Deze invloed heeft gekleurde kleding bij artsen

Artsen dragen meestal witte kleding. Maar wat zou er gebeuren als ze voor een kleur zouden kiezen? Uit recent onderzoek is gebleken dat patiënten een hele andere indruk kunnen krijgen wanneer de arts groen, blauw of zwart draagt. In dit artikel vertel ik er alles over.

Deze invloed heeft gekleurde kleding bij artsen
Foto: Kristine Wook – Unsplash

Van zwart naar wit

Al sinds de negentiende eeuw dragen artsen een witte jas. Het was in de eerste jaren een manier waarmee medici zich konden onderscheiden van kwakzalvers. Daarvoor droegen ze zwarte kleding, net zoals geestelijken en juristen.

Al snel kwam men erachter dat het dragen van witte kleding tijdens operaties best onhandig is. Onze ogen kunnen namelijk niet zo goed omgaan met de combinatie van rode spetters (bloed) op een wit oppervlak. Je ogen kunnen op een bepaald moment vlekken gaan zien die er niet zijn. Bovendien zorgen lampen ervoor dat stof weerkaatst en ook dit is niet prettig tijdens het werk. Daarom zijn artsen vanaf 1914 tijdens operaties groene en blauwe schorten gaan dragen.

Maar buiten de operatiekamer bleef witte kleding de norm. En dat is het nog steeds.

Deze invloed heeft gekleurde kleding bij artsen

Moeten we na een eeuw niet afstappen van deze traditie? Uit een studie van JAMA Surgery blijkt dat kleuren zowel een positief als een negatief effect kunnen hebben op het imago van de arts.

Tijdens een onderzoek werden 113 volwassen patiënten en bezoekers van de University of North Carolina Medical Center in Chapel Hill (V.S.) gevraagd om artsen te beoordelen. De mannelijke en vrouwelijke artsen droegen verschillende gekleurde jassen en broeken.

Let op: de hoge staven geven aan hoe negatief mensen over de kleuren denken.

Zwarte jassen scoren het slechtste op het het gebied van zorgzaamheid en betrouwbaarheid. Ook denkt men dat ze het slechtst geïnformeerd zijn en niet goed geschoold. De respondenten zeiden dat artsen in een zwarte jas lijken op begrafenisondernemers en ze de kleur daarom associëren met de dood. Dat lijkt mij niet zo’n handige jas wanneer je patiënten ziet. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Lichtgroen bleek ook niet zo’n goed idee te zijn omdat dit de indruk wekt dat de betreffende arts niet zo goed is opgeleid. Volgens dit onderzoek zijn lichtblauw en donkerblauw de beste kleuren om te dragen. Ik begrijp dat ook wel. Deze kleuren zie je bij veel bedrijven terug en ik denk dat wij het daarom gewend zijn. En wat we kennen, daar voelen we ons comfortabel bij.

Wat vind jij een goede kleur voor een werkkleding in de zorg? 

Groetjes,

Aileen

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan mijn boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge