de Chinese variant van Instagram, posten steeds meer jongeren trots foto’s van hun outfits op het werk.
Volgens Ilse Verweij, HR-expert en voorzitter van de sollicitatiecodecommissie, is het niet zo gek dat deze jongeren een tegengeluid laten horen.
“China is een land waarin de meeste mensen strak gekleed naar het werk gaan. Ik snap wel dat de jongeren zich hier nu tegen verzetten. Het is belangrijk om een stukje van jezelf te laten zien op het werk. En kleding is daar een onderdeel van,” aldus Verweij.
Niet alleen Chinezen werken graag in pyjama
Als je niet in China woont, dan klinkt dit misschien als iets dat in jouw land niet zo snel zou gebeuren. Maar diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat er stiekem meer mensen in pyjama werken dan wij denken. Het verschil is alleen dat het meestal gebeurt wanneer er vanuit huis wordt gewerkt.
Tijdens de pandemie bleek slechts 46% van de Amerikanen hun pyjama in te ruilen voor gewone kleding wanneer ze vanuit huis hun werk deden. Een kleine 20% van de mensen vond een videovergadering ook geen reden om zich om te kleden. Ongeveer de helft van de ondervraagden bleek een productief gevoel te hebben wanneer ze hun nachtkleding droegen tijdens het werk. Ook in Nederland waren we er in 2020 dol op. Een kwart van de mensen werkte ten minste één dag per maand in pyjama vanuit huis. Vooral in grote steden bleken mensen moeite te hebben om zichzelf om te kleden aan het begin van de dag.
Hoewel de pandemie inmiddels al lange tijd achter de rug is, blijkt een deel geen afscheid te willen nemen van de pyjama als werkkleding. Volgens een recent, Brits onderzoek doet een derde dit nog steeds. Gemiddeld gaat het om 46 werkdagen per jaar, maar voor één op de 12 medewerkers is dit zelfs standaard werkkleding geworden.
Wordt in pyjama naar het werk de nieuwe norm?
Met bovenstaande cijfers in het achterhoofd zou je bijna denken dat dresscodes achterhaald zijn. Zou je als bedrijf bijvoorbeeld meer personeel kunnen aantrekken als je pyjama’s toestaat? Volgens Verweij is dat niet het geval.
“Het is belangrijk dat bedrijven op dit gebied bepaalde richtlijnen hanteren. Juist om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat er verwacht wordt en welke normen er gelden. Zo kun je voorkomen dat iedereen in pyjama op kantoor verschijnt.
Ik denk niet dat het mogen dragen van een pyjama op kantoor een meerwaarde zal zijn. Het gaat op de korte termijn misschien mensen aantrekken, maar het is de vraag of deze mensen ook blijven. Ik vergelijk het een beetje met de trend van glijbanen en ballenbakken op kantoor. Het bieden van een goede werk-privébalans en vrijheid zijn veel belangrijker. Daarmee kun je als werkgever echt een meerwaarde bieden.”
Geef de pyjama een speciale plek in je leven
Ik denk dat het toestaan van een pyjama op het werk inderdaad geen goed plan is. Voor de korte termijn misschien, maar op de lange termijn kan het voor problemen zorgen. Want wat zeg je tegen klanten die in gesprek gaan met iemand in nachtkleding? Moet je je personeel dan ineens verplichten om in gewone kleding op het werk te komen wanneer ze externe contacten hebben? En hoe groot is de kans dat je transpiratiegeur gaat ruiken?
De jongeren lijkt het nu misschien een goed plan. Lekker tegendraads ook. Maar uiteindelijk zorgt het verschil tussen kleding thuis en op het werk ook voor een andere mindset. Wanneer je nette kleding aantrekt, zorgt dit ervoor dat je in de ‘werkmodus’ komt. Het is bovendien een goede manier om de scheiding tussen werk en privé helder te houden. Dat geldt voor mij precies hetzelfde. Hoewel ik als schrijver alleen werk, zorg ik er toch voor dat ik ten minste normale kleding draag wanneer ik ga werken. In een pyjama voelt het toch anders. Die pyjama is een beloning voor het harde werk, wanneer je aan het einde van de dag thuiskomt. En laten we dat zo houden. Want anders verliest dat op den duur ook zijn kracht.
Wat vind jij van deze nieuwe trend?
Groetjes,
Aileen