Het verschil tussen kledingvoorschriften, regels en dresscodes

Recent schreef een lezer als reactie onder een artikel dat er een verschil zit tussen voorschriften en regels wanneer het gaat om kleding. Dit zette mij aan het denken. Hoe zit het met het verschil tussen kledingvoorschriften, regels en dresscodes? En bestaat deze wel?

Het verschil tussen kledingvoorschriften, regels en dresscodes

 

De betekenis

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag zou je als eerste kunnen gaan kijken in het woordenboek. Van Dale zegt het volgende over deze termen:

  • Dresscode: voorschrift m.b.t. te dragen kleding, bv. op een feest
  • Voorschrift: aanwijzing waaraan je je moet houden
  • Regel: in de regel, als regel gewoonlijk, doorgaans

Het interessante is dat onder de term ‘regel’ ook ‘voorschrift’ staat vermeld. Dat zou dus betekenen dat een kledingvoorschriften dus ook regels zijn? Volgens Wikipedia zijn in ieder geval kledingvoorschriften en dresscodes hetzelfde. En ook via Google zijn er geen kwalitatieve artikelen te vinden die een duidelijk verschil aangeven.

 

Wanneer gebruik je wat?

Wat mij betreft zit er ook geen verschil tussen de termen. Het is een kwestie van voorkeur, net zoals met veel termen die worden gebruikt. De term ‘dresscode’ zul je eerder tegenkomen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en andere feesten. De term klinkt dan wat ‘leuker’ dan kledingvoorschriften. En waarom? Waarschijnlijk omdat het Engels is. Net zoals dat mensen op een kaart neerzetten ‘ It’s party time’ in plaats van ‘het is tijd voor een feestje’. We nemen de Engelse taal gewoon graag over.

Kledingregels, kledingvoorschriften of codes: deze termen zie je vaker bij zakelijke aangelegenheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een document waarin de regels van het bedrijf staan vermeld of een apart handboek dat het bedrijf heeft opgesteld over kleding. Terwijl je ook de term ‘dresscode’ kunt gebruiken.

 

 

Persoonlijk heb ik het meestal over kledingvoorschriften. Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Is er een verschil tussen deze termen en zo ja, hoe zie jij dit?

 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge