Kinderen met een stropdas: waar ligt de grens?

Je ziet ze vast wel eens voorbij komen, van die kinderen die er super netjes uitzien. Een stropdas, een overhemd, pantalon, colbert en bijpassende nette schoenen. Het is bijna een driedelig pak, alleen dan bij een mini mens. Als liefhebber van nette kleding vind ik dit ook echt geweldig om te zien. Maar steeds vaker denk ik er ook over na. Gaat deze nette kleding niet te ver? En wanneer het gaat om kinderen met een stropdas: waar ligt de grens?

 

Kinderen met een stopdas: waar ligt de grens?Foto: Pixabay

 

Mini driedelig pak

Ik heb een schoonzus die een meester is in het kleden van haar kinderen. Ze zien er altijd netjes uit, om door een ringetje te halen. Inmiddels zijn haar twee zoontjes zeven en vier jaar oud, maar ik ken ze niet anders dan in nette kleding. En ik heb er bewondering voor. Overhemden, nette broeken, colbertjes, stropdassen en alles keurig gestreken: hoe is het mogelijk? Maar ik vind het geweldig om te zien. En ik zeg het ook altijd tegen haar.

Een aantal jaren geleden liep ik door de Vroom en Dreesman in Haarlem, toen deze keten nog bestond. Ik was op zoek naar een cadeau voor haar oudste zoon en ik besloot om een kijkje te nemen op de afdeling voor kinderkleding. Voor mij, als kinderloze vrouw, blijft het een aparte afdeling. Ik heb er een beetje een haat en liefdesverhouding mee. Telkens als er een kindje jarig is, dan wil ik er kleding voor kopen. Eigenlijk alleen maar omdat dit het enige is waar ik nog een beetje verstand van heb wanneer het gaat om kinderen. Kleding, daar kan ik wat mee.

Anderzijds geven winkels met kinderkleding mij altijd een hopeloos gevoel. Alles is klein, schattig en er hangt altijd zo veel. En natuurlijk heeft iedere ouder weer een andere smaak, daarom is er ook zoveel keuze. Daarnaast heb je allemaal maten en vallen sommige kledingstukken weer groter dan andere. Van te voren denk ik precies te weten wat ik wil kopen, maar op het moment zelf kan ik enorm twijfelen. Ik heb geen verstand van de maten, kan het dus ook niet inschatten en ben daarnaast altijd bang om het verkeerde te kopen. Want je moet eigenlijk iets kopen wat de ouder leuk vindt voor het kind. Maar wat de ouder zelf draagt is dan weer niet bepalend qua smaak wanneer het gaat om kinderkleding. Kortom: ik vind het lastig.

Dwalend door de kinderafdeling van de Vroom en Dreesman valt mijn oog ineens op een aparte, afgezonderde afdeling. Er staan een aantal rekken bij elkaar met driedelige pakken, stropdassen en bretels. Allemaal in mini formaat. Ik ben opslag verliefd. Het ziet er zo schattig uit en eigenlijk wil ik het gelijk kopen. Maar ik twijfel want diep van binnen en besluit toch andere kleding te kopen. Het voelt ook raar. Moet een kind zich wel zo netjes kleden? Kinderen moeten toch spelen? En zeker zo’n stropdas, dat is toch niet gepast?

 

Waar ligt de grens?

Het dubbele gevoel ben ik nooit kwijtgeraakt. Vandaag dacht ik weer aan mijn schoonzus. Bij haar kinderen staat het zo natuurlijk, alsof het gewoon bij ze hoort. En ik weet ook dat ze zelf helemaal niet zo geforceerd is met haar kinderen. Ze is ook geen type dat zelf de hele dag super nette kleding draagt en al helemaal niet iemand die haar kinderen zal opleggen dat ze dat moeten doen. Hoe is het dan mogelijk dat ze er altijd zo netjes uitzien? Vinden ze die stopassen wel leuk? En waar ligt haar grens?

Ik besluit haar een appje te sturen en vraag of ze tijd heeft om te bellen. Binnen een paar minuten gaat de telefoon. Ze vertelt mij dat ze eigenlijk nooit speciaal op zoek gaat naar een stropdas voor haar kinderen wanneer ze deze netjes wilt kleden. Ze zitten altijd bij het overhemd dat ze koopt. En inmiddels heeft ze een lade met zo’n zes tot acht stropdassen voor haar kinderen, zo vertelt ze mij. Ik schrik en besef mij dat ze meer stropdassen voor haar kinderen heeft dan mijn man voor zichzelf. Of überhaupt misschien wel de gemiddelde man.

Ze roept haar kinderen en zet mij op luidspreker. Ik hoor haar vragen stellen aan haar kinderen over de stropdassen. Vol verbazing luister ik naar haar kinderen die beiden vol overtuiging zeggen dat ze graag een stopdas dragen. Ze vraagt welke ze het mooiste vinden en wanneer ze deze aanwijzen zegt mijn schoonzus dat ze het wel begrijpt. Ik hoor dat het gaat om een das met een mooie print en ik vraag haar of deze zo lekker zit. ”Nee hoor, niet bijzonder. Sterker nog, dit is een klassieke das zonder elastiekje. De meeste dassen voor kleine kinderen hebben elastiek maar deze niet. Ze vinden het gewoon mooi.”

 

Opvoeding en gewenning

Hoe is het mogelijk dat ik constant om mij heen hoor dat mannen zich ergeren aan dassen en deze kinderen dat zo graag dragen? Mijn schoonzus vertelt mij dat het vooral ligt aan hoe de ouders omgaan met nette kleding. Zij heeft haar zoons al op jonge leeftijd netjes gekleed tijdens verjaardagen en feestdagen. Ze legde gewoon een overhemd met een das klaar en complimenteerde hen over de nette kleding. Inmiddels trekt haar oudste zelf de nette kleding uit de kast wanneer zij zich al netjes heeft aangekleed.

Later in het gesprek bedenk ik mij dat het misschien bijna vreemd is dat ik heb aangenomen dat die jongens niet van een stropdas zouden houden. Meisjes dragen immers vaak ook graag een ketting of een sjaaltje. Waarom zouden haar zoons het dan niet gewoon leuk kunnen vinden? Mijn schoonzus geeft wel meteen aan dat er een grens is voor haar wat betreft de leeftijd. Een baby met een stropdas vind zij wel een beetje raar. Maar een klein kind vanaf een jaar of vier, waarom ook eigenlijk niet?

Ik ben wel benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van kinderen met een stropdas? Laat je reactie hier onder achter in een comment.

 

Groetjes,

Aileen

 

Eén reactie

  1. Ik vind het best wel leuk staan, een klein jongetje met een stropdas. Meestal zijn de kinderen fier als een gieter dan ze “net zoals de grote meneren” ook een stropdas mogen dragen. Zolang de kinderen het zelf leuk vinden, zie ik het probleem niet echt. Het doel mag natuurlijk niet zijn om van een kind een mini-volwassene te maken. Maar deze kindjes zie ik op familiefeestjes net zo goed spelen en ravotten. Dat moet kunnen vind ik!
    Haydée onlangs geplaatst…Originele cadeautjes voor collega’sMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge