Je bedrijf pitchen: 3 tips voor een goede eerste indruk

Als ondernemer wil je maar één ding en dat is dat mensen je bedrijf kennen. Dus is het aan jou de taak om het onder de aandacht te brengen. Of het nu tijdens een netwerkborrel is, op een verjaardag of wanneer je een investeerder binnen wilt halen: pitchen is belangrijk. Maar waar moet je dan op letten? Ik geef je 3 tips voor een goede eerste indruk.

En mocht je pitchen lastig vinden, dan vertel ik je ook nog hoe je hier hulp bij kunt krijgen.

Je bedrijf pitchen: 3 tips voor een goede eerste indruk
Foto: ThisisEngineering RAEng – Unsplash

1. Let op met prints

Prints maken een outfit vaak nét even wat leuker en spannender. Maar wanneer jij je bedrijf wilt presenteren, dan kun je hier beter mee oppassen. Prints kunnen namelijk afleiden. Zeker wanneer het een kleine, drukke of felgekleurde print is. Denk bijvoorbeeld aan prints met afbeeldingen van voorwerpen of eten. Natuurlijk staat een blouse met kleine sinaasappeltjes vrolijk, maar tenzij jij een nieuw sinaasappelsap apparaat op de markt brengt zal ik hem vooral even in de kast laten liggen. Misschien leuk voor een feestje met vrienden. 

Wanneer jij je bedrijf presenteert, of dit nu mondeling is of visueel met een powerpoint, moet je ervoor zorgen dat mensen gefocust zijn op jou. Jouw gezicht, overtuiging en verhaal moeten het belangrijkste zijn. Daar moeten ze naar kijken en luisteren. Je kunt beter gaan voor een effen kledingstuk met een mooie kleur of een subtiele print zoals een streepje of ruitje.

 

2. Bling bling

Net zoals drukke prints kunnen sieraden ook enorm afleiden. Zeker wanneer ze groot zijn of, nog erger, geluid maken. Want we kennen allemaal wel de armbanden en oorbellen die bij iedere beweging laten weten dat ze er zijn. Belletjes of bedeltjes kun je daarom beter niet dragen. Dat verstoort namelijk jouw verhaal. Men gaat letten op het sieraad in plaats van wat jij vertelt over je bedrijf.

 

3. Staar je niet blind

Ten slotte wil ik het nog even hebben over enthousiasme. Het is logisch dat je bij de opstart van je bedrijf enthousiast bent. Jij hebt namelijk het beste product of de beste service van de hele wereld. Het is geweldig wanneer je zo overtuigd bent want zonder overtuiging zul je nooit succesvol worden. Maar ondertussen is deze eigenschap ook een valkuil. Wat ik vaak heb gezien bij vooral startende ondernemers is dat ze zich blind staren op hun verhaal.

De pitch die ze vertellen zit zo erg in beton gegoten dat een onderbreking niet mogelijk lijkt. Wanneer je een vraag tussendoor stelt, dan zie je dat mensen in de war raken. Soms zijn het kritische opmerkingen die niet worden gewaardeerd of ze willen niet te diep ingaan op de materie. Het zijn allemaal zaken waar je als ondernemer voor open moet staan. Je moet kritische vragen kunnen ontvangen zonder boos of geïrriteerd te raken. En een goede ondernemer is ook in staat om de kleinste details van zijn of haar product goed te kunnen uitleggen. Want alleen met die houding maak je mensen geïnteresseerd én zorg je ervoor dat ze je alles durven te vragen.

 

Leren pitchen

Het is niet altijd even makkelijk om te pitchen. Zeker niet wanneer je een bedrijf bent begonnen en je alles in je eentje wilt uitvinden. Daarom biedt Hogeschool Saxion de minor Ondernemerschap aan. In twintig weken leer je onder andere hoe je erachter komt of er behoefte is aan jouw product of dienst. En wanneer je dit eenmaal hebt gelanceerd, leer je ook hoe je je bedrijf met een goede pitch kunt onderbouwen.

Dit allemaal onder begeleiding van docenten en samen met andere (startende) ondernemers. Want deze minor is geschikt voor startende ondernemers, studenten die willen gaan ondernemen en mensen die een familiebedrijf willen overnemen. Ben je geïnteresseerd? Je kunt je inschrijven tot en met 27 mei 2022 via de website van Hogeschool Saxion.

 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Saxion Centrum voor Ondernemerschap. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge