Verkoopt een man met een baard beter?

Is het nu juist wel of niet handig om een baard te dragen op het werk? Volgens de één is een gladgeschoren gezicht het meest representatief, terwijl de ander een beetje beharing juist iets van deze tijd vindt. En als je de baard zou loskoppelen van trends? Heeft de baard over het algemeen een positieve invloed op de mensen om ons heen? Zou je als verkoper bijvoorbeeld beter verkopen met dan zonder baard? Ik sprak hierover met Chantal van den Berg, expert neuropsychologie en auteur van het boek Breinspel.

Verkoopt een man met een baard beter?
Foto: Pixabay

Chantal, wat voor invloed heeft het dragen van een baard op de mensen om hem heen?

”Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we terug in de oertijd. Vanuit de evolutie denken mensen als eerste aan één ding wanneer ze iemand zien: ben jij een bedreiging of niet? Dit denken mensen wanneer ze familieleden, vrienden, vreemden of collega’s zien. Om te bepalen of iemand wel of niet een bedreiging is wordt er in eerste instantie gekeken naar het gezicht. Mannen met een hoekig gezicht hebben daarbij een voorsprong. Deze gezichtsvorm zorgt ervoor dat we onbewust denken dat iemand sterk is en dus voor je kan zorgen wanneer het niet goed gaat.

Als een man een baard heeft, dan geeft dat een bepaalde mate van volwassenheid aan. Daarnaast zorgt het voor een dominante uitstraling.”

 

Een volwassen uitstraling op het werk lijkt mij wel handig. Maar dominantie niet altijd…

”Een volwassen uitstraling zorgt er ook voor dat mensen vertrouwen in die persoon hebben. Als je gaat kijken naar sales functies, dan kan de baard juist in je voordeel werken. Want je koopt eerder iets van iemand die er volwassen, betrouwbaar en dominant uitziet dan van iemand die onvolwassen en onbetrouwbaar overkomt. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je verkoopt. Ik kan mij voorstellen dat een man die scheerapparaten verkoopt juist beter geen baard kan dragen…”

Verkoopt een man met een baard beter?
Chantal van den Berg | Foto: Eddie Mol

Toch zijn er ook mensen die mannen met baarden niet vertrouwen. Hoe zit dat dan?

”Dat heb ik ook vaker gehoord. Dan gaat het in de meeste gevallen om een man met een lange baard. Want er zijn natuurlijk heel veel verschillende baarden. Het grappige is dat als je doorvraagt mensen meestal niet weten waarom ze een man met een lange baard wantrouwen. Dit is iets wat vaak vanuit de opvoeding is meegegeven. Velen zijn zo ‘geprogrammeerd’, zonder dit door te hebben.

Dus als je vertrouwen wilt wekken met een baard, dan is het beter om hem kort te houden. Een baard die een paar dagen oud is straalt volwassenheid uit, maar zodra hij meerdere centimeters lang is gaan mensen je juist wantrouwen.”

Ik ben wel benieuwd naar de mening van de heren nu ze dit hebben gelezen. Gaan jullie je baard aanpassen of er juist eentje laten groeien? 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge