Van techneut naar succesvol ondernemer met zakelijke damesmaatkleding

Danielle Steman besloot om na een twintigjarige carrière in de techniek het roer drastisch om te gooien. Voortaan zou ze haar technisch inzicht gebruiken voor de mode. Ze startte in 2016 een onderneming waarmee ze zakelijke dameskleding op maat verkocht. En dat gaat goed, heel goed. Inmiddels is ze bezig om haar bedrijf verder uit te breiden want alleen kan ze het werk niet meer aan. Tijd voor een gesprek met deze stoere vrouw…

 

Van techneut naar succesvol ondernemer met zakelijke damesmaatkleding

 

Wanneer is de liefde voor mode en kleding begonnen?

”Kleding is altijd al een hobby van mij geweest. Als achtjarig meisje zat ik al achter de naaimachine. Tijdens mijn studie fijnmechanische techniek en fulltime werk bij diverse high tech bedrijven, ben ik er alleen hobbymatig mee bezig geweest. Op mijn werk was ik altijd overdressed in jurken en jasjes. Ook toen kriebelde het al om meer met kleding te doen. Ik wilde weten hoe je nou echt moet tekenen in plaats van maar wat proberen. Daarom besloot ik om in 2008 naast mijn baan een opleiding tot coupeuse te gaan volgen.”

 

Wat was het moment dat jij besloot om er ook je werk van te gaan maken?

”Ik moest eerst flink onderuit gaan. Eind 2014 belande ik in een depressie en ging ik nadenken over wat ik nu écht wilde. Want diep van binnen voelde ik dat ik moest stoppen met mijn huidige werk. Ik had geen hekel aan mijn werk, dat zeker niet. Maar ik merkte dat het niet meer de voldoening gaf die ik zocht.

Al snel wist ik het: ik moest iets gaan doen met mijn coupeuse opleiding. Ik wilde zakelijke kleding op maat gaan maken. Een korte periode heb ik er nog part-time naast gewerkt maar dat bleek niet de juiste keuze te zijn. Nu ik dit ging doen wilde ik er ook helemaal voor gaan. Dus ging ik fulltime aan mijn bedrijf werken.”

 

En waarom koos je dan voor zakelijke mode?

”Sowieso omdat ik er van houd. Ik kleed mijzelf graag netjes, maar ben ook dol op het maken van jasjes. Maar ik heb er ook voor gekozen omdat er weinig aanbod is op dit gebied. Voor zakelijke herenmaatkleding is er zoveel, die markt is gewoon verzadigd. De damesmode blijft op dit gebied enorm achter. Terwijl er zeker vraag naar is.”

Van techneut naar succesvol ondernemer met zakelijke damesmaatkleding

 

Van techneut naar succesvol ondernemer met zakelijke damesmaatkleding

 

Is dat denk je ook de reden voor het succes van je bedrijf?

”Ik bied een complete garderobe aan die niet alleen qua pasvorm op maat gemaakt zijn, maar ook qua kleur en stijl. Daarin ben ik redelijk uniek. Dat is denk ik één van de redenen dat het zo goed loopt. Bij de meeste coupeuses koop je één item, en dat is het dan. Vaak gaat het dan ook om gelegenheidskleding zoals feestjurken.

Dames kopen bij mij minimaal een volledige set. Dat is dus een broek of rok met een blouse en een jasje of een jurk met een jasje. Daarnaast krijgen ze ook kleur-en stijladvies. Dus ze gaan ook meteen naar huis met een kleurenwaaier en een stijlpaspoort. Tijdens het winkelen kunnen ze deze gebruiken wanneer ze moeite hebben met het kiezen van de juiste kleuren.”

 

Is kleur vaak een probleem?

”Ja, zeker. Kijk nu maar eens om je heen op straat. Iedereen draagt zwart en grijs. Dat is al helemaal het geval wanneer het gaat om zakelijke kleding. Terwijl er genoeg andere mooie kleuren zijn die je op het werk kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan donkerblauw, paars of groen. Maar dat moet je durven, daar moet je voor open staan. Dat laat ik mijn klanten ook zien wanneer ze bij mij komen. Er is zoveel mogelijk, als je maar durft.”

 

Ik hoor vaak dat vrouwen het een grote stap vinden om kleding op maat te laten maken. Merk jij dat ook?

”Ja, zeker. Terwijl er wel heel veel behoefte aan is. Er zijn bijvoorbeeld genoeg vrouwen die de reguliere confectiekleding niet goed passen. Die hebben bijvoorbeeld hele brede heupen of een bolle of juist holle rug. Dan is maatkleding echt een uitkomst.

Maar dan nog vinden dames het nog wel eens spannend. Om die reden organiseer ik regelmatig het event ‘Cocktails & Couture’. Het is een netwerkbijeenkomst voor ambitieuze vrouwen die geïnteresseerd zijn in maatkleding, maar hier nog geen ervaring mee hebben. Op zo’n avond kunnen de dames gezellig kletsen, cocktails drinken en mij alles vragen over maatkleding. Het is ook lekker kleinschalig zodat je elkaar écht kunt spreken.”

 

Wil jij ook meer te weten komen over de zakelijke maatkleding die Danielle maakt? Check dan haar website.

 

 

Groetjes,

Aileen

 

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Danielle Steman – Business Couture. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge