Is de dresscode als interimmer net zo belangrijk?

Want to read in English? Click here.

Enige tijd geleden kreeg ik via Instagram de vraag of je als interimmer je ook aan de dresscode van het bedrijf moet houden. Een interessante vraag waar ik tot op heden nog niet over heb geschreven. Tijd om hierin te duiken…

Is de dresscode als interimmer net zo belangrijk?

Interimmer?

Voor diegene die nog nooit hebben gehoord van de term ‘interimmer’, zal ik even kort uitleggen wat dit betekent. Een interim of ad interim, of in de volksmond ‘interimmer’, is iemand die ingehuurd wordt om een tijdelijke functie waar te nemen. Vaak wordt dit gedaan tot het moment dat er een vaste medewerker is gevonden.

Omdat de vraag van de lezer gaat over de functie als interimmer gebruik ik voor dit artikel die term. Maar eigenlijk gaat het artikel om ingehuurde medewerkers in de brede zin van het woord. Dat kunnen net zo goed ZZP’ers, uitzendkrachten of freelancers zijn. 

 

Interim-dresscode?

Mijn ervaring vanuit mijn vorige werkgevers was dat externe medewerkers die een functie als interim vervulde, er vaak zeer representatief uitzagen. En dat is volgens HR-expert Ilse Verweij geen toeval.

”Ik heb een tijdje als interim gewerkt bij verschillende bedrijven. Op dat soort momenten was ik het visitekaartje van mijn werkgever, het bureau dat mij detacheerde. Maar daarnaast was ik ook het visitekaartje van de opdrachtgever, het bedrijf waar ik werkte.”

Inmiddels werkt Verweij als HR-adviseur bij een bedrijf dat zich richt op calamiteiten dienstverlening, waar regelmatig uitzendkrachten worden ingehuurd. Deze medewerkers moeten functionele werkkleding dragen en ook hierbij is het belangrijk dat je hetzelfde draagt als de interne medewerkers.

Wij proberen onze uitzendkrachten zoveel mogelijk te laten werken in de gebruikelijke werkkleding. Dit doe je omdat mensen het visitekaartje zijn. Wanneer je naar de wet kijkt, dan ben je dit als organisatie ook verplicht. Niet zozeer om iedereen in dezelfde kleding te laten lopen, maar om de juiste beschermende middelen aan te bieden. Ingehuurde medewerkers hebben zowel qua loon als omstandigheden dezelfde rechten en plichten als vaste medewerkers.

Maar het is niet altijd mogelijk omdat mensen soms ad hoc ingehuurd worden. Dan kunnen medewerkers ook wel eens een broek dragen van het uitzendbureau. Dat is ook oké, zolang men maar veilig kan werken.”

 

Red Sneaker Effect

Het moge duidelijk zijn: als interimmer is het extra belangrijk om je kleding aan te passen aan het bedrijf waar je werkt. In een recent interview met Jack Stolting, docent op het gebied van beveiliging en hospitality, werd aangegeven dat het je in sommige omgevingen zelfs klanten kan kosten als je er niet representatief uitziet.

Daarnaast speelt het zogenaamde ‘Red Sneaker Effect‘ ook een belangrijke rol. Uit dit Amerikaanse onderzoek is gebleken dat mensen met een afwijkende kledingstijl in bepaalde situaties hier goed mee weg kunnen komen. Of dat dit zelfs in het voordeel kan werken, omdat mensen hier respect voor hebben.

Dit geldt alleen in het geval dat iemand een bekende is binnen de branche of organisatie. En wanneer je als buitenstaander een functie tijdelijk vervult, is dit natuurlijk niet het geval.

Kortom: ben je als externe medewerker ingehuurd? Probeer je dan zoveel mogelijk aan de dresscode van het bedrijf te houden. Dat is voor alle betrokken partijen wel zo fijn.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge