Nieuw uniform Taiwan Railway onder vuur

De medewerkers van de Taiwanese spoorwegen hebben een nieuw uniform gekregen. De grijze pakken zijn gelanceerd vanwege een nieuwe bedrijfsvoering. Taiwan Railway Corporation is sinds 1 januari 2024 namelijk in handen van de staat. Maar de overheid heeft één belangrijk onderdeel van het uniform over het hoofd gezien. En daar is nogal wat commotie over ontstaan. 

Nieuw uniform Taiwan Railway onder vuur
Foto: Taiwan Railway Corporation

Nieuw uniform Taiwan Railway onder vuur

Wie als buitenlander kijkt naar de nieuwe uniformen, die zal niet veel geks zien. De personeelsleden dragen grijze pakken met goudkleurige details. Dit zien we wel vaker bij bedrijfskleding. 

Maar in Taiwan herkent men de uniformen. Ze lijken namelijk op de representatieve militaire uniformen van Noord-Korea. En gezien het imago van dat land, vielen de nieuwe uniformen niet in goede aarde. In onderstaande video zie je welke details overeenkomen.

Al snel gingen video’s en foto’s met de vergelijkingen viraal. Naast de overeenkomsten is er ook kritiek op de kleur. Mensen vinden dat lichtgrijs geen gezag uitstraalt. Een donkere kleur zou volgens de passagiers beter passen.

Taiwan Railway Corporation reageerde direct door te zeggen dat ze zich voor de uniformen niet hebben laten inspireren door Noord-Korea. Ze vinden dat de pakken niet op elkaar lijken en hadden dan ook niet verwacht dat dit zoveel commotie zou veroorzaken. Ook benadrukt het spoorwegbedrijf dat de grijze uniformen alleen gedragen zullen worden tijdens de feestdagen. Op andere dagen zullen de medewerkers herkenbaar zijn door middel van hun huidige donkerblauwe pakken. 

 

Misstap of misverstand?

Wanneer ik de pakken naast elkaar zie, dan snap ik dat mensen overeenkomsten zien. Maar dat is vrij gebruikelijk bij representatieve uniformen. Hoe vaak zie je wel niet een grijs, donkerblauw of zwart pak bij dienstverlenende bedrijven? Dit soort kledingstukken zijn nu eenmaal populair, net zoals de gouden details op de stof. Ik vind daarom niet dat het spoorwegbedrijf een misstap heeft begaan of dit überhaupt had kunnen voorzien. 

Wat vinden jullie hiervan?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge