Dit betekenen de gekleurde uniformen in Britse ziekenhuizen

In Nederland dragen de meeste medewerkers in ziekenhuizen dezelfde werkkleding. Meestal is wit of lichtblauw de basiskleur. Hierdoor is het lastig om medewerkers van verschillende afdelingen te herkennen. Daarom werken veel Britse ziekenhuizen met een kleurensysteem. En iedere kleur staat voor een bepaalde rol of afdeling. Maar hoe zit dit precies? Tijd om erin te duiken! Dit betekenen de gekleurde uniformen in Britse ziekenhuizen.

 

Blauw

Blauw is één van de meest voorkomende kleuren wanneer het gaat om bedrijfskleding, en dat is in de zorg niet anders. In de meeste ziekenhuizen dragen chirurgen (donker)blauw. Dat is geen toeval. Deze kleur zorgt ervoor dat bloedvlekken op de kleding niet gaan afleiden tijdens operaties. Rode vlekken op lichte kleuren kunnen er namelijk voor zorgen dat je ogen na verloop van tijd vermoeid raken.

Lichtblauw wordt vaak gedragen door medewerkers van de afdeling kraamzorg en verloskunde. Deze kleur heeft een rustige en kalmerende werking, wat prettig is voor de aanstaande moeders waarmee deze mensen werken.

Groen

Naast blauw dragen chirurgen ook vaak groene kleding. Beide kleuren zijn prettig voor de ogen wanneer er lang wordt geopereerd. Groen heeft, net zoals lichtblauw, een kalmerende werking. Daarom wordt deze kleur vaak op spoedeisende afdelingen gedragen.

 

Wit

In Nederland zien wij hoofdzakelijk witte uniformen, maar in buitenlandse ziekenhuizen wordt deze kleur vaak gedragen door artsen en zorgverleners op een hoog niveau. De kleur staat voor reinheid en steriliteit. En dat is in de zorg natuurlijk belangrijk.

Dit betekenen de gekleurde uniformen in Britse ziekenhuizen

Grijs

Technische medewerkers, zoals mensen die met radiologie werken, dragen vaak grijze kleding. Het past goed bij de schermen en vellen waarmee zij werken. Deze bevatten ook vaak grijstinten.

 

Roze

Het zal je niet verbazen dat roze vaak wordt gedragen op afdelingen die gericht zijn op de gezondheid van de vrouw. Denk aan gynaecologie en mammografie. Deze kleur zie je ook vaak terug bij campagnes rondom gezondheidsproblemen van vrouwen zoals borstkanker (Pink Ribbon).

 

Paars

In sommige ziekenhuizen dragen medewerkers op de afdeling kindergeneeskunde paarse kleding. De kleur is vrolijk en levendig. Hierdoor hoopt het personeel toegankelijker te zijn voor kinderen.

 

Burgundy

Tenslotte mijn favoriete kleur: burgundy. Deze kleur wordt gedragen bij afdelingen die zich bezighouden met cardiovasculaire gezondheid. Denk hierbij aan zorgpersoneel dat zich bezighoud met het hart, bloedvaten en het bloed dat door ons lichaam stroomt. De afdeling cardiologie `bijvoorbeeld. Maar ook flebotomisten, diegene die zich bezighouden met het verzamelen van bloedmonsters, dragen vaak kleding in de kleur burgundy.

 

Dit betekenen de gekleurde uniformen in Britse ziekenhuizen

In praktijk zijn er weleens verschillen tussen ziekenhuizen. Bij sommige plekken kiezen ze voor een iets andere aanpak, maar bovengenoemde kleuren vormen een goede richtlijn. 

Een ziekenhuis in Gent (België) is vorig jaar trouwens ook overgestapt op een kleurensysteem. De artsen en verpleegkundigen dragen daar een witte jas met donkerblauwe details. Het ondersteunend personeel draagt een donkerblauwe jas met witte details. Ik ben benieuwd of de witte stof na een aantal goede wasbeurten ook nog wit blijft, maar ik snap het idee. Door de kleuren te combineren is het duidelijk dat al het personeel, ondanks dat ze een andere kleur dragen, toch bij hetzelfde ziekenhuis horen.

Het lijkt mij een goed systeem om ook in Nederland door te voeren. Duidelijkheid en herkenbaarheid is wel zo prettig, zeker als je in zo’n groot gebouw als een ziekenhuis bent. 

Wat vinden jullie van het concept waarbij kleuren de functies of afdelingen aanduiden?

 

Groetjes,

Aileen

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan mijn boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge