”Ook in de binnenvaart kun je er verzorgd uitzien”

Liana Engibarjan (27) is één van de nieuwste generatie vloggers. En dan heb ik het niet over een dame die laat zien wat ze eet, met wie ze zit te lunchen of welke tassen ze heeft gekocht. Nee, Liana tilt het vloggen naar een hoger, inhoudelijk niveau. Zij geeft je een kijkje in leven van een binnenvaartschipper. Zo laat ze zien hoe je olie moet peilen, bezoekt ze scholen waar je wordt opgeleid tot schipper, maar vertelt ze ook vol enthousiasme over haar nieuwe werkschoenen, inclusief hakken. Want Liana is in deze mannenwereld een échte dame. Maar hoe doet ze dat? Er zo mooi uitzien tijdens haar werk? En hoe reageren haar mannelijke collega’s hier op? Liana: ”Ook in de binnenvaart kun je er verzorgd uitzien”.

''Ook in de binnenvaart kun je er verzorgd uitzien''Foto: Suzan Alberts

Hoe ben je ooit begonnen in de binnenvaart?

”Ik heb als klein meisje op de scouting gezeten en hoorde dat een jongen die ik daarvan kende een opleiding ging volgen tot schipper. Nu was ik altijd al dol op varen bij de scouting en daarom besloot ik dat ik deze studie ook wilde gaan doen. Ik vond de opleiding niet heel makkelijk. Het is best technisch en je moet een hoop leren. Het voordeel is wel dat je daarna meteen alle certificaten hebt en je dus zo aan boord kan. Na de opleiding moet je trouwens nog wel één jaar varen voordat je officieel je vaarbewijs hebt.”

Wat vind je precies zo bijzonder aan de binnenvaart?

”Het is gewoon een prachtig beroep. Ik vind het heerlijk. Het is niet alleen fijn om op het water te werken, het is ook nog eens heel gezellig. Na mijn studie, ik was toen twintig, ging ik werken als binnenvaartschipper en was ik iedere keer twee weken onderweg en daarna twee weken thuis. Ik vaarde onder anderen in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk.

Vaak denken mensen dat het zwaar is om twee weken van huis te zijn, maar ik vind het erg meevallen. Op het moment dat je aan boord gaat, dan is dat jouw thuis. Je hebt gewoon je eigen slaapkamer en als vrouw kun je ook je eigen douche en toilet eisen. Je werkt overdag, maar in de avond ben je ook gewoon vrij en kun jij je eigen dingen doen.”

Wat doe je dan als je vrij bent aan boord?

”Ik vind het heerlijk om mijzelf te verwennen met een gezichts-of haarmasker. Het is een moment waarbij ik even tot rust kom en mijzelf kan verzorgen. Ondanks dat ik aan boord zit vind ik het belangrijk om er goed uit te zien. Soms ga je tussentijds ook ergens aan wal om even wat te gaan drinken of uit te gaan. Ja, dan wil ik er ook gewoon goed uitzien. Om die reden neem ik ook leuke kleding en mijn hoge hakken mee aan boord.”

Hoe reageren je collega’s hier op?

”Ik vaar eigenlijk altijd met mannen en die reageren vaak heel positief hier op. Als vrouw breng je een andere sfeer aan boord waardoor de mannen zich ook iets anders gaan gedragen.

Zo heb ik vaker gemerkt dat mannen het stiekem leuk vinden om te zien. Meestal vragen ze dan heel voorzichtig wat je aan het doen bent en waarom je dat gebruikt. Dan voel ik wel aan dat ze geïnteresseerd zijn. Ik ben een heel open mens en vertel ze dan dat het werk aan boord best slecht kan zijn voor je huid en haren. Wanneer je de hele dag bij een gasolietank staat, dan doet dit iets met je poriën natuurlijk. Dus vind ik het belangrijk om mijn huid in de avond goed te verzorgen. Vaak willen ze dan zelf ook een maskertje. Dat is voor mij alleen maar leuk en ook nog eens heel erg gezellig. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik aan boord zat met twee mannen en we met zijn drieën met een masker op een vrouwenserie aan het kijken waren. Dat is toch geweldig?”

Heb je nooit negatieve reacties gehad?

”Nee, helemaal niet. Sommige mannen zien het ook gewoon als een groot pluspunt aan boord. Ze komen bij mij met vragen over een droge huid of wanneer ze ergens last van hebben. Ik heb altijd wel een crème bij me of kan ze adviseren. Er zijn ook mannen die gewoon uit zichzelf vragen of ik hun wenkbrauwen een beetje wil epileren. Natuurlijk! Dat vind ik hartstikke leuk om te doen!

Ik heb ook ooit meegemaakt dat een man met mij wilde gaan winkelen. Hij had nieuwe kleding nodig en ik mocht hem volledig aankleden. Dat zijn gave dingen om te doen wanneer je ergens aan wal gaat.”

Wat is jouw eigen kledingstijl?

”Ik ben eigenlijk best een kakker. Zo ben ik dol op naaldhakken en mantelpakjes. Ik ben ook een type dat heel lang voor Louboutins kan sparen en ze dan kan dragen tot mijn voeten vergaan van de pijn. Met mijn 1.55 meter ben ik ook klein, dus hoge hakken zijn heel fijn.

Vaak kom ik ook bij het schip aan in dit soort kleding. Aan boord kleed ik mij natuurlijk om, maar eenmaal aan wal gaat de nette kleding ook weer aan. Je zult mij ook niet zo snel zien in een spijkerbroek.”

Heb je nog plannen met jouw vlogs?

”Ik merk dat mensen het enorm leuk vinden om het werk dat ik doe te zien. Dat geeft mij heel veel voldoening. Er is in de binnenvaart zoveel behoefte aan personeel en ik vind het fijn dat ik met mijn vlogs kan laten zien hoe gaaf het vak is. Ik hoop dat meer mensen gaan kiezen voor een beroep in deze branche. Om die reden heb ik sinds kort de website Ontdekdebinnenvaart opgezet. Er staat nu nog niet zoveel op, maar het gaat een educatieve website worden over de binnenvaart.”

De vlogs van Liana zijn te zien op haar LinkedIn pagina. Daarnaast kun je haar ook volgen via Instagram en YouTube.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Leuk interview! Ik volg haar ook al een tijdje op LinkedIn en Instagram. Interessant om te lezen hoe zij er verzorgd uit blijft zien als binnenvaartschipper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge