Grondpersoneel Malaysia Airlines ontvangt nieuw uniform

Want to read in English? Click here

Voor het eerst in 37 jaar heeft het grondpersoneel van Malaysia Airlines een nieuw uniform ontvangen. Daarmee stapt de luchtvaartmaatschappij af van de traditionele sarong en omarmt een meer moderne stijl. En dat is best even wennen. In dit artikel laat ik je de oude en de nieuwe kleding zien. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

 

Oude uniformen Malaysia Airlines

Laten we als eerste even een kijkje nemen naar de oude uniformen. Op onderstaande foto zie je links een man en vrouw in de kleding die werd gedragen door grondpersoneel. Rechts wordt de kleding voor het vliegend personeel afgebeeld.

Het vrouwelijk personeel droeg tot op heden een sarong kebaya. Dit is een kledingstuk dat al lange tijd een belangrijk onderdeel is van de Maleisische cultuur. Het is een combinatie tussen een blouse en een jurk en wordt over het hoofd aangetrokken. Ze zijn doorgaans versierd met borduursels en kant.

De twee sarong kebaya’s van Malaysia Airlines werden ruim 37 jaar geleden ontworpen door de School of Fashion van het Mara Institute of Technology. De studenten hadden destijds door middel van het kelarai-patroon (ruitvormig patroon) op de stof de bloemen uit Maleisië afgebeeld.

Hoewel ik niet direct fan ben van deze kleding, vind ik het altijd wel mooi als een luchtvaartmaatschappij dicht bij de cultuur van zijn land blijft. Het straalt trots uit, is uniek en daardoor herkenbaar. Dat zijn belangrijke kenmerken in de luchtvaart. Niet alleen de passagiers moeten het personeel kunnen herkennen, ook voor de medewerkers onderling is dat handig. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen werken namelijk zoveel mensen dat het onmogelijk is om iedereen te kennen.

Grondpersoneel Malaysia Airlines ontvangt nieuw uniform

Toch heeft het bedrijf ervoor gekozen om vanaf 2024 afscheid te nemen van de traditionele kledij. En dat is geen verrassing. In 2023 stuurde Malaysia Airlines al een enquête naar hun frequent flyers. Daarin werd onder andere gevraagd wat de passagiers ervan zouden vinden als er een ‘bescheiden draai zou worden gegeven aan de sarong kebaya‘. Hierdoor zouden medewerkers een hijab mogen dragen.

Nu blijkt dat het bedrijf naast het toestaan van een hijab nog meer veranderingen in petto heeft. Zo heeft het grondpersoneel een nieuw, modern kledingpakket ontvangen. Die overigens is ontworpen door het eigen personeel. En dat is nogal een verandering.

Grondpersoneel Malaysia Airlines ontvangt nieuw uniform
Foto: Malaysia Airlines
Grondpersoneel Malaysia Airlines ontvangt nieuw uniform
Foto: Malaysia Airlines

Het personeel draagt een op maat gemaakt driedelig pak, waarbij de dames kunnen kiezen tussen een broek of een rok. Op de blazers is een zogenaamd songket-patroon te zien, verwijzend naar de Maleisische cultuur. De stoffen zijn licht van gewicht en zeer flexibel.

Grondpersoneel Malaysia Airlines ontvangt nieuw uniform
Foto: Malaysia Airlines
Grondpersoneel Malaysia Airlines ontvangt nieuw uniform
Foto: Malaysia Airlines

Voor het eerst heeft het vrouwelijke personeel ook een handtas en clutch gekregen. Hoewel het op de foto lijkt alsof ze zijn gemaakt van (imitatie) leer, zegt Malaysia Airlines dat de oude uniformen hierin verwerkt zijn. Wellicht is de stof verwerkt in de voering van de tas, maar dat is slechts een inschatting want daar heb ik nog geen foto’s van gezien.

accessoires Malaysia Airlines
Foto: Malaysia Airlines

Moderne verbetering

Ik vind het contrast tussen het oude en het nieuwe kledingpakket erg groot. Ze zijn van traditioneel, maar zeer kleurrijk naar een eentonige en zakelijke uitstraling gegaan. Wat mij betreft had het bedrijf beter een tussenweg kunnen kiezen door bijvoorbeeld wat meer kleuren toe te voegen aan de nieuwe kleding. Maar aangezien de organisatie graag een moderne uitstraling wilde, snap ik de keuze heel goed. De nieuwe uitstraling is modern en representatief. Vanuit dat perspectief vind ik het zeker een vooruitgang.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge