Welk type pak scoort het beste?

Zowel voor heren als voor dames bestaan er vele soorten pakken. Sowieso qua kleuren en stoffen, maar ook op het gebied van modellen. Maar welk type pak scoort het beste? Is dat een mantelpak of een broekpak voor dames? En heeft een op maat gemaakt herenpak invloed op de wijze waarop mensen ons beoordelen? Dit is onderzocht…

Welk type pak scoort het beste?Foto: Pixabay

Onderzoek 

In Engeland is er onderzoek gedaan naar de wijze waarop mensen worden beoordeeld aan de hand van pakken. Tijdens dit onderzoek kregen de respondenten foto’s te zien van zowel heren als dames in een pak. Vervolgens werd er gevraagd hoe deze mensen scoorden op een aantal karaktereigenschappen. De respondenten moesten de karaktereigenschappen bij ieder persoon een cijfer geven. Om te zorgen dat de cijfers alleen op de kleding waren gebaseerd werden de gezichten verduisterd. Zo kon men dus geen oordeel geven aan de had van gezichtsuitdrukkingen. Ook werden de foto’s los van elkaar gepresenteerd zodat men geen pakken met elkaar kon vergelijken door ze naast elkaar te leggen.

Uit dit onderzoek is gebleken dat dames met een mantelpak anders worden beoordeeld dan wanneer zij een broekpak dragen. In een mantelpak vindt men een vrouw zelfverzekerder overkomen en denkt men ook dat zij een hoger inkomen heeft. Daarnaast schatten de mensen in dat zij een flexibelere houding heeft dan wanneer zij een broekpak draagt.

Bij de heren bleek dat een op maat gemaakt pak grote invloed heeft. Volgens de respondenten kwamen heren in een maatpak over als een prettig persoon met fijne karaktereigenschappen. Betere karaktereigenschappen zelfs dan mannen die een confectiepak droegen van een duur merk. Dit bleek ook zo te zijn wanneer beide pakken van dezelfde stof waren gemaakt. Daarnaast vond men de man in het maatpak flexibeler, succesvoller, zelfverzekerder en rijker overkomen dan de man in het confectiepak.

Verklaring

Professor Karen Pine was één van de leiders van dit onderzoek, dat werd uitgevoerd binnen de afdeling psychologie van de Universiteit in Hertfordshire. Zij begrijpt wel dat mannen in een maatpak beter overkomen dan wanneer ze een confectiepak dragen. ”Mensen beoordelen iemand snel en instinctief” zegt ze. Daarbij geeft ze aan dat mensen door kleine details worden beïnvloed, zoals de manier waarop een pak om het lijf valt.

Het feit dat bij de dames een mantelpak beter scoort dan een broekpak, dat verbaast haar. Vooral omdat tegenwoordig steeds meer machtige vrouwen zoals Angela Merkel pakken dragen. Maar ook eerdere studies die zij had gelezen gaven aan dat vrouwen met een mannelijke kledingstijl een professionelere uitstraling zouden hebben. Volgens Pine suggereren deze resultaten dat vrouwen tegenwoordig vrouwelijk kunnen zijn en daarnaast ook succes kunnen uitstralen.

Zelf denk ik dat dit ook te maken heeft met het feit dat het aantal vrouwen in hogere posities toeneemt. Mensen zijn steeds meer gewend dat vrouwen succesvol kunnen zijn. Ook wanneer ze zich vrouwelijk presenteren. En wat betreft de pakken op maat, dat snap ik zeker. Mensen weten ook gewoon dat een mooi, op maat gemaakt pak geld kost. Dus dat een maatpak succes uitstraalt, dat is wat mij betreft ook niet meer dan logisch.

Ik ben benieuwd naar jouw visie. Verbazen de uitkomsten van het onderzoek jou of had je het verwacht? Laat je reactie hier onder achter in een comment. 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Die maatpakken van mijn wan waren dus een goede investering, haha! Vooral als je buiten de ‘gemiddelde’ proporties valt (denk: erg gespierd, slanker dan gemiddeld voor een bepaalde lengte, zwaarder dan gemiddeld voor een bepaalde lengte) maakt een maatpak volgens mij een groot verschil. Het zit hem inderdaad in de details, zoals mouwen die niet te lang of te kort zijn.
    Haydée onlangs geplaatst…Welk Urban Decay Palette kopen? NAKED 1, NAKED 2, NAKED 3, of NAKED HEAT?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge