Ook in de werkkleding bestaat er een Pink Tax

Laten we het vandaag eens hebben over de Pink Tax. De zogenaamde ‘roze belasting’ die we betalen wanneer we een product kopen dat speciaal gemaakt is voor vrouwen. Terwijl hetzelfde product voor mannen goedkoper is. Zo is het al jaren bekend dat vrouwen gemiddeld meer betalen voor verzorgingsproducten zoals shampoo, deodorant en scheermesjes. Maar wist je dat er vrouwen zijn die bijvoorbeeld meer moeten betalen voor hun uniform? Want ook in de werkkleding bestaat er een Pink Tax. Tijd om eens in dit onderbelichte thema te duiken.

Ook in de werkkleding bestaat er een Pink Tax
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Pink Tax: de cijfers

Zoals ik zojuist al benoemde is de Pink Tax bij veel producten al jaren een bekend fenomeen. En de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld dertig procent meer betalen dan mannen voor hetzelfde product. Bij luxe merken kan dit verschil zelfs oplopen tot 67 procent. Dit is niet alleen een probleem in Nederland, ook in andere landen worden vergelijkbare percentages gemeten. Zo betalen Britse, Duitse en Amerikaanse dames gemiddeld 37 procent meer voor verzorgingsproducten.

Naast uiterlijke verzorging zijn er nog meer producten waar vrouwen gemiddeld meer voor betalen. En dat begint al in de wieg. Zo betaal je voor meisjeskleding gemiddeld 4 procent meer dan voor jongenskleding. Bij speelgoed is dit verschil met 7 procent hoger. Wanneer we ouder worden, dan blijft er een verschil tussen de kosten van kleding voor dames en heren. Vrouwen betalen namelijk gemiddeld acht procent meer voor kleding dan mannen. In een enkel geval betalen mannen meer voor kleding dan vrouwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij zakelijke kleding zoals pakken en overhemden. Volgens onderzoekers is dit verschil ontstaan omdat mannen vaak bereid zijn om hier meer aan uit te geven dan vrouwen.

 

Ook in de werkkleding bestaat er een Pink Tax

Omdat het al jaren bekend is dat vrouwen meer betalen voor met name verzorgingsproducten, worden producten ook steeds bewuster gekocht. Zo weet ik dat bijna al mijn vriendinnen scheermesjes gebruiken die gemaakt zijn voor mannen. Ze zijn nu eenmaal goedkoper dan de vaak roze variant die ‘speciaal voor vrouwen’ gemaakt is.

Maar wat nu als je niet kunt kiezen? Omdat je bijvoorbeeld de mannelijke variant niet kunt gebruiken of dragen? Het Amerikaanse leger heeft al enige tijd met dit probleem te maken. Uit een onderzoek is gebleken dat vrouwelijke militairen na een carrière van twintig jaar gemiddeld 8.300 dollar uit eigen zak moeten betalen. Mannen betalen maximaal de helft daarvan tijdens hun carrière. Dit komt onder meer omdat vrouwen meer kleding en schoenen moeten aanschaffen, terwijl dit niet altijd nodig blijkt te zijn. Ook hebben vrouwelijke militairen vaker te maken met veranderingen van uniform, waar ze dan weer zelf voor moeten betalen.

Niet alleen de hoeveelheid kleding, maar ook de kosten van de kleding zelf zijn afhankelijk van het geslacht. Zo krijgen mannelijke soldaten standaard een vergoeding voor het ondergoed dat zij krijgen. Dit pakket kost 382 dollar, terwijl het pakket voor vrouwen 642 dollar kost. En de dames ontvangen geen financiële vergoeding hiervoor.

 

Wet moet einde maken aan Pink Tax

Inmiddels is er een rapport opgesteld waarin de verschillen per functie zijn weergegeven. Hieruit blijkt dat vrouwen die op zee werken drie keer zoveel moeten betalen als hun mannelijke collega’s. Bij de luchtmacht wordt zelfs verwacht dat mannen geld kunnen verdienen aan de toelage die ze krijgen voor hun werkkleding, terwijl vrouwen het uit eigen zak moeten betalen.

In het rapport wordt geadviseerd om deze ongelijkheid recht te trekken. Dat lijkt een interne aangelegenheid, maar het gaat verder dan dat. Inmiddels is er een wetsvoorstel ingediend om dit probleem aan te pakken. De Amerikaanse senator Maggie Hassan uit New Hampshire vindt het belachelijk dat dit bestaat. “Het is absurd dat we deze mensen dwingen duizenden dollars te betalen om de noodzakelijke kledingstukken te betalen die ze dragen terwijl ze ons land dienen”, zei Hassan in een verklaring.

Naast het verzoek om de vergoedingen per geslacht gelijk te trekken, wil men ook strengere controle bij de aanpassing van uniformen.

 

Discriminatie

Het wettelijk strafbaar maken van de pink tax in het leger klinkt misschien als een verregaande maatregel, maar eigenlijk is het heel logisch. Hoewel het op grote schaal gebeurt bij consumentenproducten is en blijft het een vorm van discriminatie. En dus bij wet verboden.

Toch is het bizar dat hier een wet voor moet komen. Kennelijk is het probleem voor de werkgever niet ernstig genoeg om zelf aan te pakken. Ik vermoed dat, zoals in veel gevallen, geld een belangrijke rol speelt. Omdat het Amerikaanse leger voor slechts 16 procent bestaat uit vrouwen is het laten produceren van werkkleding voor deze doelgroep relatief duur. Want hoe groter de hoeveelheid is die je inkoopt, hoe goedkoper het product per stuk wordt. Dat is een logische verklaring voor het feit dat herenkleding in het leger goedkoper is. Maar dit is een economische manier om dit probleem te benaderen. Puur vanuit het geld gezien. In praktijk heb je natuurlijk ook te maken met normen, waarden en natuurlijk wetten.

Daarom vind ik het jammer dat dit moet gebeuren. Aan de andere kant is het ook een belangrijk signaal naar andere werkgevers. Want hoe ‘duur’ vrouwen dan ook moge zijn, iedereen heeft dezelfde rechten.

Heb jij wel eens te maken gehad met een werkgever die jou liet betalen voor je werkkleding terwijl het andere geslacht (man of vrouw) dit niet hoefde te doen? Of heb je hier nu mee te maken? Laat het mij vooral weten door middel van een comment hieronder. Je kan je verhaal ook (anoniem) delen via contact@prettybusiness.nl.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge