Niezen en snuiten op het werk: zo hoort het

Want to read in English? Click here.

We doen het allemaal en je ziet het constant om je heen gebeuren: mensen die hun neus snuiten. Niet echt iets waar je bij stil staat. Ik ook niet, tot er een discussie op LinkedIn onder één van mijn artikelen plaatsvond over dit onderwerp.

Het ging over de keuze voor een papieren zakdoek of een stoffen variant: wat is nu beter, hygiënischer en wat staat het netste? Hoogste tijd om hier het gesprek over aan te gaan met etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo, eigenaresse van Het Etiquette bureau.

Niezen en snuiten op het werk: zo hoort het

 

 

Wat zijn de formele etiquette wanneer het gaat om het snuiten van je neus op het werk? En hoe zit het met niezen?

”Probeer in ieder geval ten alle tijden om het zo discreet mogelijk te doen. Het beste is om even naar de wc te lopen om je neus te snuiten met een papieren doekje. Je neus snuiten in het openbaar is niet zo charmant.

Voor niezen geldt hetzelfde. Maar als dit niet lukt omdat je bijvoorbeeld midden in een vergadering zit, probeer dan jezelf even weg te draaien en de binnenkant van je linkerarm of de holte van je elleboog voor je mond te houden. Op het werk schud je namelijk handen van mensen het is niet hygiënisch om deze dan ook voor je mond te houden wanneer je niest. Houd je wel de hand voor je mond? Probeer dan in ieder geval je linker hand te gebruiken. Met je rechter hand schud je namelijk de hand.

Daarnaast raad ik aan om na afloop de handen te wassen. Een klein flesje met desinfecterend vloeistof of vochtige doekjes kunnen ook goed helpen om je handen schoon te maken.”

 

Hoe zit het met de papieren en de stoffen doekjes? Welke is beter en hoe hoor je deze op te bergen?

”Stoffen zakdoeken zijn eigenlijk een beetje ouderwets, niet van deze tijd. Hoe mooi de zakdoek ook is, probeer deze niet te gebruiken. Het is namelijk niet hygiënisch en daarnaast moet je hem altijd weer ergens opbergen. Een verfrommelde doek in de broekzak of in het colbert staat niet zo netjes. Wil je toch graag een katoenen zakdoek gebruiken, draag hem dan bij je in je binnenzak. Bij dames raad ik aan om hem na gebruik in je handtas op te bergen. Zo is de zakdoek gelijk uit het zicht.

Ohja, en verschoon iedere dag de zakdoek. Dat is wel zo netjes. ”

 

Niezen en snuiten op het werk: zo hoort het
Anne-Marie van Leggelo

Wat is verder echt not done op dit gebied?

”Kijk na het niezen niet in de papieren of stoffen zakdoek. Dat staat echt heel vies. Knijp de zakdoek meteen dicht en berg hem op of gooi het papieren doekje weg. Handen schudden met een zakdoek in de hand is ook niet netjes.

Tenslotte hoor je wel eens mensen ‘gezondheid’ zeggen als iemand niest. In een formele, zakelijke setting is dit ook niet gepast. Als je niest of je neus moet snuiten waar iedereen bij is, dan doe je dit zo geluidloos als mogelijk is om vervolgens kort excuses aan te bieden. De andere mensen aan tafel kunnen even knikken, maar horen hier dan verder niets over te zeggen.”

Dankjewel voor de uitleg Anne-Marie. Het is wel grappig dat ik na het afnemen van dit interview zelf een keer moest niezen en het mij meteen opviel dat ik automatisch mijn rechter hand gebruik. Wel handig om nu te weten dat dit dus niet hoort. Voortaan met de arm of de linker hand. Een goede gewoonte om mijzelf aan te leren dus.

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Leuk dat je dit onderwerp aansnijdt. Nooit geweten dat je geen “gezondheid” moet zeggen als iemand niest. Ik zal het niet meer doen ;-).
    Groeten, Mariam

  2. Mijn hemel, de mannelijke collega’s kunnen hier nog veel van leren. Er wordt geniest en gesnoten in het wilde weg en daarna bedienen de heren ook alle apparaten op kantoor. Mijn collega en ik maken met schoonmaakdoekjes meerdere malen de kopieermachines en dergelijke schoon en hebben desinfecterende gel op de werkplek. Kantoren zijn een bron van bacteriën. Als er iemand niest roepen wij: Zo weer een beeldscherm vol!

  3. IK ZELF WEIGER IN KATOEN TE SNUITEN IK ZIE IN GDACHTE HOE MIJN MOEDER VROEGER DIE KATOENEN LAP VOOR ME NEUS HIELD VOOR MIJ IS HET PAPIEREN ZAKDOEKJE OF TISSEUS EEN UITKOMST WC ROL ALLEEN ALS LAATSTE REDMIDDEL EN KEUKENROL AL HELEMAAL NIET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge