Welk damescolbert ziet er carrièregericht uit?

Want to read in English? Click here

Toen ik nog bij de overheid werkte had ik een collega die zei dat alles draait om beeldvorming. Hoe mensen over je denken, dat heeft te maken met het beeld dat jij schetst naar de buitenwereld. Daar had hij een goed punt. Maar hoe zit het met kleding? Welk damescolbert ziet er bijvoorbeeld carrièregericht uit? Hier is onderzoek naar gedaan…

Welk damescolbert ziet er carrièregericht uit?

Onderzoek

Robert Willemsen, presentatietrainer en auteur, doet regelmatig onderzoek naar kleding door middel van foto’s. Ik schreef al eens eerder een artikel naar aanleiding van zijn bevindingen met betrekking tot het effect van stoffen met een krijtstreep. Naast de invloed van deze opdruk heeft hij ook onderzocht met welk type colbert een vrouw er het meeste carrièregericht uitziet. Voor het onderzoek heeft hij eerst door een aantal verschillende kantoren heen gelopen om te kijken wat de dames zoal dragen. Dit was ook meteen de inspiratie voor het kiezen van vijf verschillende colberts.

Het damescolbert: 5 varianten

Voor dit onderzoek kregen mensen verschillende foto’s op A4-formaat te zien. Daarbij werd verteld dat het medewerkers waren van een groot economisch-juridische dienstverlener. De foto’s werden door elkaar heen geschud en in willekeurige volgorde laten zien. De respondenten moesten vertellen welke medewerkers volgens hen het snelste carrière zouden maken.

Meer dan de helft van de mensen gaf aan dat een vrouw in een donker colbert het snelste carrière zou gaan maken. Op de tweede plaats stond een vrouw met een donkerrood colbert en een sjaal. Een dame in een colbert met een pied de poule-dessin (een klassiek patroon dat lijkt op ruitjes) stond op de derde plaats, gevolgd door een colbert in een groene kleur. Helemaal op de laatste plaats stond het witte colbert met een Chanel-achtige uitstraling.

Conclusie

Het verbaast mij niet dat je er met een donker gekleurd colbert carrièregericht uitziet. Donkere kleuren worden eerder met zakelijke activiteiten geassocieerd dan lichte kleuren. Wat ik wel opvallend vind, is het feit dat een donkerrood colbert ook zo goed scoort. Zoals ik al eerder schreef is deze kleur best lastig op de werkvloer. Het kan heel krachtig, maar ook weer agressief overkomen.

Trek jij wel eens bewust een colbert aan in een bepaalde kleur zodat je er carrièregericht uitziet? Zo ja, wat voor kleur kies je dan?

Groetjes,

Aileen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge