Personeel van ziekenhuis in Gent draagt nu patiëntvriendelijke werkkleding

Wanneer je een ziekenhuis binnenstapt, dan loopt vrijwel al het personeel in witte kleding. Het is dan ook de kleur die we associeren met de zorg. Maar omdat zoveel mensen erin lopen is het nog weleens lastig om een onderscheid te kunnen maken tussen het medische en ondersteunende personeel. Om dit probleem op te lossen draagt het personeel van Universitair Ziekenhuis in Gent (UZ) vanaf heden patiëntvriendelijke werkkleding. 

Personeel van ziekenhuis in Gent draagt nu patiëntvriendelijke werkkleding
Foto: UZ Gent

Personeel van ziekenhuis in Gent draagt nu patiëntvriendelijke werkkleding

Bij de ontwikkeling van de nieuwe kleding stond draagcomfort, duurzaamheid en patiëntvriendelijkheid centraal. Dit zijn termen die je vaker hoort wanneer het gaat om kleding in de zorg, maar UZ Gent heeft het toch nét even anders aangepakt. Om overzicht te creëren voor de patiënten hebben zij een onderscheid gemaakt tussen de kleuren van het medische en niet-medische personeel.

Vanaf heden dragen artsen en verpleegkundigen een witte jas met blauwe details. Al het andere personeel draagt een blauwe jas met witte details. Denk daarbij aan bijvoorbeeld schoonmakers en het personeel dat aan de balie werkt. Op die manier is het makkelijker voor de patiënten om iemand aan te spreken wanneer zij medische vragen hebben.

Personeel van ziekenhuis in Gent draagt nu patiëntvriendelijke werkkleding
Foto: UZ Gent

Alleen het personeel dat werkzaam is in de operatiekamers (OK) draagt donkerblauwe kleding. Deze kleding voldoet aan de Europese norm rondom OK-kleding. De medewerkers van de spoedgevallendienst en de bewakingsagenten blijven hun eigen, specifieke kleding dragen.

 

Slimme zet van het ziekenhuis

Ik vind het altijd erg leuk om te zien wanneer partijen in de zorg op zoek gaan naar manieren om hun werkkleding te verbeteren. Het is een vakgebied dat veel eisen stelt aan kleding. Toch experimenteerde verpleegsters in 2018 met het dragen van pyjama’s in de ouderenzorg en zette in 2019 een Britse arts een trend door zijn naam en functie op het operatiekapje te zetten. 

Vooral tijdens de pandemie kwam het ene na het andere ziekenhuis met ideeën rondom werkkleding. Zo werden er foto’s op beschermende pakken geplakt terwijl het Erasmus MC de ziekenhuisklompen liet beschilderen door Tattoo Bob. En dit allemaal om de communicatie tussen ziekenhuispersoneel en patiënten te verbeteren. 

Ik hoop dat UZ Gent met de nieuwe kleding een trend zet in de ziekenhuizen. Want herkenbaarheid is belangrijk voor zowel het personeel als de patiënt. 

 

Groetjes,

Aileen

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan mijn boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge