Representatiekosten: hoe, wat en voor wie?

Geld krijgen van je baas om kleding te kopen: wie wil dat nu niet? Het klinkt ideaal, maar is dat ook zo? En wanneer heb je er recht op? Misschien vraag jij je dat ook wel eens af. Daarom vertel ik jou vandaag alles over representatiekosten: hoe, wat en voor wie?

 

Wat zijn representatiekosten?

Wellicht heb je na het lezen van bovenstaande tekst al een idee gekregen over wat representatiekosten zouden kunnen zijn. Het zijn de uitgaven die jij moet doen om jouw beroep uit te kunnen oefenen. Dat kan een abonnement op een tijdschrift zijn, een cadeau voor een zakenrelatie of een borrel die je organiseert voor op het werk. Maar de kosten voor kleding en uiterlijke verzorging vallen ook onder representatiekosten.

 

dsc_0823

 

Wie krijgt deze vergoeding?

Ja, dit klinkt jou vast heel fijn in de oren. Maar helaas krijgt lang niet iedereen representatiekosten vergoed van zijn of haar baas. En helaas heb ik deze vergoeding ook nog nooit gekregen. Mensen die recht hebben op een dergelijke vergoeding hebben meestal een functie waarbij zij veel klantcontact hebben. Daarnaast heeft ook het niveau van de functie invloed. Zo krijgen directeuren bijvoorbeeld veel vaker de representatiekosten vergoed (76%) dan hogere managers (70%) of middenmanagers (60%).

 

Hoeveel ontvang je dan?

De hoogte van de vergoeding verschilt ook per functie en managementniveau. Zo krijgen directeuren in de kinderopvang meestal een bedrag tussen de €500 en €2.500 per jaar terwijl Europese commissarissen deze bedragen ook ontvangen, maar dan per maand. Karel De Gucht ontvangt voor zijn functie als commissaris bijvoorbeeld €607,71 als vergoeding van zijn representatiekosten. En Claude Junker ontvangt als voorzitter van de Europese Commissie  €1.418.

 

Heb jij hier recht op?

Het lastige aan representatiekosten is het feit dat er geen regels bestaan voor het toekennen van deze vergoeding. Zowel de keuze voor het wel of niet toekennen van de vergoeding als de hoogte ervan wordt bepaald door de werkgever. Je zou kunnen zeggen dat je hier zelf geen invloed op hebt. Maar dat is niet helemaal het geval. Om deze vergoeding te kunnen ontvangen moet je minimaal een aantal maanden lang bonnen bewaren waarmee jij kunt aangeven dat je hier recht op hebt. Deze bonnen heeft jouw werkgever namelijk nodig voor de boekhouding. Maar wie denkt dat je met een paar bonnen van je favoriete kledingwinkel aan kunt komen heeft het mis. De Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid vergoed namelijk niet zo snel een kostuum of mantelpak. Dat maakt het gebruik maken van deze vergoeding ook weer lastig.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met deze vergoeding. Krijg jij deze kosten vergoed en zo ja, ben jij hier tevreden over?

 

Groetjes,

Aileen

Bronnen vergoedingen managersbonnenverantwoordingvergoeding directeuren kinderopvang vergoedingen Europese commissarissen 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge