Zo hoor je een blazer op het werk te dragen

Velen van ons dragen wel eens een blazer wanneer we naar kantoor gaan. Dagelijks of alleen wanneer we een presentatie geven. Maar hoe hoort een blazer op het werk gedragen te worden? In dit artikel ga ik in op de details rondom het wel of niet openen van knopen, hoe lang je mouwen behoren te zijn en nog veel meer details.

Foto: Kier in Sight Archives – Unsplash

Enkele rij knopen

Draag je een blazer met een enkele rij knopen? Dan hangt het af van het aantal knopen of je ze dicht of open draagt. Wanneer de blazer één knoop heeft, dan draag je deze dicht. Bij twee knopen laat je de onderste altijd open en bij drie knopen geldt hetzelfde. Bij drie knopen draag je de middelste altijd dicht, de bovenste is optioneel.

Bovenstaande regels gelden trouwens alleen wanneer je staat. Denk aan momenten waarbij je een presentatie geeft of een belangrijk gesprek voert. Zodra je gaat zitten, dan dien je de knopen te openen. Je kan natuurlijk ook de hele dag je jasje open dragen, maar dit kan alleen bij een informele werkomgeving. Wil je er netjes uitzien en je houden aan de etiquette? Dan draag je de blazer dicht wanneer je staat.

Dubbele rij knopen

Wanneer je een blazer hebt met een dubbele rij, dus in totaal 4 knopen, dan draag je ze allen dicht. Tenminste, voor zover mogelijk. Soms zitten er meer knopen op dan dat er knoopsgaten aanwezig zijn. In dat geval heeft de maker van het jasje er bewust voor gekozen om gebruik te maken van sierknopen.

Volgens de officiële etiquette houd je hem ook dicht wanneer je gaat zitten. En laten we eerlijk zijn, het ziet er ook een beetje vreemd uit wanneer je een jasje met een dubbele rij knopen open draagt.

Heeft je blazer een dubbele rij met in totaal zes knopen? Dan mag je de knoop rechtsonder open laten. Dit is optioneel en niet verplicht.

Splitje achter

Ik heb het al eens eerder genoemd in artikelen, maar herhaal het hier maar nog een keer. Het is namelijk belangrijk om de split aan de achterkant open te maken. Of het nu om één of twee splitten gaat, het garen dat dit bij elkaar houdt moet je altijd doorknippen. Dit garen zit er om ervoor te zorgen dat de split tijdens de productie en het vervoer van het jasje dicht blijft.

Na aankoop van het jasje moet je het garen doorknippen en verwijderen. Wanneer je dit niet doet, dan ontstaat er een vreemde bobbel aan de onderkant. Terwijl de split juist is gemaakt om ervoor te zorgen dat de stof goed om het lichaam valt.

Mouwlengte

De mouw van je blazer hoort te eindigen bij je polsen, tot het botje waar je hand begint. De blouse of het overhemd dat je draagt dient ongeveer een centimeter daar onder uit te steken.

 

Zakken 

Heeft jouw blazer paspelzakken met een klep? Let er dan op dat de klep over de zak heen valt. Je hoort hem er dus niet in te steken. Dit ziet er ook een beetje rommelig uit.

Of je nu een zak hebt met of zonder kleppen, volgens de officiële etiquette hoort er niets ingestopt te worden. Dat klinkt misschien gek omdat zakken juist zijn gemaakt om spullen in te stoppen. Maar wanneer jij je sleutelbos of portefeuille in je blazer bij je draagt, dan ontstaat er een vreemde bobbel op je buik. Hetzelfde geldt voor de zak aan de binnenkant.

Aangezien het belangrijk is dat zowel de pasvorm als de uitstraling van je blazer representatief blijven, zijn kleine items in de praktijk niet zo’n probleem. Je personeels- of bankpas, een enkele sleutel of visitekaartje kan dus prima.

Wat is jouw beste tip voor het dragen van blazers op het werk?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Vergeet niet alleen het garen uit de split te verwijderen maar haal ook het etiket dat losjes op de onderkant van de (linker) mouw is gestikt weg!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge