”Ook als Crazy Cat Lady kun je er representatief uitzien”

Bijna twee jaar geleden leerde ik Brechje van Otterdijk kennen. Ik was op zoek naar een rustige kitten en, zoals verwacht, was dat geen makkelijke opgave. Tot ik via de website van de Dierenbescherming een advertentie las die mij meteen aansprak. Een nestje kittens, opgevangen in een gastgezin, had één kitten met een rustig, meer afwachtend karakter. Brechje bleek de gastouder te zijn. Ik belde haar op, maakte een afspraak en reed naar de andere kant van Nederland om kennis te maken met mijn toekomstige kat.

''Ook als Crazy Cat Lady kun je er representatief uitzien''Foto: Dierenbescherming

Crazy Cat Lady 2.0

Al aan de telefoon had ik door dat ik hier niet met zomaar een kattenliefhebber te maken had. Ik mocht namelijk niet direct op bezoek komen. Eerst werd ik stevig ondervraagd over waarom ik een kat wilde, hoe ik woonde, of ik meerdere katten had, wat voor kat ik zocht en nog meer vragen. Jawel, dit was iemand die dit werk al langer deed, dat was voor mij meteen duidelijk.

Op de bewuste avond deed Brechje de deur met een grote glimlach open. Daar stond ze, een échte Crazy Cat Lady. Ze droeg een joggingbroek, een T-shirt met katten en een hoge knot op het hoofd. Bij binnenkomst ging ik zitten op een bank met kussens waar kattenhoofdjes op stonden, speelde ik met katten en bekeek ik de kattenbeeldjes in de woonkamer.

Een ander had haar passie voor katten vreemd gevonden, of doorgeslagen genoemd. Maar ik ben opgegroeid in een huis vol dieren, reed als klein meisje jarenlang mee met de dierenambulance en was lid van de Kids for Animals club. Ik herken mensen met een oprechte liefde voor dieren. Wat ik hier zag, dat was geen gekkigheid. Dit was pure, oprechte liefde. Iets wat ik zelden zie.

Ze vertelde veel over het nestje, over de karakters van de kittens en hoe ze onderling zo van elkaar verschilden. Het fascineerde mij. Ik vroeg door naar het persoon achter de gastouder en langzaam ging er een deurtje open. Brechje bleek al jaren gastouder te zijn voor kittens en deed dit werk, naast haar fulltime baan als secretaresse, samen met haar vriend. Ondanks haar allergie voor deze dieren was dit haar grote passie, haar missie in het leven. Ook bleek ze een succesvol Instagram account te hebben waar ze haar volgers dagelijks op de hoogte hield van alle ontwikkelingen rondom de kittens.

''Ook als Crazy Cat Lady kun je er representatief uitzien''

V.l.n.r: Brechje met Lady en haar zusje in haar armen, foto met één van haar favoriete kittens, Koffietijd op bezoek bij Brechje thuis, foto om aandacht te vragen voor adoptie.

 

Na de adoptie van mijn kat Lady hield ik contact met Brechje. Ik stuurde af en toe foto’s en vertelde haar over de vriendschap die langzaam tussen Lady en Madame, mijn andere kat, ontstond. Altijd ontving ik enthousiaste reacties en kon ik rekenen op advies. Ook ging ik haar Instagram account The Purrminators volgen. Zo kon ik ooit op een zondagochtend live meekijken tijdens de bevalling van een nieuw nestje kittens, zag ik hoe ze kleine, verzwakte kittens ophaalden en weer sterk maakten. Maar ook de gekke acties van haar eigen drie katten heb ik mogen aanschouwen.

Ook zag ik het aantal volgers groeien en kwam ze steeds vaker in de media. Haar liefde voor katten en vrolijke verschijning bereikte steeds meer mensen. Tot ze dit jaar zelfs werd benaderd door de Dierenbescherming om het gezicht te worden van de campagne rondom de opvang van kittens. Het verhaal over de opvang van de hoogzwangere Lilly en de geboorte van haar kittens werd vast vastgelegd in een video en wordt vanaf dit weekend op televisie uitgezonden.

Nu weet ik inmiddels dat Brechje er voor haar werk representatief uit wil zien, en zich daarom geregeld moet omkleden omdat ze thuis vervolgens omringd is door kittens. Waar vroeger vooral de kittens de aandacht kregen, wordt zij zelf nu ook steeds zichtbaarder. Voor Prettybusiness sprak ik Brechje over hoe ze hier mee omgaat en welke rol kleding speelt tijdens haar twee totaal verschillende ‘banen’.

 

Toen ik je leerde kennen was je secretaresse en vertelde je mij dat je er netjes uit moest zien op het werk. Inmiddels heb je een nieuwe functie. Wat voor werk doe je precies en wat draag je dan?

”Ik werk bij een Amerikaans bedrijf dat gericht is op test- en meetapparatuur. Toen ik secretaresse was, moest ik mij inderdaad vrij netjes kleden. Er waren geen strenge kledingvoorschriften, maar ik werkte voor een manager die dit erg kon waarderen. Zij zag mij het liefste iedere dag op hakjes en met een net jurkje op kantoor verschijnen. Maar dat is niet wie ik ben. Ik draag niet iedere dag hakken en mijn jurkjes zijn vaak wat meer casual dan zakelijk. Omdat ik zelf geen klanten zag heb ik mij iets aangepast, maar mijzelf nooit heel netjes gekleed.

Inmiddels ben ik doorgegroeid naar een functie op de marketing en events afdeling. Ook in deze functie zie ik vrijwel geen klanten, alleen is de sfeer rondom kleding wat meer ontspannen. Iedereen draagt waar hij of zij zich fijn bij voelt. Sommigen zien er heel casual uit en er worden ook open sandalen gedragen, terwijl anderen iedere dag in een pak lopen. Dat zijn vaak de mannen die zich met de financiën en sales bezig houden. Zelf zit ik er een beetje tussenin. Ik vind het belangrijk om er netjes uit te zien, maar mijn stijl is toch vrij casual.”

 

''Ook als Crazy Cat Lady kun je er representatief uitzien''Foto: Dierenbescherming

 

En thuis moet jij jezelf dan weer snel omkleden?

”Ja, ik kleed mij altijd om wanneer ik thuis kom. Ik vind het belangrijk dat mijn werkkleding netjes blijft en dat is met veel katten natuurlijk lastig. Dus meestal gaat er snel een joggingbroek of een andere casual broek en oud shirt aan. Tenzij er mensen op bezoek komen om naar kittens te kijken. Dan draag ik wel iets anders.”

 

Waarom zou je dan iets anders dragen? Mensen weten toch dat je in een huis woont met kleine katten?

”Voorheen dacht ik ook zo. Inmiddels doe ik dit nu al zes jaar en heb ik meer dan honderd kittens op zien groeien. In al die jaren krijg je veel mensen over de vloer. Natuurlijk zegt niemand iets over je kleding. Daar gaat het ook niet om. Het gaat om de katten. Toch ben ik hier anderhalf jaar geleden wel over gaan nadenken. Toen jullie twee jaar geleden langs kwamen, toen droeg ik nog een oude joggingbroek. Dat deed ik niet bij ieder bezoek, maar ik dacht er gewoon niet over na. Inmiddels draag ik geen joggingbroeken meer wanneer er mensen langskomen.

Als gastouder ben je toch het visitekaartje van de Dierenbescherming en het asiel. Wanneer er mensen komen kijken naar kittens, dan maak ik mijn huis extra schoon. Ik zorg dat de kattenbakken verschoond zijn, dat het netjes is, doe een geurkaars aan en haal ik er nog snel een stofzuiger en dweil doorheen. Waarom zou ik mijzelf dan ook niet fatsoenlijk kleden en verzorgen?

Kijk, mensen denken toch al snel dat je een Crazy Cat Lady bent. En, laten we eerlijk zijn, dat ben ik ook gewoon. Maar ook dan kan je er representatief uitzien. Tegenwoordig draag ik dus geen joggingbroeken meer wanneer er mensen langskomen, maar een gewone broek. Ook draag ik geen oude shirts meer. Een shirt met katten er op, dat vind ik dan wel kunnen. Op het werk zou ik dat niet dragen, maar thuis kan het weer wel. Wanneer mensen aan het begin van de avond komen, dan houd ik mijn werkkleding trouwens gewoon aan. Dan zie ik er sowieso netjes uit.

Eigenlijk vind ik het belangrijkste dat ik er niet slonzig uitzie. Daarmee zou ik ook een verkeerde indruk achter kunnen laten. Mensen trekken toch snel conclusies als ze je zien. Als ik niet goed voor mijzelf zorg, doe ik dat dan wel voor de katten? Dit zouden mensen natuurlijk kunnen denken…”

 

''Ook als Crazy Cat Lady kun je er representatief uitzien''Foto: Dierenbescherming

 

Hoe zou jij jouw kledingstijl kunnen omschrijven?

”Dat kan ik lastig omschrijven. Ik geef er ook niet veel om. Dat komt vooral omdat ik het kopen van kleding heel erg lastig vind. Ik wil eigenlijk geen kleding kopen waarbij dierlijke materialen zijn gebruikt en ook wil ik niet dat het is gemaakt in sweatshops. Maar daardoor is de keuze erg beperkt. Nu heb ik ook een hekel aan winkelen en daarom koop ik veel kleding online.

Het nadeel is dat dit soort kleding vaak erg duur is. Al deze factoren zorgen ervoor dat ik het ook niet echt leuk meer vind om kleding te kopen. Wanneer ik iets wil kopen, dan vraag ik mijzelf van te voren ook of ik het écht nodig heb. We hebben allemaal al zoveel kleding. Terwijl wij het niet echt nodig hebben. Om verspilling tegen te gaan probeer ik zo min mogelijk te kopen en waar mogelijk tweedehands.”

 

Vond je het lastig om jezelf te kleden voor de campagne van de Dierenbescherming? Of werd je aangekleed door een styliste?

”Nee, er was geen styliste. Ik heb alle keuzes wat betreft mijn uiterlijk zelf mogen maken, zowel qua kleding als make-up. Ik vond het belangrijk dat ik er leuk en vrolijk uitzag, maar ook dat ik verschillende kleding aan had. Tijdens de opname van de video draag ik een gestreept jurkje en bij de fotoshoot had ik weer een groene, fluwelen top aan. Toen Koffietijd op bezoek kwam, droeg ik weer een shirt met katten er op. Zo probeer ik het een beetje af te wisselen.

 

Bron video met Brechje: Dierenbescherming (deze is vanaf dit weekend op televisie te zien)

Gelukkig worden de foto’s van de shoot ook gebruikt voor andere kanalen, zoals het tijdschrift 100% NL. Het is veel werk, maar het is wel het allerleukste werk dat er bestaat. Ik mag katten in de mooiste periode van hun leven zien opgroeien en socialiseren. En daar bereik ik nu heel veel mensen mee.

Ik hoop dat op deze manier mensen zich bewust worden van de gevolgen van het feit dat katten niet geholpen worden, zwangere poezen en zelfs kittens worden gedumpt. Want hoe leuk alles ook is, dat is wel wat ik mensen wil meegeven. Ik hoop mensen te kunnen laten inzien dat een huisdier chippen, castreren/steriliseren veel ellende voorkomt. En hoe leuk ik de opvang van kittens ook vind, ik hoop dat het op een dag niet meer nodig hoeft te zijn.”

 

Ben jij ook dol op kittens en wil je het werk van Brechje volgen? Volg haar dan via Instagram of Facebook. Let op: het volgen van haar accounts werkt verslavend. Prettybusiness is niet verantwoordelijk voor eventuele schade wanneer je ineens een dagdeel kwijt bent door het bekijken van alle foto’s en filmpjes.

2 reacties

  1. Een artikel naar mijn hart, maar dat snap je natuurlijk wel! Onze honden kwamen ook uit het asiel, Marie en Toulouse van een buurman. Zo ook de andere katten van hem die op een dag besloten om bij ons te komen wonen. Ik hoop altijd maar dat mensen eerst bij een asiel gaan kijken en niet bij een (brood)fokker. Er zijn zoveel lieve dieren die een warm mandje zoeken. Goed dat er weer meer aandacht in de media komt zoals ook dit artikel!
    Ik had geen idee dat je gastouder kon worden, het lijkt mij wel deksels moeilijk om zo een beestje te laten gaan. Je hecht je al direct aan zo een hummeltje. Brechje ziet er top uit en ik denk dat als zij zelfs in flodderkleding zou lopen, zij nog steeds een knappe verschijning is. Keep up the good work! (ik ben haar kittens ook gaan volgen op Instagram met het risico op heel leuke momenten die mij doen glimlachen ;))
    Babs onlangs geplaatst…CATRICE Herfst/Winter Update 2018My Profile

    • Hey Babs, dank je voor je leuke reactie en mooie woorden! Ik ben het helemaal met je eens wat betreft dieren uit een asiel halen. Gastgezin zijn is erg leuk, leuk dat je onze avonturen nu ook op Instagram volgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge